We zijn niet vies van mooie en vaak kostbare high-end apparatuur, maar testen eigenlijnlijk net zo graag betaalbare producten – juist omdat ze betaalbaar en dus voor iedereen bereikbaar zijn. Daarnaast betekent goedkoop lang niet altijd duurkoop. Neem bijvoorbeeld de Huawei Freebuds 4i, een setje in-ear hoofdtelefoons voor slechts 99 euro. Hoe zou dat klinken?
Huawei is bij de meesten bekend om de smartphones, slimme horloges en diverse audioproducten. Daarnaast is er een stevige zakelijke tak, wat Huawei een vrij grote speler maakt. Dat zet deze set in-ears van 99 euro toch meteen in een ander licht: als er een sterke organisatie met veel technologische innovatie achter zit, dan zouden deze Freebuds in de 4i-uitvoering best nog eens kunnen verrassen. Laten we muziek gaan luisteren!
Huawei Freebuds 4i: een grote rode pil
In de verpakking vinden we de case met de oortjes, een USB-C kabel om de case mee op te laden en drie maten van eartips. De case van de in-ears dubbelt zoals we gewend zijn als oplaadstation. Het design heeft aardig wat weg van Apple, en dan drukken we het nog bescheiden uit. De case heeft wat weg van een grote pil en is niet al te groot. Het materiaal is kunststof en voelt glad aan. Aan de voorkant zit een klein ledje, waaraan je kan zien of de case aan het opladen is. Of onderweg laat zien dat de accu leeg is.
De in-ears zelf zijn van hetzelfde materiaal, op de eartips na. Ja, laten we het maar gewoon zeggen: het zijn net earpods van Apple. Maar dat kan ook bijna niet anders als de CEO van Huawei een Apple fanboy is.
Van binnen wordt de muziek aangedreven door een 10mm dynamische spoel-driver. Met een membraam van polymeercomposiet. Aan beide kanten zit een touchsensor. Hiermee kan je een telefoongesprek aannemen, muziek pauzeren of ANC inschakelen. De ANC is trouwens alleen voor tijdens het bellen. Volgens Huawei zou je 10 uur continue spelen kunnen halen. Dat zijn nette cijfers, maar of je het in de praktijk haalt is maar de vraag. Daar komen we later nog even op terug in ieder geval.
Onze Freebuds zijn dus de rode variant, zowel de case als de in-ears zijn rood. Een slimme move van Huawei, want dat is toch wel dé kleur in thuisland China. Apple heeft zelfs speciaal voor de Chinese markt rode iPhones uitgebracht. Maar wat Apple niet doet, is rode Earpods uitbrengen. Of zwarte. En daar is wel vraag naar, die variatie op het eeuwige wit. Dus voorziet Huawei in die vraag.
Klaar? Spelen maar!
Onze muziekkeuze voor deze review is vrij simpel; de playlists van HIFI.NL (lees hier meer). Dat doen we met de versie op Tidal op onze iPhone. Daarnaast luisteren we naar The Boom Room, via SoundCloud.
Ons valt vrij snel op dat de genres pop, rock en elektronische muziek lekker uit de verf komen. Een goed voorbeeld hiervan is het nummer “Africa” van “Toto”. Het meeste speelt zich van in het middengebied, en dat is precies waar de Huawei Freebuds 4i goed mee overweg kunnen.
Datzelfde valt op bij een uitzending van The Boom Room, die bol staat van de elektronische muziek. Hier is het gebied van de middentonen eveneens goed vertegenwoordigd. Tuurlijk wil het laag en het hoog ook van zich laten horen, maar dat is niet waar de kracht van de Freebuds 4i ligt. Vocalen, gitaar, achtergrondzang, synthesizers en drums: we kunnen het bereik heel goed in beeld brengen.
De ovale vorm van de case zou je kunnen gebruiken als fysieke uitdrukking voor dat bereik. In het midden sterk vertegenwoordigd, maar aan de uiteinden loopt het af. Met het middengebied bedoelen we ook het mid-laag en het mid-hoog. De Huawei Freebuds 4i laat daarmee zien dat het echt gericht is op popweergave. Dat maakt het wat ons betreft ook geschikt audio bij het bekijken van een film of serie op de smartphone.
Eindoordeel
We zijn onder de streep zeer tevreden met de prestaties van de Huawei Freebuds 4i. Toch zijn er ook wat dingetjes waar we tijdens de test tegenaan liepen. Om te beginnen; de behuizing van de case. Die ziet er namelijk prachtig uit, maar is ongelofelijk glad. We hebben al meerdere keren gehad dat de case uit de hand glipte. De in-ear zelf heeft het ontwerp van Apple Earpods en daarmee ook het beeld van een Oral-B opzet stukje overgenomen. Als je daarmee kan leven; prima.
Iets anders wat ons opviel tijdens de test is de accuduur. Hier kregen we geen duidelijk beeld van. Over het algemeen waren we tevreden, met een volle laadcyclus kun je zo twee weken uit de voeten. Maar heb je ze een week niet gebruikt en neem je ze dan mee, kun je voor een onverwachte verrassing komen te staan. Eerst verbrak de rechter en kort daarna de linker in-ear de verbinding; beide units bleken leeg te zijn. Zowel de case als de in-ears, en dat zonder aankondiging van laag accuniveau. We vermoeden dat de Freebuds niet daadwerkelijk uitschakelen en daardoor altijd blijven bijladen. Daarnaast kregen we de oortjes niet gekoppeld in de officiële iOS app, maar dat kan met een update natuurlijk binnen een week weer gefixt zijn.
Om af te sluiten met een positieve noot: de Active Noise Cancelling. Deze is alleen maar beschikbaar voor tijdens het bellen, maar dat blijkt een goede keuze van Huawei. De Freebuds 4i hebben al een zeer goede natuurlijke afsluiting. Bij telefoongesprekken merken we dat de ANC echt van toegevoegde waarde is.
Conclusie
Voor wie op zoek is naar een allround draadloze in-ear voor onder de 100 euro, zou de Huawei een goede keuze kunnen zijn. Een gedegen geluidsbeeld dat zich met name op het middengebied richt, laat zich van zijn beste kant zien met pop en elektronische muziek. Mocht je een rode iPhone hebben, dan kun je met de rode versie van de Freebuds mooi matchen, want het design lijkt ook nog eens op Apple.
Huawei Freebuds 4i
99 euro | consumer.huawei.com
Beoordeling 4 / 5