HI-VISITVeddan

Vakantiegeldactie: Veddan Origin speakers, geluid zonder compromissen

Edouard Hendrix | 16 september 2021 | Fotografie Fabrikant | Veddan

Het is nog altijd zomer, toch in ieder geval op papier, dus gaan we nog even verder met de vakantiegeldactie. Dat betekent dat we op zoek gaan naar bijzondere merken of set-ups die ons de kwakkelzomer even doen vergeten. Vandaag nemen we je (weer) mee naar de Achterhoek in Nederland. Meer bepaald naar Doetinchem waar we (opnieuw) kennismaken met Veddan.

“Er bestaan al zoveel soorten luidsprekers. Waarom dan nog iets nieuw bedenken?”, vroeg Andre Kamperman zich af. Het antwoord op zijn vraag vind je in het verhaal van Veddan.  

Veddan Audio

In het Achterhoekse dialect staat ‘ait vedan’ voor ‘altijd blijven doorgaan’. Dat is precies wat de in de Achterhoek geboren en getogen Andre Kamperman doet sinds hij als 18-jarige met zijn spaargeld een magnetostatische hoofdtelefoon kocht. “Niet omdat ik zo dol ben op hoofdtelefoons”, lacht hij, “want als je je hoofd beweegt, beweegt het hele orkest met je mee, wat eigenlijk onnatuurlijk is. Maar omdat mijn magnetostatische hoofdtelefoon het beste geluid leverde dat ik tot dan toe ervaren had. Geen enkele speaker kon hieraan tippen”. Meteen het begin van een jarenlange zoektocht waarin Kamperman duchtig experimenteerde met meerdere merken en zelfbouwapparatuur. | Lees ook onze eerste Hi-Visit bij Veddan in september 2020.

Van economie tot elektronica

Hoewel Andre Kamperman een economische opleiding genoot, was hij altijd met techniek en muziek bezig. Dat leidde er toe dat hij op zijn 39e het roer omgooide om een opleiding werktuigbouwkunde en akoestiekleer te volgen. “Ik wilde over de nodige bagage kunnen beschikken om uit te zoeken waarom muzieksystemen vaak een eigen signatuur hebben en welke voor- en nadelen er aan elk systeem verbonden zijn”, legt hij uit. “Hoewel ik me afvroeg of er met zoveel bestaande luidsprekersystemen nog iets nieuws te bedenken viel, rijpte er gaandeweg in mijn hoofd toch een ontwerp voor een totaal nieuw concept. Een concept dat de voordelen van bestaande systemen behield maar de nadelen er van aanpakte. Dat idee heb ik uitgewerkt en ingediend als eindwerk”.

IF-Adamas en Veddan

Met zijn bijkomende diploma op zak startte Kamperman een ingenieursbureau, met de bedoeling om zijn project te kunnen realiseren. Maar omdat hij in zijn eentje te klein was om het uit te werken, ging hij in zee met IF-Adamas. Het bedrijf uit Doetinchem dat engineeringdiensten levert op het gebied van softwareontwikkeling, werktuigbouwkunde en elektronische ontwerpen zag muziek in het best wel revolutionaire ontwerp van Kamperman. Na zeven jaar hard blijven doorgaan pakten IF-Adamas en Kamperman uit met een gloednieuwe luidsprekertechnologie en werd Veddan boven de doopvont gehouden.

“Dankzij de technologische mogelijkheden en het vakmanschap van een 15-tal ingenieurs bij IF-Adamas kunnen we het merendeel van de onderdelen, die nergens op de markt te koop zijn, in eigen huis produceren”, zegt hij. “We kunnen onder andere gebruik maken van de industriĂ«le 3D-printers van ‘dddrop’ die bij IF-Adamas gebouwd worden. Dat maakt dat we de productie volledig in eigen handen houden en dat we nauw kunnen toezien op het verloop en de kwaliteit van het hele productieproces”.

Veddan Origin Speaker

“De Veddan Origin is ons eerste product”, zegt Kamperman met gepaste trots. “We waren er helemaal klaar voor om hem te lanceren toen Covid-19 onze plannen doorkruiste. Dat gaf ons wel de tijd om onze Origin extra lang te beluisteren. We zijn dus niet over Ă©Ă©n nacht ijs gegaan”, lacht hij. "Betrouwbaarheid vinden we erg belangrijk.”

