Circa drie jaar geleden zag de Little/One het levenslicht. De Little/One is een relatief kleine actieve tweeweg luidspreker die het verschil maakte met andere kleine luidsprekers door de toepassing van de techniek van Motional Feedback (MFB). De Little/One heeft een opvolger gekregen genaamd Little/One Mk2. De Little/One Mk2 is voorzien van betere drivers maar het basisidee van MFB is gebleven. Wat is dat basisidee? Een grootse laagweergave uit een klein kastje halen.
Little/One Mk2: actieve tweeweg MFB luidspreker
De Little/One is een bijzondere luidspreker want hij maakt gebruik van motional feedback (MFB), ook wel Servo bass genoemd. MFB is geen nieuwe techniek want het Nederlandse Philips heeft deze techniek in het verleden ook toegepast. MFB werkt ongeveer als volgt. In de spreekspoel van de luidspreker wordt een zogenaamde “star-bass” opnemer geplaatst. Deze opnemer meet vervolgens de beweging (motion) van de woofer en koppelt dit terug (feedback) naar het filter van de versterker. Je zou kunnen zeggen dat de luidsprekers zichzelf corrigeren.
Een woofer heeft een bepaalde afmeting van behuizing nodig hebben om te kunnen doen wat hij moet doen. Door gebruik te maken van MFB, kan de woofer en het signaal dusdanig worden gemanipuleerd dat het lijkt alsof de behuizing drie keer zo groot is. Het voordeel van MFB-techniek is dus dat de behuizing relatief klein kan blijven terwijl een behoorlijke hoeveelheid lage tonen wordt geproduceerd. Bijkomend voordeel van een kleine behuizing is dat de kans kleiner is dat de vrouwelijke bewoner zich negatief uitlaat over de aanwezigheid van de luidsprekers.
Lees ook onze recensie over de Little/One.
Sinds het op de markt komen van de Little/One hebben de makers driftig aan het ontwerp gesleuteld. Net zoals de eerste Little/One heeft ook de Mk2 een volwassen geluid uit een klein kastje door van de beproefde MFB techniek gebruik te maken. Met 17 x 17 x 24 centimeter is de Little/One Mk2 nog steeds de kleinste luidspreker met MFB op de markt. De Little/One was en is nog steeds een puur Nederlands product dat is ontwikkeld in Amsterdam.
Het grootste verschil met de eerste versie is de plaatsing van betere drivers. Voorts valt de asymmetrische gespiegelde plaatsing van de drivers in de baffle op. De tweeter zit linksboven of rechtsboven. Volgens de fabrikant kunnen de luidsprekers staan of liggen en vanwege het gesloten ontwerp (geen baspoort) is plaatsing gemakkelijk.
Uw nieuwsredacteur heeft een paar Little/One Mk2’s in de luisterruimte staan. Binnenkort volgt een recensie op dit medium.
De Little/One Mk2 zal ook worden gedemonstreerd op het komende Dutch Audio Event in Veldhoven op zaterdag 30 oktober en zondag 31 oktober. Wie de Little/One Mk2 wil horen en beoordelen, kan daarvoor terecht in zaal 12.
De Little/One Mk2 is uitsluitend leverbaar in een zwarte kleur en wisselt voor 1.500 euro per paar van eigenaar.
Meer weten? Kijk dan op de website van Servolabs.