NIEUWS

Dure geluidsinstallatie in je auto? Zo verzeker je ‘m

Er bestaan weinig betere plekken om naar je favoriete muziek te luisteren dan in je auto. En dan natuurlijk het liefst op de snelweg, met een lekker diepe bas en een snelheid van 130 kilometer per uur. Een kwalitatief hifi-systeem in je auto is daarom ook geen verkeerde investering.

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Bij dure aankopen is het uiteraard van belang dat je die investering goed verzekert. De kosten van een geluidsinstallatie lopen al snel in de honderden, misschien zelfs duizenden euro’s. Alles voor een mooie, kraakheldere luisterervaring! Het risico op een auto inbraak wil je dan alleen niet lopen. Tenminste, niet als je niet goed verzekerd bent.

Auto-accessoires meeverzekeren

Een WA-autoverzekering is in Nederland verplicht voor autobezitters. Ga je je auto verzekeren? Dan kun je daar bovenop ook eventueel accessoires meeverzekeren. Bijvoorbeeld een trekhaak, nieuwe banden, je cd-collectie, maar ook de geluidsinstallatie. 

Hoewel hier nog wel eens misverstanden over ontstaan, vallen deze items niet automatisch onder de dekking van je autoverzekering. Dit gaat dus puur om accessoires die je zelf toevoegt. De geluidsinstallatie die met de auto geleverd wordt, hoef je dus niet apart bij te verzekeren. Die zit namelijk al inbegrepen bij de cataloguswaarde van de auto.

Voorkom een onderverzekerde auto

Bovenstaand misverstand zorgt er geregeld voor dat autobezitters onderverzekerd zijn. Als jij met de mooiste geluidskwaliteit van iedereen de snelweg over wilt rijden en hierdoor besluit je geluidsinstallatie te upgraden, dan wordt je auto waarschijnlijk veel meer waard. Om niet onderverzekerd te raken, moet je wel zelf de dekking van je autoverzekering verhogen. De premie gaat hierdoor vanzelfsprekend ook omhoog. Maar: als een inbreker hoogte krijgt van jouw gloednieuwe speeltje, weet je in ieder geval zeker dat je straks niet in zak en as zit.

Is je auto zwaarder geworden?

Goede hifi-apparatuur wil ook nog wel eens iets wegen. Dit kan gevolgen hebben voor je auto en daarmee je autoverzekering. Volgens verzekeraars kunnen zwaardere auto’s namelijk meer schade aanrichten. Je premie gaat dus ook omhoog wanneer je auto zwaarder wordt. 

Daarnaast bepaalt het gewicht van de auto (in combinatie met het type brandstof) ook de hoeveelheid wegenbelasting die je betaalt. Hoe zwaarder de auto, hoe meer je het asfalt ermee belast wanneer je erover heen rijdt. Hou daar dus rekening mee wanneer je aan je geluidsinstallatie gaat sleutelen.


EDITORS' CHOICE