Ultra Fast Membrane-modules

De Veddan Origin speaker is allerminst een traditionele speaker, zowel qua technologie als qua vormgeving. Het actieve speaker systeem  is ontworpen op basis van magnetostatische principes en is opgebouwd uit twee delen. In het bovenste gedeelte bevinden zich twee identieke Ultra Fast Membrane-carousellen. Ieder caroussel bestaat uit zes membramen. Deze membramen, ongeveer half zo dus als een mensenhaar, zijn strak gespannen rond een magnetische strip. De membranen worden door stroomimpulsen in beweging gebracht. De bewegingen van de membranen wordt omgezet in muziek.

De elementen worden per paar gemonteerd in een spievormig metalen frame met in eigen huis met een 3D-printer gefabriceerde kunststofonderdelen. De zes membranen per module worden rond een denkbeeldige as gemonteerd en vormen samen een soort carrousel. De in totaal twaalf membramen worden bovenaan samen gehouden en afgesloten door een uit Ă©Ă©n stuk gefreesde aluminium deksel dat eveneens in eigen huis gefabriceerd wordt.

Omnidirectioneel

Door de specifieke plaatsing van de elementen die elkaar onderling niet tegenwerken maar juist versterken, is er geen sprake van faseverschuivingen en vervormingen waardoor de Origin speaker voor een perfecte timing zorgt. Meer zelfs, door per speaker twee Ultra Fast Membrane-carrousellen boven elkaar te monteren, die het geluid 270° rondom afstralen, is de Origin speaker eigenlijk een omnidirectionele speaker.

“Ik was altijd al gecharmeerd door rondstralers”, zegt Kamperman. “Maar dan heb je filters nodig die de perfecte timing kunnen verstoren. Door het specifieke ontwerp van de Origin speaker hebben we die filters niet nodig.”  

Actief systeem

Het onderste gedeelte is een gesloten behuizing waarin een grote 10” woofer ingebouwd is die de lage tonen voor zijn rekening neemt. Hier bevindt zich ook een door Veddan aangepaste klasse D-versterker met 1500 Watt vermogen per speaker. Daarnaast is er plaats voor de nodige analoge en digitale aansluitingen via XLR of WiSA. De aanwezigheid van de DSP maakt het mogelijk om het actieve speaker systeem volledig aan te passen aan de ruimte waarin het opgesteld wordt.

Tussen het bovenste en het onderste gedeelte van de Origin speaker dat op een ingenieuze manier met elkaar verbonden wordt, is een open ruimte waarin een instelbare sfeerverlichting geĂŻntegreerd is.

Lees ook onze Hi-Visit bij Listening Matters, waar Veddan in de zomer feestelijk werd geĂŻntroduceerd

Vormgeving volgt functie

Naast het technische aspect werd er veel aandacht besteed aan de vormgeving van de Origin speaker. “Vormgeving volgt functie”, stelt Kamperman. “Vandaar de cilindervormige behuizing die niet meer doet dan de kostbare inhoud van de speaker beschermen."

"Veel luidsprekerfabrikanten geven hun speakers een eigen klankkleur. Bij Veddan proberen we zo neutraal mogelijk te blijven. Niettemin bieden we de mogelijkheid om het speakersysteem klankmatig te boetseren naar de smaak van de klant. Daarom staan we persoonlijk in voor de levering en de installatie”.

Veddan Experience Center

En dan is het tijd om te luisteren. Daarvoor trekken we naar het Veddan Experience Center. De gloednieuwe luisterruimte waar Kamperman en zijn enthousiaste team elke week luistersessies organiseert. Iedereen die geĂŻnteresseerd is kan op afspraak kennis komen maken met het Veddan Origin speaker systeem.

In deze grote, smaakvol ingerichte ruimte die akoestisch perfect in harmonie is, staat een set Origin speakers opgesteld. In een bescheiden, strak audiomeubel zit de muziekbron verborgen. Niets meer of niets minder dan dat. Geen kluwen van kabels en apparatuur. Uiteraard hebben de Origin speakers een netsnoer nodig en moeten ze verbonden worden met de muziekbron. Maar met WiSA is dat laatste zelfs niet meer nodig. Kan het eenvoudiger?

