NIEUWSTeac

Teac UD-505-X: herziene DAC tevens hoofdtelefoonversterker met ESS Sabre chips

Het lijkt erop dat het Japanse Teac vooralsnog afscheid heeft genomen van de DAC chips van het Japanse Asahi Kasei Microdevices (AKM). De bestaande UD-505, een hoofdtelefoonversterker met analoge en digitale ingangen, is opnieuw uitgebracht maar dan met DAC-chips van ESS Sabre. De nieuwe UD-505-X is dual mono opgebouwd en elk kanaal heeft een DAC-chip van het type ES9038 Q2M aan boord. We zijn nog in afwachting van leveringsinformatie en de prijs voor de Benelux.

Teac UD-505-X: DA-converter en hoofdtelefoonversterker

Onlangs hebben wij geschreven over de nieuwe NT-505-X van Teac. Dit apparaat is de vrijwel ongewijzigde opvolger van de NT-505 met dat verschil dat de DAC-chips van het Japanse AKM zijn vervangen door DAC-chips van ESS Technology. Teac heeft ook een opvolger voor de UD-505 aangekondigd genaamd UD-505-X. Ook dit apparaat heeft afscheid genomen van de DAC-chips van AKM en heft daarvoor in de plaats chips van het type ES9038 Q2M aan boord. We leiden hieruit af dat AKM kennelijk nog steeds niet klaar is met de gevolgen van de uitslaande brand van ongeveer een jaar geleden en mogelijk nog steeds problemen heeft met de productie van DAC-chips.

Afgezien van de wijziging van de DAC-chips is er niet zoveel gewijzigd aan de UD-505-X. Het is nog steeds een dual mono opgebouwde DA-converter en tevens hoofdtelefoonversterker. De hoge S/R-verhouding is mede te danken aan de nieuwe DAC-chips van ESS Technology. De UD-505-X kan DSD-signaal tot 22,5 MHz en PCM-signaal tot 32-bit/768 kHz verwerken via de USB-aansluiting. Muzieksignaal kan ook draadloos via bluetooth binnenkomen met ondersteuning van AAC, SBC, LDAC en aptX HD.

Het verschil met de NT-505-X is enerzijds een uitgebreidere connectiviteit voor hoofdtelefoons en anderzijds de afwezigheid van streaming-functies. Vier Teac HCLD bufferversterkers werken op de analoge signaaluitgang. De UD-505-X kan twee paar ongebalanceerde hoofdtelefoons tegelijk van muziek voorzien met behulp van standaard jackplug-aansluitingen van 6,3 millimeter. Daarnaast is er een gebalanceerde 4,4 millimeter jackplug-aansluiting. De twee 6,3 millimeter aansluitingen kunnen ook samen één hoofdtelefoon symmetrisch aansturen. Hiervoor is wel een speciale adapter of aangepaste kabel nodig.

Teac geeft een frequentiebereik op van 10 Hz tot 80 kHz een een S/R-verhouding van 110 dB. Deze cijfers en de overige specificaties lijken op de specificaties van de NT-505-X.

Teac UD-505-X: prijs en leveringsinformatie

Net als de NT-505-X staat de UD-505-X op de Japanse website van Teac (in een wzwarte en zilverkleurige uitvoering), maar we zijn nog in afwachting van prijs- en leveringsinformatie voor de Benelux.


EDITORS' CHOICE