NIEUWSApple

Apple Music krijgt ondersteuning voor Spatial Audio, Dolby Atmos en Lossless audio

Het Amerikaanse Apple heeft zojuist de lossless versie van Apple Music aangekondigd. Alle abonnees kunnen straks zonder extra kosten naar Apple Music in de hoogste geluidskwaliteit luisteren. Streamingdiensten Tidal en Qobuz bieden al lossless streaming aan en Spotify heeft ook onlangs aangekondigd de geluidskwaliteit te zullen gaan verhogen. De aankondiging van Apple is dan ook niet helemaal een verrassing.

Apple Music: Spatial Audio, Dolby Atmos en Lossless Audio

De geruchten circuleerden al een tijdje en er verscheen zelfs een heuse teaser voor de aankondiging van Apple Music, maar nu heeft Apple in een persbericht de Apple Music lossless audio aangekondigd. Apple Music krijgt daarmee ondersteuning voor Dolby Atmos en Spatial Audio. Misschien nog wel interessanter is de aankondiging dat de complete bibliotheek van circa 75 miljoen nummers ook beschikbaar komt in het Lossless Audio-formaat. Volgens de persverklaring van Apple zullen de functies in juni toegevoegd worden.

Er komen eigenlijk twee smaken van Lossless Audio: iets hoger dan cd-kwaliteit (16-bit/44,1 kHz tot 24-bit/48 kHz) en een Hi-Resolution Lossless-variant. Het eerste is meteen de hoogste kwaliteit die de interne DAC's op iPhones en iPads aankunnen én het maximum dat overdraagbaar is via AirPlay. Om Hi-Resolution Lossless-streams (24-bit/192 kHz) correct af te spelen is dus een externe DAC nodig, bevestigt Apple.

Met ondersteuning van Spatial Audio en Dolby Atmos klinkt de muziek een stuk ruimtelijker, aldus Apple. Spatial Audio is reeds bekend van de AirPods Pro en AirPods Max. Ruimtelijke audio creëert een soort surroundsound, in combinatie met een recente iPhone of iPad. Bij de start in juni gaat het om “duizenden nummers” die af te spelen zijn met Dolby Atmos en Spatial Audio. Apple gaat speciale afspeellijsten maken waarin nummers staan die hiervoor geschikt zijn. Albums en tracks zijn straks volgens Apple ook duidelijk te herkennen aan de logo’s.

Er is zo te zien geen nieuwe hardware nodig. Dolby Atmos-versies van nummers worden automatisch afgespeeld op alle AirPods en Beats-hoofdtelefoons met H1 of W1-chip en via de ingebouwde speakers op geschikte iPhones, iPads, Macs en HomePods. Het persbericht geeft daarbij de indruk dat Dolby Atmos enkel beschikbaar zal zijn als je luistert via de AirPods en Beats-hoofdtelefoons of de speakers van de iPhone/iPad/Mac. Bij Apple zelf staat het iets ruimer: 'All Apple Music subscribers using the latest version of Apple Music on iPhone, iPad, Mac, and Apple TV7 can listen to thousands of Dolby Atmos music tracks using any headphones, or by connecting your Apple TV 4K to a compatible TV or audiovisual receiver.'

Apple Music met Lossless Audio

Vanaf juni begint Apple met de uitrol van Lossless Audio in Apple Music voor de gehele bibliotheek in het Lossless Audio-formaat. Apple gebruikt daarvoor het ALAC-formaat (Apple Lossless Audio Codec). Bij de start in juni gaat het om 20 miljoen nummers en voor het einde van het jaar is de complete bibliotheek van 75 miljoen tracks beschikbaar in het ALAC-formaat, zo belooft Apple.

Gebruikers moeten straks op hun apparaat aangeven welke kwaliteit zij gestreamd wensen te krijgen. Een hogere geluidskwaliteit kost immers ook meer bandbreedte.

En de kosten? Luisteren naar muziek in Spatial Audio met Dolby Atmos en Lossless Audio zal vooralsnog niets extra kosten en is beschikbaar voor alle abonnees. Apple rolt de hogere geluidskwaliteit vanaf juni uit voor iedere abonnee. Vermoedelijk is dit onderdeel van iOS 14.6, waar nu een beta van getest wordt.

De stap van Apple is niet onverwacht. Eerder kondigde Spotify al een HiFi versie aan, die naar verwachting later dit jaar uitgerold wordt. Specifieke details zoals de kwaliteit en de eventuele meerprijs van Spotify HiFi zijn nog niet bekend.


EDITORS' CHOICE