NIEUWS

Audiozen P-Stone: tweekanaals eindversterker met Si-C Mosfets

Het Italiaanse audiobedrijf Audiozen heeft de P-Stone aangekondigd, een tweekanaals eindversterker die voorzien is van silicium-carbide Mosfets. Volgen Audiozen zijn silicium-carbide Mosfets heel snel en hebben ze een capaciteit die een factor tien lager ligt in vergelijking met conventionele Mosfets. Op het front van de P-Stone zijn geen cijfers te vinden, alleen woorden.

Audiozen P-Stone: tweekanaals klasse AB eindversterker

Het Italiaanse Audiozen bestaat sinds 2008 en heeft een in aantal bescheiden portfolio van voornamelijk versterkers. De producten van het bedrijf vallen om twee redenen op.

De eerste reden is het feit dat Audiozen de knoppen en meters op het frontpaneel van zijn producten veelal voorziet van aanduidingen in woorden i.p.v. in cijfers. “Getallen worden gebruikt om uw aandacht te trekken, ze geven een waarde aan die zonder twijfel dwingend is en zal zijn,” aldus Audiozen op zijn website. Een voorbeeld van Audiozen’s filosofie is de Audiozen Embrace, een hybride geïntegreerde versterker die voorzien is van knuffelcontrole. De VU-meters op de Embrace zijn wel voorzien van cijfers op de schaal.

Bij eindversterker P-Stone zijn geen cijfers te zien op de schaal van de VU-meters, herstel, enjoyment meters. Er zijn wel vijf zones zichtbaar. Bij een laag volume beweegt de naald in de “Zen”-zone. Een niveautje hoger ligt de “Sex”-zone, gevolgd door de “Fun”-zone. Kennelijk zijn Sex en Fun twee verschillende dingen volgens Audiozen, maar misschien moeten we onze taalkundige bril even wegleggen en dit allemaal niet te letterlijk nemen. Na de “Fun”-zone komt de “Gig”-zone. Spelend in die zone staat het volume hoog en zou de luisteraar zich in een concertzaal of op een festivalterrein moeten kunnen wanen. De uiterst rechtse zone is de “Max”-zone, maar de rode kleur (en ons boerenverstand) indiceren dat deze zone beter niet te vaak en niet te lang opgezocht moet worden.

De tweede reden is meer technisch van aard. De producten van Audiozen onderscheiden zich van veel concurrenten doordat de eindtrappen veelal zijn voorzien van Silicium-carbide Mosfets (Si-C). Deze Mosfets zijn uiterste snel en vanwege hun lage capaciteit en lage inwendige weerstand is het resultaat een lage vervorming en ongekleurd geluid.

De dual mono opgebouwde P-Stone werkt in klasse AB en kan volgens de fabrikant 150 Watt per kanaal aan acht Ohm en 300 Watt aan vier Ohm leveren. Het frequentiebereik is 5 Hz tot 150 kHz (=/- 3 dB). De afmetingen zijn 450 x 185 x 415 millimeter (B x H x D) en de P-Stone weegt 18,3 kilogram.

Audiozen P-Stone: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet wanneer de levering gaat beginnen. De officiële prijs moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE