Vertere Acoustics lanceert toonarmen SG-PTA en SG-PTA HB

De Britse fabrikant Vertere Acoustics heeft een tweetal nieuwe toonarmen gelanceerd. De Super Groove Precision Tonearm (SG-PTA) en de Super Groove Precision Tonearm HB (SG-PTA HB) hebben een gemiddelde massa en zijn daarom volgens de fabrikant geoptimaliseerd voor moderne mc-elementen.

Vertere Acoustics Super Groove Precision Tonearm

De SG-PTA en SG-PTA HB van het in Groot-Brittannië gevestgide Vertere Acoustics zijn de nieuwste creaties van Touraj Moghaddam, oprichter van Vertere Acoustics en ontwerper van de iconische Roksan Xerxes-draaitafel uit de jaren tachtig. Vertere heeft veel ervaring met unipivots, maar de nieuwe armen zijn wat Vertere noemt 'Tri-pivot' ontwerpen. Dit is in de kern een ontwerp met drie precisiekogels van siliciumnitride die worden ondersteund door een nauwkeurig bewerkt roestvrijstalen draaipunt. Volgens Vertere worden zo de nadelen van  unipivot-ontwerpen vermeden, d.w.z. het verlies van fijne details als gevolg van het schuiven van het contactpunt op het steunvlak. Het Tri-pivot lager heeft hier geen last van, terwijl het zich nog steeds als een unipivot lijkt te gedragen. “Het resultaat is een levensechte dynamische respons met onverwachte helderheid, muzikaliteit en detail,” aldus Vertere.

De SG-PTA en SG-PTA HB hebben twee belangrijke verschillen. Beide gebruiken een opgerolde armbuis van koolstofvezel, de eerste met een aluminium armkop en de laatste met een armkop van lichter en stijver titanium. Het nauwkeurige roestvrijstalen lagerscharnier is verbonden met een juk gemaakt van een aluminiumlegering en ondersteunt de armbuis, het hoofdcontragewicht en het anti-skate mechanisme. Het draaipunt en het zwaartepunt van het contragewicht zijn zo laag mogelijk geplaatst. Er is respectievelijk aangepaste Vertere of Vertere HB interne bedrading aangebracht.

Een ongewoon fijne aanpassing van het volggewicht wordt mogelijk gemaakt door een verstelbare, ontkoppelde roestvrijstalen ring die langs de armbuis beweegt. De positie van deze ring en het belangrijkste contragewicht stelt gebruikers in staat om de resonantiefrequentie van de arm en het gemonteerde element subtiel te wijzigen om de afspeelprestaties verder te optimaliseren. Het hoofdcontragewicht van verchroomd messing is ontkoppeld door siliconenringen en er is een vergrendelbare fijne azimutafstelschroef.

De armpilaarhouder en klem zijn nauwkeurig gefreesd uit acetaal. Er is een nieuw anti-skatemechanisme met variabele bias aangebracht dat meer kracht op het buitenste of binnenste deel van de vinylplaat mogelijk maakt. Optimale resultaten worden bereikt door te luisteren aan het begin, het midden en het einde van een selectie van platen en de beste prestatie te kiezen voor alle drie de posities, zo stelt Vertere.

Beide armen hebben een lengte van 240 millimeter en wegen ieder 428 gram.

Vertere Acoustics SG-PTA en SG-PTA HB: prijzen en leveringsinformatie

De SG-PTA van Vertere Acoustics wordt verkocht voor 2.648 euro. De SG-PTA HB wisselt voor 4.648 euro van eigenaar.

MERK

EDITORS' CHOICE