NIEUWS

Spotify kondigt HiFi-versie aan: muziek streamen in cd-kwaliteit

Sinan Kökbugur | 22 februari 2021 | Fotografie Fabrikant

Het Zweedse streamingbedrijf Spotify komt met een nieuwe optie voor abonnees. Spotify HiFi is een nieuwe optie voor het streamen van lossless audio in cd-kwaliteit. Wanneer de dienst zal starten en wat het zal kosten is nog niet bekend gemaakt.

Spotify gaat ook cd-kwaliteit muzieksignaal aanbieden

Het bekende Spotify heeft een gratis versie, maar daarnaast ook Spotify Premium voor individueel gebruik en Spotify Familiy voor gebruik binnen een gezin. Vandaag maakt de streamingdienst tijdens het Stream On-event bekend dat daar Spotify HiFi bij komt. Spotify zou hier al jaren aan werken en nu zijn de plannen officieel uit de doeken gedaan, al zijn er ook nog veel details onduidelijk. Tidal en Qobuz bieden al een tijdje muzieksignaal in cd-kwaliteit aan en Spotify gaat dat dus ook doen.

Met Spotify HiFi kan straks muziek in cd-kwaliteit worden beluisterd. Momenteel hanteert Spotify een bitrate van 320 kbps maar bij (lossless) audio in cd-kwaliteit is dat 1.411 kbps. Dat is dus een stuk meer, hetgeen overigens ook meer dataverkeer zal kosten. Een hogere resolutie geeft echter een betere klank en meer details zodat muziek beter klinkt en je mogelijk details van muzieknummers hoort die je eerst niet hoorde. Spotify HiFi komt als extra optie bovenop Spotify Premium. Er zal dus extra voor betaald moeten worden.

Bij de aankondiging van het Zweedese bedrijf zijn verdere details rondom het nieuwe Spotify HiFi schaars. Niet alleen hebben we geen prijs vernomen maar ook weten we niet wanneer het beschikbaar komt. Spotify HiFi moet in ieder geval beschikbaar komen in ‘bepaalde markten wereldwijd’, dus het is nog de vraag of het (direct) beschikbaar komt in het Nederlandse taalgebied.

Volgens Spotify komt het beschikbaar op alle apparaten waarop je Spotify kunt luisteren, waaronder Spotify Connect-speakers. Spotify zou ook samenwerken met speakerfabrikanten om de functie zo breed mogelijk beschikbaar te stellen.

De afgelopen jaren zijn er al enkele tests geweest met een hoge kwaliteit-versie van Spotify, maar nu zijn de plannen dus officieel aangekondigd voor een bredere uitrol. Andere streamingdiensten bieden vaak ook al versies met hogere geluidskwaliteit. De abonnementen van Tidal en Qobuz kosten bijvoorbeeld 20 euro per maand. Ons dunkt dat Spotify rekening zal moeten houden met de prijzen die concurrenten Tidal en Qobuz rekenen. Apple Music heeft geen versie met hogere geluidskwaliteit.

Wordt vervolgd.


EDITORS' CHOICE