NIEUWSStax

De SR-X9000 is het nieuwe vlaggenschip van Stax

Sinan Kökbugur | 16 september 2021 | Fotografie Fabrikant | Stax

De Japanse hoofdtelefoonbouwer Stax heeft de SR-X9000 aangekondigd, een nieuwe elektrostatische hoofdtelefoon die meteen het nieuwe vlaggenschip van het bedrijf zal worden. De grootste verbetering is volgens het Japanse bedrijf de plaatsing van een nieuwe meerlaags vaste elektrode in de drivers van de SR-X9000. 

Stax SR-X9000: elektrostatische hoofdtelefoon

Het in Japan gevestigde Stax is bekend vanwege zijn elektrostatische hoofdtelefoons. Het bedrijf brengt 8 oktober a.s. een nieuwe elektrostatische hoofdtelefoon genaamd SR-X9000 uit. De SR-X9000 is straks het nieuwe vlaggenschipmodel dat de prestaties van de in juni 2018 uitgebrachte Stax SR-009S zou moeten overtreffen en niet minder dan “het toppunt van oorluidsprekers” zou moeten zijn.

De belangrijkste vernieuwing c.q. verbetering is dat de meerlaagse vaste elektrode MLER-2 in de SR-009S is bijgewerkt. De nieuwe vaste elektrode MLER-3 heeft een vierlaags structuur gecombineerd met een groot metalen gaas.

Het gebruikte materiaal heeft ideale eigenschappen als materiaal voor vaste elektroden. Het metalen gaas heeft fijne openingen en zodoende minder last van luchtweerstand en reflectie Een uitstekende geluidsoverdracht is het resultaat, aldus Stax. Het metalen gaas is een onderdeel dat vanwege de moeilijkheid van fabricage moeilijk op de vaste elektrode kon worden gemonteerd, maar het kan worden gebruikt voor de vaste elektrode door toepassing van de thermische diffusiekoppelingstechnologie die is verkregen tijdens de productie van SR-009 en SR-009S, zo verklaart de fabrikant.

Voor het vibrerende membraan wordt een diafragma gebruikt van ultradunne superengineering plastic film. Door de massa zo dicht mogelijk bij nul te brengen, zijn uitstekende transiënte kenmerken bereikt over een breed bereik vanaf lage frequenties. Het is gelukt om de diameter van het trillende membraan met 20% te vergroten in vergelijking met de SR-009S. “We hebben een enorm geluidsveld verworven dat de grenzen van het luisteren met een koptelefoon doorbreekt,” zo zegt de trotse fabrikant.

Ook het beschermgaas dat veel directe reflectie genereert is verbeterd. De SR-X9000 gebruikt een structuur met verschillende hoogtes aan de voor- en achterkant om de hoogte van de opening tussen het klinkende lichaam en het beschermgaas te veranderen. Als gevolg hiervan is het beschermgaas niet evenwijdig aan het klinkende lichaam en wordt de geluidsreflectiehoek met succes gecontroleerd.  Op deze wijze wordt een vloeiende geluidsgolfstroom bereikt.

De hoofdband maakt gebruik van roestvrijstalen boogmontage. Voor bekleding van de hoofdband is echt leer gebruikt. De positie van de oorschelpen kan worden aangepast met een regelaar in de hoofdband die een 10-staps klikmechanisme heeft.

De oorkussens zijn gemaakt van echt leer (schapenvacht) met een uitstekend ademend vermogen en flexibiliteit. Het is mogelijk om gedurende lange tijd het juiste contact tussen de oorluidspreker en het hoofd te behouden, hetgeen zorgt voor een hoogwaardige expressie in lage frequenties en een hoogwaardige geluidskwaliteit. Het draagt ook bij aan het verminderen van vermoeidheid en comfortabel luisteren voor een lange tijd.

Voor de kabel wordt 6N OFC hoogzuiver gegloeid koperdraad met uitstekende laagfrequente reproductie gebruikt. Een verzilverde gegloeide koperdraad met hoge hoogfrequente eigenschappen werd op de buitenomtrek geplaatst. Het heeft een vervangbaar herkabelmechanisme en wordt geleverd met twee kabels met lengtes van 2,5 meter en 1,5 meter die kunnen worden vervangen volgens de wens van de drager van de hoofdtelefoon.

Stax SR-X9000: technische specificaties 

 • Type: push-pull elektrostatisch, behuizing van het type met achterontgrendeling
 • Vaste elektrode: MLER-3
 • Frequentiebereik: 5 Hz tot 42 kHz
 • Capaciteit: 110 pF
 • Impedantie: 145 kOhm (10 kHz inclusief / 2,5 meter extra kabel bij)
 • Geluidsdrukgevoeligheid: 100 dB / 100 Volt RMS ingang / 1 kHz
 • Biasspanning: DC 580 Volt
 • Kabelgeleider: 6N (99,9999%) OFC + verzilverd gegloeid koperdraad
 • Kabelvorm: parallelle zesaderige, brede kabel met lage capaciteit, 2,5 meter, 1,5 meter
 • Kabel markering links en rechts: gouden ononderbroken lijn (links), gouden stippellijn (rechts)
 • Oorkussen: echt lederen schapenvacht (deel dat de huid raakt), kunstleer (montagedeel)
 • Gewicht: 432 gram (alleen hoofdgedeelte)

 

Stax SR-X9000: prijs en leveringsinformatie

De Stax SR-X9000 word geleverd met een opbergkoffer van Paulowniahout. Deze houtsoort heeft een lage warmtegeleiding en een uitstekend vochtregulerend effect en biedt optimale opslagomstandigheden voor hoofdtelefoons.

De adviesprijs van de Stax SR-X9000 is 7.350 euro.


MERK

EDITORS' CHOICE