REVIEWNuPrime

Review: NuPrime Omnia A300 all-in-one - Muziek uit een A4-formaat

René van Es | 11 april 2021 | NuPrime

SAMENVATTING

Al met al blijft de NuPrime Omnia A300 in gedachten als een fijne muziekspeler, met trekjes die vaker richting een hogere prijsklasse gaan dan de prijs van het apparaat doet vermoeden. Dat zowel de app als de software compleet zijn, met uitzondering van AirPlay, pleit voor NuPrime als bedrijf.

PLUSPUNTEN

 • Heldere bediening
 • Fors uitgangsvermogen
 • Laat lang en ongestoord luisteren toe
 • Ruime instelmogelijkheden
 • Complete app voor iOS en Android
 • Goede afstandsbediening
 • Compacte bouw in bescheiden formaat
 • Uitstekende streaming
 • Behoeft een serieuze maar niet kostbare luidspreker

MINPUNTEN

 • Geen Roon endpoint
 • Geen Coax digitale ingang
 • Slechts één optische digitale ingang
 • Nog even wachten op MQA en een hardware upgrade voor AirPlay 2

Hoe graag de industrie het ook zou willen, lang niet iedereen is geporteerd van een kast vol audioapparatuur, opgesplitst in zoveel mogelijk doosjes, onderling verbonden met bossen kabels en uitsluitend te bedienen door de audiogoeroe ter plaatse. Steeds meer merken begrijpen dat die gouden tijden zijn voorbehouden aan de echte audiofiel en dat ‘normale’ mensen liever een all-in-one oplossing kopen. Waarin een versterker is ingebouwd, die kan streamen, een cd-speler die er nog ligt op aangesloten kan worden, of de tv, net als een hoofdtelefoon en een paar speakers. Niet zo groot, A4-formaat is wel genoeg, net wat dikker dan de gemiddelde laptop. Te bedienen met een Android of iOS app vanaf een tablet of telefoon, voor de wat minder mobile gerichte generatie met een afstandsbediening. Eenvoudig, betrouwbaar, helder van opzet en met een mooi smoeltje. Voilà, de NuPrime Omnia A300 beschreven in een notendop.

NuPrime Omnia A300 - wat is het?

Zoals zojuist omschreven kan de A300 heel veel dingen, daar kunnen we op inzoomen, maar waar te beginnen? Ik volg de opsomming in de handleiding en begin met het versterkerdeel. Gezien de afmetingen van de A300, die 280 x 55 x 250mm meet, inclusief de uitstekende luidspreker aansluitingen achterop, kan de A300 niet anders dan een klasse D versterker huisvesten. NuPrime heeft op dat gebied zijn sporen ruim verdiend en ik heb nog steeds het verlangen een paartje STA-9 klasse D eindversterkers te kopen die ik ooit mocht recenseren. Ondanks dat ik a priori meer een fan van klasse A of klasse AB versterkers ben.

Daar hebben we het niet over, wel over de A300 die aan 8 Ohm maar liefst 2 x 150 Watt weet te produceren of aan 4 Ohm 2 x 200 Watt. Bij een zeer geringe vervorming, met nog wat reserve om korte pieken op te vangen. Uiteraard is daarvoor een schakelende voeding nodig in de A300, een losse voeding is niet nodig. Verwar klasse D niet met een digitale versterker, het signaal blijft gewoon analoog vanaf de Aux ingang tot aan de luidspreker uitgang, de hoofdtelefoon outlets of de analoge pre-out. Analoog over een bandbreedte van 12 Hz tot 22 kHz binnen +0,6 en – 1dB, uiteindelijk doorlopende tot boven de 100 kHz. Wie had een aantal jaren geleden een dergelijk, kwalitatief hoogwaardig vermogen verwacht uit een doosje van netto 3 kilogram?

Voor wie het digitale signaal van een tv of ander toestel wil invoeren is er een optische digitale ingang voorzien (Toslink), een USB ingang en een wat ongebruikelijke I2S input (over HDMI connector). De I2S is er eigenlijk alleen voor de eigen NuPrime muziekserver bedoeld. Er is geen coaxiale S/PDIF input helaas, wel is er een coaxiale en optische digitale uitgang te vinden op de achterzijde. De A300 kan werken met PCM sample rates tot 768kHz/32Bit en DSD256 over I2S, voor USB is dat 384kHz/32Bit en DSD256, via Toslink 192kHz/24Bit en DoP DSD64. Al vraag ik mij af wat het nut is van de absurd hoge sample rates over I2S voor de doelgroep.

