NIEUWSStax

Stax SR-009s: elektrostatische hoofdtelefoon, tevens nieuw vlaggenschip - UPDATE


Sinan Kökbugur | 20 augustus 2018 | Fotografie Fabrikant | Stax

Het Japanse Stax heeft een nieuwe elektrostatische hoofdtelefoon gelanceerd genaamd SR-009s. De nieuwe SR-009s is een doorontwikkeling van eerdere modellen en Stax heeft naar eigen zeggen veel aandacht besteed aan het zo dun mogelijk maken van het membraan van de drivers. Transparantie en helderheid hebben volgens Stax een nieuw niveau bereikt. Importeur Number 4 Audio heeft ons van nieuwe informatie voorzien, reden waarom wij ons oorspronkelijke nieuwsbericht van 24 april 2018 hieronder hebben bijgewerkt.

Stax SR-009s: vlaggenschip-hoofdtelefoon

Het Japanse audiobedrijf Stax bouwt voornamelijk hoofdtelefoons en heeft een ruime ervaring met de bouw van elektrostatische hoofdetelefoons. Bij de ontwikkeling van de nieuwe SR-009s is speciaal aandacht besteed aan het zo dun mogelijk maken van het membraan van de drivers. “Membraan” is wellicht niet helemaal het goede woord. Stax spreekt zelf over de elektrode.

De drivers van de nieuwe Stax SR-009s hebben een nieuwe vaste elektrode. Stax zegt daarover het volgende: “Als de vaste elektrode oneindig dunner wordt, neemt de luchtweerstand af en verbetert de doorlaatbaarheid voor geluidsgolven. Aan de andere kant hebben dunnere elektroden een slechte stijfheid en lijden ze aan eigen vibraties en kan het geluid modderig worden. De SR-009sheeft de in de eerdere SR-009 geplaatste elektrode verder ontwikkeld als de integratie van de huidige technologie. De randen van het elektrodegat werden glad gemaakt door nabewerking om de luchtweerstand te verminderen, met als resultaat dat de doorlaatbaarheid van geluid is verbeterd. Bovendien werd de eigen trilling van de elektrode verder verlaagd door de elektrode te vergulden waardoor een grote soortelijke dichtheid van de elektrode is ontstaan. Ten slotte is de geluidshelderheid verbeterd door de weerstand van de elektrode zelf te verminderen.”

De oorschelpen hebben een stijf aluminium frame. De dikte van de behuizing is tot een minimum gereduceerd. Het beschermgaas is rond waardoor de invloed van reflecties en resonanties is afgenomen. Het eindresultaat zou een schone en transparante klank moeten zijn.

Stax SR-009s: prijs en leveringsinformatie

De adviesprijs van de SR-009s is 5.150 euro en hij is op dit moment in combinatie met de SRM-T8000 versterker te beluisteren bij Ears Unlimited in Delft en Dé Hifiwinkel in Beek-Ubbergen (dat is nabij Nijmegen).

De SR-009 is overigens ook nog steeds actueel en verkrijgbaar via officiële STAX-dealers in Nederland en België.

Stax SR-009s: technische specificaties

  • Type: push-pull elektrostatisch cirkelvormig geluidselement, open behuizing
  • Frequentiebereik: 5 - 42.000 Hz
  • Elektrostatische capaciteit: 110 pF (inclusief kabel)
  • Impedantie: 145 kOhm (inclusief kabel, bij 10 kHz)
  • Geluidsdrukgevoeligheid: 101dB / input 100 Volt r.m.s. / 1 kHz
  • Bias spanning: DC 580 Volt
  • Rechts / links kanaalindicatie: gouden doorgetrokken lijn (links) en stippellijn (rechts) op de kabel
  • Earpad: echt leer (huidgedeelte), hoogwaardige kunstmatige leer (omringend gedeelte)
  • Kabel: zilvergecoate 6N (99,9999%) OFC parallelle 6-strengs, speciale brede kabel met lage capaciteit, 2,5 m volledige lengte
  • Gewicht: 583 g (inclusief kabel), 441 g (zonder kabel)

 

 
MERK

EDITORS' CHOICE