Dan Clark Audio Stealth: gesloten magnetostatische hoofdtelefoon

Naar eigen zeggen heeft de Amerikaanse hoofdtelefoonbouwer Dan Clark Audio maar liefst vier jaar gewerkt aan de gesloten magnetostatische Stealth. De belofte is niets minder dan “een nieuwe standaard te zetten in hoofdtelefoonprestaties en ergonomie.” Met Dan Clark Audio's geheel nieuwe vierde generatie planaire magnetische driver en wat het bedrijf noemt een baanbrekend Acoustic Metamaterial Tuning System (AMTS), levert “de Stealth een verbluffend vloeiende presentatie om nieuw leven en plezier te brengen in al je favoriete muziek.” 

Dan Clark Audio Stealth: driver en techniek

Alle hoofdtelefoons zijn onderhevig aan staande golven in de hogere frequenties, waardoor hoge tonen ruw, vermoeiend of synthetisch kunnen klinken. AMTS is Dan Clark Audio's gepatenteerde oplossing voor dit eeuwige probleem. Dit is een inline materiaal dat tussen de driver en het oor wordt geplaatst. Het integreert golfgeleiders, diffusiecontrole, kwartgolf- en Helmholtz-resonatoren in één compacte structuur. De diffusie-elementen verminderen de vorming van staande golven, terwijl de resonatoren zowel precisie- als breedbandfilters zijn. Ze verzachten en vormen de frequentierespons door de amplitude van de frequentieresponspieken en -dalen in het midden- en hoge bereik te verminderen, aldus de verklaring van Dan Clark Audio.

Het resultaat is een sterke vermindering van staande golven, zodat de Stealth hoge frequenties in alle genres reproduceert met een verfrissend vloeiende, nauwkeurige en gedetailleerde weergave. De gloednieuwe magnetostatische driver van de vierde generatie levert de meest vloeiende, rijkste en meest gedetailleerde ervaring die de fabrikant zou kunnen produceren. De stealth-driver is twintig procent groter dan de Ether2-driver. Het maakt ook gebruik van DCA's gepatenteerde V-Planar-technologie om vervorming te verminderen en de basweergave te verbeteren.

De membraanspanning wordt aangepast met een volledig nieuw systeem dat zorgt voor een meer gelijkmatige en consistente spanning en minder vervorming. Tegelijkertijd verhogen structuren die zijn geoptimaliseerd in termen van stromingsmechanica (met behulp van Finite Element Analysis (FEA) en Computational Fluid Dynamics (CFD)) de uniformiteit van de drijvende kracht en maken ze ook de akoestische paden glad om vervorming te verminderen.

Volgens de bouwers levert de geheel nieuwe Stealth Planar-driver een zeer lage vervorming over het hele luistergebied met een detailniveau dat voorheen alleen werd gevonden in hoogwaardige elektrostatische hoofdtelefoons. Veel andere hoofdtelefoons genereren “rijkdom aan details” door de hoge tonen te versterken. De Stealth daarentegen levert resolutie dankzij AMTS zonder de vervelende nadruk op de bovenste toongebieden.

 

Samen leveren de drivers van de vierde generatie en AMTS een sonische prestatie die het best kan worden omschreven als  moeiteloos. Van een zacht getokkelde snaar tot de meest intense dynamiek van een orkest, van de kracht en aanval van een kickdrum tot de boventonen en vervaging van een crashbekken, de Stealth levert een verbazingwekkende balans van nuance en kracht.

Dan Clark Audio Stealth: hoofdband en draagcomfort

“We wilden een echt designstatement maken met de Stealth,” zegt Dan Clark, oprichter en CEO van het gelijknamige bedrijf. “Gemaakt van elegant mat zwart leer, koolstofvezel en gefreesd aluminium, het ontwerp van Stealth is gebaseerd op stealth-vliegtuigen en wordt verwerkt op de manier die je zou verwachten van luxe auto's.”

De hoogwaardige zwart lederen hoofdband is doorgestikt met fijne rode naden en is niet alleen mooi, maar ook functioneel en comfortabel. Een elegant, geborduurd Stealth-logo voegt een vleugje kleur toe aan het verder volledig zwarte uiterlijk van de Stealth.

In plaats van een mechanische slider om de pasvorm aan te passen, heeft de Stealth een stabiel maar comfortabel zelfinstellend hoofdbandsysteem. Dit betekent dat de koptelefoon zonder veel moeite precies goed wordt geplaatst. Dan Clark Audio maakt enkele van de lichtste hoofdtelefoons ter wereld en de Stealth is met 418 gram geen uitzondering. Het is een van de lichtste hoofdtelefoons op de markt.

De nieuwe oorkussens van veganistisch suede en leer, de zelfinstellende hoofdband en de lichtgewicht behuizing maken de Stealth uiterst comfortabel. De drager zou de hoofdtelefoon vergeten en opgaan in zijn muziek, aldus de verklaring van de fabrikant.

Draagcomfort heeft een duidelijke functie. Volgens Dan Clark is een koptelefoon die niet comfortabel genoeg is om langdurig te dragen een gebrekkig ontwerp en kan op die manier de luisterbeleving aantasten. De Stealth kan ook worden opgevouwen tot een compacte op maat gemaakte transportcontainer die klein en gemakkelijk op te bergen is.

Dan Clark Audio Stealth: prijs en leveringsinformatie

We hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen, maar afgaande op de informatie op diverse Engelstalige en Duitstalige websites zal de prijs vermoedelijk in de buurt van de 4.000 euro komen te liggen. Dit is louter een indicatie en de prijs zou dus ook hoger of lager kunnen komen te liggen. De eerste productierun is overigens gelimiteerd tot honderd stuks. Naar verwachting zal de Stealth vanaf begin september verkrijgbaar zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE