NIEUWSTeac

Teac NT-505-X: vernieuwde DA-converter en netwerkspeler

Het Japanse Teac heeft zijn bestaande NT-505 herzien en opnieuw uitgebracht als NT-505-X. Aan de buitenkant is niets veranderd, maar aan de binnenkant des te meer. Zo zijn de DAC-chips van AKM vervangen door chips van ESS Sabre. We weten nog niet wanneer de NT-505-X leverbaar zal zijn in de Benelux, maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Teac NT-505-X: netwerkspeler, DA-converter en hoofdtelefoonversterker

Volgens opgave van Teac heeft de NT-505-X USB DAC / Network Player het eigen geluidsontwerp en netwerkkennis van het vorige model geërfd. Het verschil met de eerdere NT-505 zit vooral aan de binnenkant. De twee Asahi Kasei Microdevices AK4497-chips (AKM) in het DAC-circuit zijn in het X-model vervangen door chips van ESS Technology ES9038 Q2M microserie. Ongetwijfeld zal de brand in de fabriek van AKM te maken hebben gehad met de plaatsing van de chips van ESS Sabre.

Lees ook onze recensie over de NT-505 van Teac.

Net als het originele model is de Teac NT-505-X gepositioneerd als desktopapparaat. Hij is compact en kan makkelijk op een bureau worden gepositioneerd. Het is nog steeds een dual-mono-apparaat. Ieder kanaal heeft als basis zijn eigen ringkerntransformator. Wanneer het apparaat is aangesloten op een computer, gedraagt het zich als een USB-geluidskaart (na installatie van stuurprogramma's). Bovendien is in deze versie de DAC/netwerkspeler Teac NT-505-X klaar om DSD af te spelen tot een frequentie tot 22,5 MHz en PCM tot een resolutie van 32-bit/768 kHz. Muzieksignaal kan ook draadloos binnenkomen via bluetooth met ondersteuning van LDAC, aptX HD, AAC en SBC.

Teac heeft de nodige aandacht besteed aan het kloksignaal van de DA-converter. Er zijn aparte klokken voor frequenties van 44,1 kHz en 48 kHz en veelvouden daarvan. Puristen zullen de externe klokaansluiting van de NT-505-X kunnen waarderen.

In het analoge gedeelte van het apparaat werken, net als voorheen, vier eigen HCLD2-bufferversterkers tegelijk, die opnieuw kunnen worden geconfigureerd voor alternatieve modi variërend van een volledig gebalanceerde configuratie tot een parallelle aansluiting voor een ongebalanceerde output.

Liefhebbers van internetaudio zullen genieten van ondersteuning van Spotify, Tidal en Qobuz, de Roon Ready-status en een ingebouwde MQA-decoder.

Afhankelijk van het aangeboden muzieksignaal kan het frequentiebereik oplopen tot een bereik van 10 Hz tot 80 kHz (192 kHz PCM). Teac geeft een S/R-verhouding op van 110 dB (192 kHz PCM, cinch-uitgang, digitale filters uitgeschakeld).

Teac NT-505-X: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe NT-505-X van Teac, die in een zwarte of aluminiumkleurige uitvoering wordt gemaakt, staat op de Japanse website van de fabrikant, maar het is nog niet bekend wanneer het apparaat naar de Benelux zal komen.


EDITORS' CHOICE