Streaming lukt tot 192kHz/24Bit. Bluetooth aptX 5.0 HD ontbreekt uiteraard niet, inkomend om muziek te spelen, uitgaand voor een draadloze hoofdtelefoon. Bij het omzetten van het digitale signaal naar analoog gebruikt NuPrime een Cirrus Logic CS43131 DAC chip.

De A300 is een veelzijdige streamer die uw eigen muziek kan binnenhalen via UPnP, waarvoor de eigen App geschikt is of toelaat dat Apps van derden worden gebruikt zoals Mconnect. De ethernet connectie kan daarvoor gemaakt worden via de vaste RJ45 Ethernet poort, of als het Wi-Fi signaal stabiel en krachtig is daar overheen. Ondersteunde streaming services zijn Tidal, Qobuz, Deezer, iHeartRadio, Spotify, TuneIn, Napstar, QQMusic en QQFM. De software in de A300 en de app zijn behoorlijk compleet, met uitzondering van Airplay, zowel AirPlay 2 (hardware upgrade) als MQA “zijn onderweg”. De handleiding loopt alvast voor op de werkelijkheid.

Wel werken een heleboel andere zaken zoals de fraaie en informatieve display op de voorzijde en de zeer attent aangebrachte dubbele hoofdtelefoonaansluiting voor een 6,3 en een 3,5mm plug. Eindelijk eens geen verloopje nodig. Er is een ingebouwde equalizer met standen: Flat, Loudness in 3 gradaties, Rock, Jazz, Pop en Classic. Een 4 en 8 Ohm luidspreker impedantie schakelaar zit aan de achterzijde voor optimale aanpassing op uw eigen speakers. Let op! Die mag u alleen omzetten als de A300 uitgeschakeld is!

De grote afstandsbediening is standaard met 23 druktoetsen, zodat u rechtstreeks bij 9 presets kunt komen. Afspeellijsten zijn mogelijk, te koppelen aan een preset. Ik geloof dat ik er ben met het benoemen van alle toeters en bellen, het zijn er heel wat voor een zo compact apparaat. Oh wacht, het is ook nog mogelijk om tot acht Omnia A300 toestellen te koppelen in een multiroom systeem...

In de set

Over wat er gebruikt is met de NuPrime Omnia A300 kan ik vrij kort zijn. Een Sennheiser HD414 Jubilee hoofdtelefoon, Spendor Classic 4/5 en Falcon LS3/5a weergevers, een TV, een NAS met eigen muziek, Wi-Fi router en wat kabels om zaken aan te sluiten. De A300 wordt tijdens gebruikt matig warm, sluit hem niet op in een gesloten kastje om problemen met de levensduur te voorkomen.

Muziek!

Als u tot hier bent gekomen met lezen en de inleiding niet heeft overgeslagen, heb ik misschien de valse hoop gewerkt dat de NuPrime Omnia A300 alle losse apparatuur verslaat cq vervangt. Het is zeker waar voor de fysieke afmetingen, helaas moet ik ook melden dat hoe fijn je ook kunt spelen met de Omnia A300, hij niet het einde van de audiofiele wereld brengt. Na dagen spelen, luisterend naar muziek, soms intens door er speciaal voor te gaan zitten, nog veel vaker als achtergrond tijdens andere tijdsbesteding, is de conclusie dat een A300 best een heel fijn ding is. Voor achtergrondmuziek kun je alle vinkjes rustig zetten.

Mooie heldere weergave als er een nieuwsbericht op de internet radio voorbij komt. Muziek die lekker vloeit, zonder enig randje of andere zaken die luistermoeheid veroorzaken. De A300 brengt voor mij een diepere concentratie met barokmuziek met zich mee dan doodse stilte om mij heen. Prettige bediening en werken over Wi-Fi zonder enige onderbreking, ook niet na uren en uren aan te hebben gestaan. Handig en snel harder te zetten als iets voorbij komt wat de moeite waard is, idem snel zachter te zetten als een telefoon gaat of de deurbel. Kortom zorgeloos luisteren op een prettige manier. Daarmee ideaal voor een huiskamer, een werkplek, tienerkamer of elke andere bedenkbare toepassing.

Intensief luisteren brengt eveneens plezier al kun je voor € 1.495,- niet verwachten dat je een high end oplossing in huis krijgt. Tegelijk valt op te merken dat de NuPrime Omnia A300 de ‘setjes’ van de witgoedhandel en/of te vinden in de grote winkelketens op elektronica gebied, een eind achter zich laat. U bovendien vrij laat om zelf een paar behoorlijke luidsprekers uit te zoeken binnen een ruime prijsklasse van € 500 tot € 2.500 per paar. Wat zo in gedachten schiet zijn monitoren van Q-Acoustics, Scansonic, Bowers & Wilkins of Audiovector. Of een leuke zuil van Spendor, Dali of één van de andere merken waar een serieuze audiowinkel voorraad van heeft.

