NIEUWS

Audiozen Yin en Yang: mono eindversterkers voorzien van pleziermeter

Sinan Kökbugur | 28 september 2021 | Fotografie Fabrikant

Het Italiaanse audiobedrijf Audiozen heeft de Yin en Yang mono eindversterkers gelanceerd. Beide apparaten hebben dezelfde functie en specificaties maar de frontplaten en de inwendige opbouw zijn gespiegeld. De vermogensmeter geeft woorden weer in plaats van cijfers. De eindtrappen zijn voorzien van silicium carbide MOS-FETS (Si-C), zoals in meer apparaten van Audiozen.

Audiozen Yin en Yang: dualisme, harmonie en evenwicht

Niets kan helemaal Yin of Yang zijn, althans niet volgens het oude Chinese concept van dualisme, onderlinge verbondenheid en onderlinge afhankelijkheid. De één heeft de ander nodig om te “faciliteren, te definiëren en uiteindelijk te voltooien”. De Italiaanse audiofabrikant Audiozen heeft deze theorie overgenomen en gebruikt als inspiratie voor zijn nieuwe Yin en Yang mono eindversterkers. Audiozen zegt dat het elk met zijn eigen identiteit heeft ontworpen en dat het begrijpen van dit uitgangspunt een must is om hun unieke technische kenmerken en kenmerken te begrijpen. De nieuwe mono eindversterkers zijn de vlaggenschepen van Audiozen en zijn volgens Audiozen “geboren als tegenpolen en tegelijkertijd complementair, omdat de een de ander nodig heeft om de twee stereokanalen te versterken”.

Dit klinkt natuurlijk heel leuk (en heel “zen”) maar een eindversterker moet gewoon het aangeboden muzieksignaal versterken. De in klasse AB werkende Yin en Yang beloven elk 200 Watt continu bij een belasting van acht Ohm, met een verdubbeling van het vermogen bij vier Ohm. Ze maken elk gebruik van twee ringkerntransformatoren, met een totaal vermogen van meer dan 800 VA. Het paar extra grote transformatoren wordt bijgestaan door twee metalen gelijkrichtbruggen die tot 20 Apmère kunnen verwerken en vier filtercondensatoren met een totaal van 43.000 μF aan afvlakcapaciteit. Het opgegeven frequentiebereik is 5 Hz tot 150 kHz (+/- 3 dB).

De Audiozen Yin en Yang beschikken ook over unieke power devices: elke versterker is uitgerust met acht halfgeleiders gemaakt van silicium carbide (Si-C) die snelheid, lage input- en outputcapaciteiten en een hoog rendement beloven.

De Yin en Yang zijn ook uitgerust met Audiozen's exclusieve 'pleziermeter' die we ook op het model P-Stone tegen zijn gekomen. De pleziermeter is in essentie een analoge VU-meter die de stroom op een schaal aangeeft in woorden in plaats van cijfers. De luistermeter van Audiozen is opgedeeld in vijf 'genotsgebieden'. In oplopende volgorde zijn dit: 'Zen', 'Sex', 'Fun', 'Gig' en 'Max', waarbij de laatste twee stappen beloven de ervaring en het geluidsdrukniveau van een live optreden na te bootsen. Waarom staat ‘seks’ lager op de genotsmeter dan 'plezier'? Dat weten we niet en we gaan het ook niet uitzoeken.

De kasten van Yin en Yang hebben brede koellichamen en tien millimeter dikke frontpanelen die zijn gemaakt van aluminium. Audiozen is niet bang om zijn ziel bloot te leggen want de bovenplaat is van transparant glas gemaakt. Voor alle kleine onderdelen van Yin en Yang is gekozen voor roestvrij staal. Ten slotte, alles is ontworpen en handgemaakt in Italië.

De Audiozen Yin en Yang zijn uitgerust met ongebalanceerde ingangen, maar op aanvraag is het mogelijk om ze uit te rusten met gebalanceerde aansluitingen.

Audiozen Yin en Yang: prijs en leveringsinformatie

De Audiozen Yin en Yang zijn nu verkrijgbaar voor 8.800 euro per stuk in een zwarte of zilverkleurige uitvoering. Audiozen zegt dat het elk product wereldwijd zal verzenden per DHL-koerier. De Yin en Yang wegen ieder 17,2 kilogram en de genoemde prijs is exclusief verzending en eventuele invoerrechten en belastingen. Meer weten? Kijk dan op de website van Audiozen.


EDITORS' CHOICE