Review: Sound by Sweden Nitro-X wireless

Jamie Biesemans | 07 september 2020 | Sound by Sweden

SAMENVATTING

De Nitro-X is qua functies heel sober uitgerust, maar doet het wel goed op de vlakken die tellen. De noise-cancelling is goed en de geluidskwaliteit is prima. Waar de Sound by Sweden Nitro-X echt scoort zijn het goede draagcomfort en de uitstekende autonomie. En dat is er nog het fijne prijskaartje.

PLUSPUNTEN

  • Prima balans prijs/kwaliteit
  • Superieure autonomie
  • Fysieke knoppen en simpel te bedienen
  • Comfortabele oorkussens met weinig oorbroei
  • Evenwichtiger dan vele andere NC-koptelefoons

MINPUNTEN

  • Geen app voor finetuning
  • Enkel SBC

Hoofdtelefoons met noise-cancelling zijn de voorbije maanden bijzonder populair geworden. Ook het aanbod is geëxplodeerd, waarbij opvalt dat de goede ruisonderdrukking niet langer enkel het domein is van Bose. Er verschijnen steeds meer betaalbaardere NC-koptelefoons, zoals deze Zweedse Nitro-X van aanzienlijk minder dan 200 euro.

Moet je 300 euro en meer uitgeven voor een goede noise-cancellinghoofdtelefoon? Een tijdje terug was het antwoord wellicht “ja”, maar inmiddels kun je ook goedkopere koptelefoons met ruisonderdrukking vinden die behoorlijk goed tot zelfs heel goed presteren. Bij deze betaalbare modellen mis je dan meestal functies die niet iedereen belangrijk vindt, zoals augmented reality-audio (zoals bij Bose) of sensors die compenseren voor de luchtdruk tijdens vluchten op grote hoogtes (zoals bij Sony). En dan heb je hoofdtelefoons zoals de Nitro-X die we in deze test bekijken. Voor net geen 180 euro krijg je een toestel dat sober lijkt maar toch over een aantal opmerkelijke eigenschappen beschikt. Voor pendelaars en reizigers is het excellente batterijleven een pluspunt, voor veeleisende muziekliefhebbers de ongewone aanwezigheid van een kabel afkomstig van een bekende naam uit de hifi-wereld: Supra. Geen toeval natuurlijk, want de bouwer van de Nitro-X Wireless is Sound of Sweden, een spin-off van Jenving Technology, de Zweedse fabrikant die de Supra-kabels uitbrengt.

Draagbaar voor uren

Dat de Nitro-X een stukje goedkoper is dan voorname rivalen, valt enkel aan de kassa op. De hoofdtelefoon presenteert als een degelijk product, grotendeels in kunststof afgewerkt maar ook met metalen elementen. Je kunt het plooien tot iets compacts en de driverbehuizingen zijn negentig graden draaibaar zodat de oorkussens perfect aansluiten op je oren. Al deze bewegingen kun je maken zonder gekraak of weinig andere geluiden, wat ons een positieve indruk geeft over de bouwkwaliteit. En de afwerking? Sound by Sweden koos voor een matzwarte kleur die de discrete en ingetogen uitstraling versterkt. Best mooi, al ga je bij intens gebruik wel merken dat afdrukken van vuile vingers tonen. 

Toen we in de specificaties zagen dat dit apparaat een autonomie van 28 uur beloofde (met Bluetooth én NC, zonder NC is het 35 uur), vreesden we dat het zware koptelefoon zou zijn. De accu’s nodig voor die zeer lange autonomie dragen immers sterk bij aan het totaalgewicht. Maar met 285 gram is de Nitro-X zelfs wat lichter dan een aantal betaalbare rivalen, al zijn er ook high-end modellen die nog minder wegen. In de praktijk ervaren we deze Zweedse koptelefoons als comfortabel te dragen, mede door de comfortabele wattering aan de binnenkant van de hoofdband (iets dat kale audioreviewers extra appreciëren) en de dikke oorkussens. Met die kussens is er ook meer aan de hand dat je zou denken als je ze ziet. De Nitro-X drukt iets meer op de oren (wat voor een goede passieve geluidsisolatie zorgt) en de kussens zijn gemaakt uit een kunstmatige lederkloon. Daar is op zich niets mee mis, maar met deze eigenschappen kun je meestal rekenen op wat extra warmte aan de oren. Helemaal te vermijden is oorbroei nooit omdat je nu eenmaal een deel van je warmteproducerend lichaam (en je hoofd speelt daar een zeer grote rol in) afdekt. Maar bij de Nitro-X valt het heel goed mee. Volgens Sound by Sweden komt dat door het gebruik van BreathTex aan de buitenkant, een materiaal dat beter zou ademen (en dus afkoelen).

Dankzij die oorkussens, het lagere gewicht en de oordruk die net goed is afgesteld (voor onze hoofdvorm), ervaren we de Nitro-X als zeer comfortabel. Onze favoriet op dit vlak blijft de DALI IO-6, maar die kost wel een stukje meer. Voor een langere treinrit of een intense worstelpartij in een open kantoor met een deadline die in de woorden van Douglas Adams net met een whoosh-geluid is voorbijgevlogen, lijkt de Nitro-X prima.

