NIEUWS

DS Audio DS003: derde generatie optisch draaitafelelement

Het Japanse DS Audio heeft de DS003 aangekondigd, een draaitafelelement waarbij de bewegingen van de naald in de groef van de plaat niet mechanisch maar optisch worden uitgelezen. De DS003, de nieuwste en derde generatie van de optische cartridge van DS Audio, is voorzien van een volledig opnieuw ontworpen optisch systeem. DS Audio heeft ook een bijpassende phono-versterker genaamd DS003 Equalizer uitgebracht.

DS Audio: bouwer van optische draaitafelelementen

Wat is eigenlijk een optisch element? In een draaitafelelement is altijd sprake van een samenwerking tussen magneetjes en spoelen die de bewegingen van de stylus en de cantilever omzetten in een (zwak) stroompje. Bij een mm-element beweegt de magneet (moving magnet) en bij een mc-element beweegt de spoel (moving coil). Het in Japan gevestigde DS Audio heeft in zijn optische elementen magneten en spoelen verwijderd. Een laserstraal volgt de bewegingen van de stylus en daardoor is het element lichter. Door het verwijderen van spoelen en magneten worden ook wrijving en massatraagheid verwijderd en dat zou moeten leiden tot een veel betere aftasting met als eindresultaat een beter en rijker geluid, aldus DS Audio.

DS Audio DS003

Het nieuwe DS Audio DS003 optische elementsysteem is geoptimaliseerd door een onafhankelijke LED- en fotodetectoropstelling voor het linker- en rechterkanaal te implementeren. Als resultaat is de uitgangsspanning van het element aanzienlijk gestegen van 40 mVolt naar 70 mVolt. Ondanks deze toename van de output is naar eigen zeggen de S/R-verhouding waar de optische cartridges van DS Audio om bekend staan niet aangetast.

Bovendien heeft het nieuwe, onafhankelijke ontwerp van de DS003 het mogelijk gemaakt om overspraak te elimineren of in elk geval te verminderen, waardoor de scheiding van het linker- en rechterkanaal aanzienlijk is verbeterd. Met name de scheiding van hoge frequenties is met 10 dB verbeterd in vergelijking met zijn voorgangers, aldus de fabrikant.

DS Audio DS003: aluminium cantilever

De DS Audio DS003 is voorzien van een combinatie van een aluminium cantilever met een lijncontactstift. De behuizing van de DS003 is gemaakt van aluminium en de carrosseriestructuur is zo ontworpen dat maximale stijfheid wordt bevorderd. Naast deze functies maakt de DS003 gebruik van interne bedrading die 1,6 keer dikker is dan die van de tweede generatie cartridges. De impedantie wordt op de wijze in een belangrijke mate verminderd.

DS Audio DS003: gewichtsvermindering

Er is een gewichtsvermindering van 50% opgetreden in de nieuwe hervormde, solide beryllium schaduwplaat van DS Audio. De implementatie van onafhankelijke linker- en rechterkanaal-LED's maakt het mogelijk om de positionering van het optische systeem te optimaliseren en maakt het gebruik van een nieuwe schaduwplaat noodzakelijk, die uiteindelijk aanzienlijk kleiner is geworden in vergelijking met de eerdere ontwerpen. Naast deze verkleining is het materiaal dat wordt gebruikt om de schermplaat te produceren veranderd van aluminium (zoals gebruikt in de elementen van de tweede generatie) in 99,9% puur beryllium. Als resultaat hiervan is DS Audio erin geslaagd om het gewicht van de schaduwplaat met meer dan 50% te verminderen, t.w. van 1,56 mg naar 0,74 mg. Dit is minder dan een tiende van de massa vergeleken met de massa van mm- of mc-elementen.

DS Audio DS003:  phono-versterker

De optische elementen van DS Audio hebben een speciale phono-versterker nodig omdat het uitgangssignaal van de elementen fundamenteel anders is dan bij (mechanische) mm- of mc-elementen. Immers, bij lagere frequenties beweegt de magneet of de spoel langzaam, dus het uitgangssignaal is klein, terwijl de spoel of magneet bij hogere frequenties sneller beweegt en het uitgangssignaal dus onevenredig groot is. Vandaar de behoefte aan egalisatie door een phono-voorversterker. In contrast, in een optische cartridge, is het uitgangssignaal afhankelijk van de afstand waarover de stylus beweegt, dus er zijn geen verschillen tussen hoge en lage frequenties. Daarom is geen egalisatie vereist (anders dan RIAA-curvecorrectie) en is de reproductie van lage frequenties sterk verbeterd. Een optische cartridge kan theoretisch signalen van slechts 1 Hz detecteren, als ze op de plaat aanwezig zouden zijn..In vergelijking met de DS002 Equalizer is de dikte van de printplaat gewijzigd van 1,6 mm naar 2,0 mm en is de dikte van de koperen printbanen verdubbeld. De printbanen hebben nu een dikte van 70 µ. De gebruiker kan bovendien de kantelfrequentie in het laagbereik kiezen.

DS Audio DS003: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet wanneer de levering de DS Audio DS003 zal beginnen. De adviesprijzen voor de Benelux zijn als volgt:

Adviesprijs systeem: 5.900 euro
Adviesprijs optische element DS003: 2.400 euro
Adviesprijs DS003 EQ: 3.500 euro.

EDITORS' CHOICE