Langs de zijkanten van de ruimte worden de belangrijkste onderdelen van het Origin speaker systeem uitgestald. We kunnen ze vastpakken en besnuffelen terwijl het Veddan team voor de vakkundige uitleg zorgt.

Back to the future

We installeren ons in de comfortabele zeteltjes om ons over te leveren aan de muziek. “Denk even terug aan de magnetostaten uit de jaren 80”, zegt product manager Rens Timmermans. “Die grote, vlakke panelen met hun karakteristiek uiterlijk en geluid. Bijzonder gedetailleerd, snel en accuraat in het hoog en het midden. Maar, met het laag dat vaak wel wat achter bleef. Hoe mooi is het niet dat we vandaag van dat magnetostatische karakter kunnen genieten, aangevuld met de door Veddan ontwikkelde technologie?”

Even wennen

Het is even wennen als we ons de grote, vlakke magnetostaten van weleer voor ogen halen terwijl we kijken naar de ronde vormen van het Veddan Origin speakersysteem.

Het is eveneens even wennen als we in het nummer ‘These bones’ van The Fairfield Four de ongeĂ«venaarde transparantie en detaillering van magnetostatische speakers herkennen, zonder enig gemis van het laag. Het nummer begint met een kelderdiepe baritonstem waarop meerstemmige sopranen inspringen. Een ware beproeving voor een magnetostaat die de Veddan Origin echter moeiteloos doorstaat.

‘Walking on the moon’ van het Yuri Honing Trio is een eigenzinnige cover van het gelijknamige nummer van The Police. De verfijnde percussie, de snerpende sax en diepe baslijn, worden strak gecontroleerd en bereiken onze oren met een perfecte timing.

‘Bird on a wire’ van een bejaarde Johnny Cash wordt met een onvoorstelbare puurheid weergegeven. We gooien er nog wat Fever Ray, Yello en vele anderen tegenaan en voeren het volume op tot het niveau van een live performance. We ervaren de enorme dynamiek die in de Origin schuilt en het gemak waarmee dat gebeurt. Maar net zo goed blijft de prestatie overeind als we het volume terugschroeven naar het niveau van een heerlijk, huiselijk moment. Het afstraalgedrag van Origin maakt dat we in alle hoeken en kanten van de luisterruimte genieten van een smetteloze prestatie.

Muziek is kunst

“Alles draait om muziek. Ik wil van muziek kunnen genieten, alles horen wat de artiest gedaan heeft”, zegt Kamperman. “Muziek is kunst en verdient het om afgespeeld te worden zonder compromissen. Stel je een wereld voor waarin het luisteren naar muziek in je privĂ©ruimte even perfect klinkt als wanneer de muziek live voor je gespeeld wordt. Zo gedetailleerd en open dat je de locatie van de verschillende stemmen en instrumenten kunt aanduiden. Zonder enige vorm van kleuring of andere storende elementen. Wij geloven dat het mogelijk is”, aldus Kamperman. Wij geloven het ook, want we hebben het zelf ervaren.

Tot slot

Het Veddan Origin speaker systeem is met zijn prijs van 19.965 euro per speaker bezwaarlijk een koopje te noemen. Maar als we er rekening mee houden dat de Veddan een uniek concept is dat gebruik maakt van een gloednieuwe technologie, dat zo wat alle onderdelen in eigen huis ontwikkeld, gefabriceerd en gemonteerd worden, dat de bouwkwaliteit en de afwerking van de speakers van het allerhoogste niveau is en dat Veddan standaard vijf jaar garantie op alle onderdelen en levenslange service biedt, vinden we die prijs best verrechtvaardigd. En dan hebben we het nog niet eens over de muzikale kwaliteit van de Veddan Origin gehad. Die is ronduit schitterend.

Veddan Experience Center
Heb je na het lezen van dit artikel zin om het Veddan Origin speaker systeem te beluisteren? Maak dan snel een afspraak voor een luistersessie in het Veddan Experience Center. Iedereen die kennis wil maken met Veddan en de Origin speaker, is van harte welkom bij Veddan aan de Logistiekweg 34 in Doetinchem. Ook bij Listening Matters in Den Haag kun je terecht. Stuur een mailtje naar contact@listeningmatters.nl en maak een afspraak.

MERK

EDITORS' CHOICE