Eenvoud siert

Veel noise-cancellinghoofdtelefoons komen met een app waarin je allerlei zaken kunt instellen. De Skullcandy Crusher ANC bijvoorbeeld, komt met een app waarin je de sound kunt tunen door middel van een persoonlijke gehoortest. Bij anderen heb je dan weer uitgebreide equalizersettings. Niet zo bij de Nitro-X. Er is geen app en ook de bediening op de hoofdtelefoon zelf is minimalistisch. Positief is dat alle knoppen echte, fysieke toetsen zij, waardoor je alles kunt bedienen, ook bij koud weer en met handschoenen. De ruisonderdrukkingfunctie schakel je in met een schuifknop, waardoor je het niet onbedoeld laat aanstaan en de batterij wordt leeggezogen. De noise-cancelling bij de Nitro-X staat overigens aan of uit. Wil je adaptieve noise-cancelling met meerdere niveau’s, dan moet je naar een duurder product uitkijken. De vraag is of je dat nodig hebt.

De Nitro-X komt verder met een degelijke case zodat je de koptelefoon makkelijk kunt vervoeren, met plaats voor de laadkabel en de audiokabel die je als backup kunt gebruiken om de batterij nog minder te belasten.

Zoals we al vermelden, is deze kabel gemaakt door Supra. Gegeven dat een kabel gebruiken bij een draadloze NC-koptelefoon niet zo vaak gebeurt (maar wel bijvoorbeeld als je in een vliegtuig het in-flight entertainmentsysteem wil gebruiken, want dan is Bluetooth geen optie), vinden we dit nu ook niet zo belangrijk. Maar het is wel een mooie extra.

Effectieve noise-cancelling

Net als oorbroei kun je bij een noise-cancelling hoofdtelefoon altijd een beetje zachte ruis verwachten als er geen muziek speelt en je in een stille omgeving vertoeft. Het is meestal niet echt hinderlijk; in een luidruchtigere omgeving en als je luistert naar audio ontsnapt het doorgaans volledig aan je aandacht. Toch zijn we heel aangenaam verrast als de Nitro-X hier heel weinig last van heeft. De ruis is heel stil en onbestaand als de noise-cancelling is uitgeschakeld. Ook de noise-cancelling zelf maakt indruk, zeker als we rekening houden met het prijskaartje. De goede passieve isolatie werkt al prima, als je de actieve NC inschakelt wordt omgevingsgeluid zeer goed geëlimineerd.

Aangezien lange treinreizen en intercontinentale vluchten even niet op ons menu staan, grijpen we weer naar een vier uur durende YouTube-video van een treinreis door een sneeuwstorm. Voer voor ASMR-liefhebbers maar een hoger volume ook een accurate simulatie van de typische geluiden die je liever niet hoort tijdens het beluisteren van muziek of het bekijken van een video. Zonder audio af te spelen horen we enkel de hogere geluiden van de treinrit, met een album van Franse technoartiest Rone aan een normaal luistervolume valt het helemaal weg.

We kijken ook verder naar ‘The Old Guard’, de prestigieuze Netflix-actiefilm met Charlize Theron. Bij het emotionele gesprek rond een kampvuur, waarbij Matthias Schoenaerts uitlegt wat de minpunten zijn van onsterfelijkheid, zijn die hoge treingeluiden storender. Maar het staat de verstaanbaarheid niet in de weg.

Ook de geluidskwaliteit kan ons best charmeren. Bij een mobiele hoofdtelefoon moet er altijd wel wat extra bas aanwezig zijn, maar bij de Nitro-X ligt het er niet te dik op. Het maakt dat elektronisch muziek zoals Rone of het excentrieke ‘Never Were the Way She Was’ van Colin Stetson (met Sarah Neufeld, de violiste van Arcade Fire) indrukwekkend binnenkomt, maar niet vermoeiend is. Ook de zachte folkpop van Big Thief is heel beluisterbaar op de Nitro-X, misschien niet met het fijne detail of de grootste ruimtelijke weergave die we bijvoorbeeld van de IO-6 kennen, maar wel op een easy listening-manier die je ontspannen laat luisteren.

Conclusie

De Nitro-X is qua functies heel sober uitgerust, maar doet het wel goed op de vlakken die echt tellen. De noise-cancelling is goed en de geluidskwaliteit is prima, zonder opgeblazen bassen of een gebrek aan detail. Waar de Sound by Sweden Nitro-X echt scoort zijn het goede draagcomfort en de uitstekende autonomie die ondersteunt wordt door een snellaadfunctie. Het is een NC-koptelefoon die maar heel af en toe aan de lader moet hangen. En dat is er nog de prijskaart – die is helemaal fijn voor wat je krijgt.

Sound by Sweden Nitro-X Wireless
€ 189 euro | www.soundbysweden.com / www.viertron.nl
Beoordeling 4,5 op 5






EDITORS' CHOICE