Review Sound By Sweden Nero-TX; een Supra geluid

SAMENVATTING

Ook bij de Nero-TX legt Sound by Sweden de nadruk op de vlakken die er echt toe doen. Voor een bedrag van 89 euro is de geluidskwaliteit boven verwachting. Ook de extreem lange duur van 800 uur speelplezier is een aangename verrasing. En vergeet niet de optie om de case ook als power bank te kunnen gebruiken.

PLUSPUNTEN

  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Zeer muzikaal
  • Klein en licht gewicht
  • Powerbankfunctie
  • Extreem goede accuduur

MINPUNTEN

  • Magnetisch` deksel
  • Drukknop

Sound by Sweden is geen nieuw merk voor de redactie van HIFI.NL. Jamie testte eerder bijvoorbeeld de Nitro-X van Sound by Sweden, een headphone die qua functies heel sober is uitgerust, maar wél goed scoorde op de vlakken die tellen. Denk daarbij aan goed geluid en draagcomfort voor een zeer betaalbare prijs. Ondertussen heeft het merk, een dochteronderneming van Supra, ook een setje betaalbare in-ear uitgebracht: de Sound by Sweden Nero-TX.

Er is op de markt zeer veel keuze op het gebied van betaalbare draadloze in-ears. Dan hebben we het niet over de goedkope namaak Apple Earpods, maar gedegen merken die goed geluid leveren. De positie in de markt hangt, zoals je dat zou kunnen zien, van drie elementen af; 1 – Active Noice Cancelling, 2 – Prijs en 3 – geluidskwaliteit. Elementen die nauw samenhangen met elkaar. Wil je ANC, dan zal de prijs ook hoger liggen. Wil je de beste geluidskwaliteit, dan heeft dat ook invloed op de prijs. Maar alle drie is doorgaans een utopie. Dus heeft Sound by Sweden zich gericht op twee onderdelen: prijs en kwaliteit. En misschien op nog iets heel slims...

Eindeloos luisteren

Het is ons met draadloze in-ears en headphones al vaker voorgekomen dat we werden verrast. Soms aangenaam, omdat de accu langer meeging dat op de doos vermeld stond. Maar veel vaker omdat we niet eens in de buurt kwamen van de duur die de fabrikant vermeldde. In het geval van de Nero-TX maken we ons daar niet al te veel zorgen over. Want die hebben namelijk voor een andere invalshoek voor de battery case gekozen. Sound by Sweden heeft gekozen voor een power bank. In zakformaat.

De case wordt opgeladen en heeft dan tot ongeveer 80 uur aan capaciteit om te kunnen spelen. Dat is bizar veel. Maar daar blijft het niet bij. Want je kan de case ook gebruiken om je telefoon op te laden. Aan de zijkant zit heel netjes een USB-A aansluiting verwerkt. Ideaal voor als je telefoon bijna leeg is onderweg.

De in-ears zelf zijn zeer klein, want een gek contrast geeft bij de case. Dat geeft ook een zeer laag gewicht om in je oor te dragen, slechts 3,5 gram. Het materiaal is een harde kunststof, die een zachte touch heeft. Volgens Sound by Sweden is het een vliegtuigcomposiet, dat veel kan verduren en licht in gewicht is.

Binnenin is er een 8mm driver te vinden, met een frequentierespons van 16Hz – 22kHz. Er wordt gebruik gemaakt van Bluetooth 5.0 en er is ondersteuning tot 24-bit/192kHz. Aan de zijkanten van de in-ears zijn drukknopen te vinden. Geen touch, maar daadwerkelijke knoppen die je moet indrukken. Hiermee bedien je de muziek of je telefoon. Zo kan je er ook Google Assistent of Siri mee aansturen.

Powerful sound

Door het formaat van de in-ear is het even zoeken naar een juiste manier van dragen. Wij hebben gemerkt dat het prettig is om de Nero-TX in de oorschelp te laten rusten. Op deze manier blijft het goed zitten. Al moet je er niet mee gaan sporten. De Nero-TX heeft geen ANC en ook geen sensor die ervoor zorgt dat de muziek stopt als je ze uit je oor haalt. Muziek, dat is waar het om draait.

Om met dank aan de weeromstandigheden nog verder in zomerse sferen te komen, beginnen we met muziek van Buena Vista Social Club. Op de site van de Nero-TX, wordt het geluid omschreven als “Powerful”. Bij het luisteren van het eerste nummer; “Chan Chan” is dat ook direct te horen. Het geluid klinkt krachtig en vol, maar heeft wel aandacht voor de instrumenten en zang. Niet zo lang geleden hebben we de Huawei Freebuds 4i getest. Die waren ook 'vol', maar met name gericht op laag. De Nero-TX doet dat niet, het geluid is muzikaler, er zit meer ritme en muziek in. Iets wat bij het nummer “El Cuarto de Tula” goed naar voren komt. Hier worden we ook getrakteerd op een breed stereobeeld. Het voelt groots en levendig aan. 

Onze verwachting is dat het bij pop en rockmuziek ook bovengemiddeld zal klinken, dus kiezen we voor een stukje klassiek. Iets waar de meeste “gemiddelde” draadloze in-ears op afhaken. We luisteren naar “Sonata No1 in F Major, Op. 5 No.1: II. Rondo: Allegro Vivace” door “Yo-Yo Ma en Emanuel Ax”. Hier worden we, jawel, aangenaam verrast door de helderheid en plaatsing in het geluid.

De Nero-TX geeft de karakteristieke klank van de viool precies weer zoals wij gehoopt hadden. De viool is net iets meer naar voren geschoven en hoorbaar boven de andere instrumenten. 

Eindoordeel

We hebben vrij veel en lang kunnen luisteren naar de Nero-TX, en toch hebben we de battery case geen enkele keer opgeladen. Totaal zitten wij ergens tussen de 50 en 60 luisteruren, dus dat is vrij uniek.

De top van de case is magnetisch. Je haalt deze eraf als je de in-ears eruit wil halen. Het nadeel hiervan is wel, dat je de case niet te dicht bij pasjes in de buurt moet houden.

De knop op de in-ears doet geen recht aan de rest van het design en voelt wat achterhaald. De klik is te horen als je de in-ear draagt. Ook moet je beide in-ears aanzetten. Als je beide indoet en er maar 1 aanzet, krijg je ook maar over 1 in-ear geluid. Dat zijn evenwel kleine dingen die je voor lief moet nemen, zeker als we kijken naar het aankoopbedrag. Voor 89 euro krijg je belachelijk veel muzikaliteit in je gehoorgang geschoven. Wij kunnen voor dit bedrag geen andere draadloze in-ear bedenken die zo goed klinkt bij zoveel uiteenlopende muziekstijlen. 

Conclusie

Ook bij de Nero-TX legt Sound by Sweden de nadruk op de vlakken die er echt toe doen. Voor een bedrag van 89 euro is de geluidskwaliteit boven verwachting. Ook de extreem lange duur van 80 uur speelplezier is een aangename verrasing. En vergeet niet de optie om de case ook als power bank te kunnen gebruiken.

Sound by Sweden Nero-TX
€ 89 | www.viertron.nl/soundsbysweden
Beoordeling 4.5 / 5


EDITORS' CHOICE