NIEUWSiFi

iFi Zen Dac V2: XMOS-chip voor MQA-decodering

Het Britse iFi heeft versie 2 aangekondigd van de oorspronkelijke Zen Dac die in oktober 2019 op de markt is gekomen. De iFi Zen Dac V2 heeft gewijzigde elektronica aan boord en hij kan MQA-bestanden lezen.

iFi Zen Dac V2: compacte DA-converter voor gebruik bij een computer

De eerste iFi Zen Dac is circa anderhalf jaar geleden op de markt gekomen. De tweede generatie gaat volgens de Britse fabrikant een beslissende stap verder. De compacte aluminium behuizing is hetzelfde gebleven en meet nog steeds 158 x 100 x 35 millimeter, maar binnenin zijn een nieuwe processor en klokgenerator geplaatst. Zoals bij alle DA-converters van iFi Audio, wordt ook een True Native DSD / DXD DA-converterchip van Burr Brown in combinatie met een moderne XMOS-processor gebruikt in de Zen Dac V2. De XMOS-processor in de Zen Dac V2 heeft echter 16 in plaats van de vorige 8 cores, hetgeen de processorprestaties van de DAC bijna verdubbelt.

De Zen Dac V2 verwerkt digitaal muzieksignaal tot 32-bit/384 kHz, DXD, DSD256 en MQA via zijn USB 3.0-interface. Afgezien van de USB-ingang zijn er geen andere ingangen. Dankzij de krachtigere 16-core XMOS-processor is het apparaat in staat om MQA-bestanden volledig uit te vouwen. De nieuwe Zen Dac V2 is dus niet alleen een MQA-renderer, maar een volwaardige MQA-decoder. Een andere innovatie is de verder geoptimaliseerde GMT (Global Master Timing) voor signaalverwerking. De nieuwe klokgenerator is extreem ruisarm en reduceert volgens de fabrikant de lage jitter van de voorganger tot een minimum.

De iFi Zen Dac V2 heeft een volledig symmetrische analoge uitgangstrap. Voor aansluiting op een bestaand audiosysteem biedt de Zen Dac V2 cinch-uitgangen en een 4,4 mm Pentaconn-uitgang. Hierdoor is gebalanceerde aansluiting op een versterker of actieve luidspreker mogelijk. Het uitgangsniveau kan variabel of permanent worden ingesteld met een schakelaar aan de achterkant van het apparaat.

De geïntegreerde hoofdtelefoonversterker heeft een PowerMatch-functie, die de versterking optimaal aanpast aan de betreffende hoofdtelefoon, vooral bedoeld voor gebruik van gevoelige in-ears. Een ander bijzonder kenmerk is iFi’s TrueBass-functie, waarmee de basweergave kan worden aangepast. Dat is vooral bedoeld voor gebruik van minder gevoelige en lastiger aan te sturen over-ears die net even een beetje aan laagweergave extra mogen hebben. Denk aan planar hoofdtelefoons en aan de Sennheiser HD6xx range. Aan de voorzijde is een symmetrische 4,4 mm Pentaconn en een klassieke 6,3 mm jack-aansluiting beschikbaar voor het aansluiten van de koptelefoon.

iFi Zen Dac V2: prijs en leveringsinformatie

De iFi Zen Dac is per direct leverbaar en wisselt voor een bedrag van 159 van eigenaar.

MERK

EDITORS' CHOICE