De gebruikte Spendor Classic 4/5 valt binnen die prijzen, mijn Falcon eigenlijk net daarbuiten. Toch is met de Falcon het meeste geluisterd, het is immers mijn referentie. Ja, u bent dan duurder uit dan met fancy merk X met schreeuwerige displays, onbruikbare equalizers en glimmende knoppen. Ook duurder uit dan met Sonos en consorten. Daar komt ook heel wat voor terug in geluidskwaliteit.

De gedachten ordenend door intensief te luisteren naar muziek van Melody Gardot kan ik slechts constateren dat de NuPrime Omnia A300 zijn weg weet te vinden in muziekland. Ik verkrijg een behoorlijk ruim stereobeeld dat zich weliswaar tussen de twee luidsprekers blijft bevinden, maar zeker diepte meebrengt en verassend genoeg de zangeres eindelijk weer eens op menselijk hoogte neerzet. Daar hoort een stem, niet op oorhoogte of nog dichter bij de grond. Bovendien weet de muziek zich los te maken van de luidsprekers door er niet aan te blijven plakken. Zonder één van de loudness instellingen te gebruiken, want dat is smaak gevoelig. Gewoon puur streamen van eigen muziek.

Met Gardot heb ik even een uitstapje gemaakt door een heel kostbare streamer digitaal met Toslink aan te sluiten op de A300. Opvallend dat streamen over Wi-Fi met de A300 een bevredigender resultaat oplevert dan het koppelen van een ander apparaat, waarvan je op basis van de prijs een heel hoge verwachting mag hebben. Dat is voor mij het bewijs dat het streaming deel van de A300 helemaal op orde is. Waar ik verder naar luister is uiteraard de digitaal naar analoog omzetting in de A300 en het versterkerdeel. Rustig met Gardot, nooit opdringerig, to the point en behoorlijk voorzien van detaillering.

De verleider

Lekkere mannenstem komt van Patrick Bruel en zijn cd “Ce soir on sort” die met de openingstrack een pittig tempo neerzet. Stem ver naar voren geplaatst, band naar achteren gezet, stevige drum, wat elektronisch gepingel. Veel Franser gaat het niet worden, je ruikt het stokbrood er boven uit. Latere tracks bieden meer rust, met een gitaar, slagwerk, een bas en de prettige, zeer verstaanbare stem van Bruel, die zo heb ik vernomen de vrouwenharten doet smelten. Verbazingwekkend hoe veel energie de A300 de speakers in weet te pompen met deze opname, het slagwerk is bijna disco niveau zo heftig is dat in de mix gezet. Als er een koortje opduikt staat dat netjes achter Bruel opgesteld, met duidelijk te onderscheiden stemmen.

Aan oplossend vermogen ontbreekt het de A300 zeker niet. Net zo min aan pit en power. Zonder dat het onaangenaam mechanisch gaat klinken zoals de vroegere generaties klasse D versterkers konden gaan doen, welke gebaseerd waren op een andere technologie dan NuPrime altijd al heeft toegepast.

Voor wie het kan waarderen, lekkere luistermuziek van The Chieftains op “The long black veil”. Ik geef het toe, je moet ze live meemaken in een Ierse pub, omdat die niet voorhanden is komt het als FLAC file de luisterruimte binnen en stroomt analoog de speakers uit.

Met deze muziek merk je wel waar de Omnia A300 minder sterk in is, in de lage tonen. Af en toe zijn ze best rommelig en niet altijd even gedefinieerd. Ze kunnen een wolk van laag gaan vormen waardoor een basdrum lastig te onderscheiden is van een basgitaar of contrabas. Daarboven is het middengebied juist open en zijn de hoge tonen steeds in de juiste proportie aanwezig. Hoge tonen die je niet scherp kunt krijgen en toch zorgen voor echtheid aan een viool, tikken op bekkens, een realistisch fluitspel en meer. Mede daardoor, door details gecombineerd met rust in de weergave, is lang luisteren een aangename bezigheid.

Japanse jazz

Het Japanse platenlabel “Three blind mice” staat bij mij genoteerd voor jazz. Japanse jazz van bij ons veelal onbekende musici, meestal instrumentaal en vaak opgenomen met de microfoon heel dicht op het instrument. Dat maakt de muziek heel schoon en direct, geeft daarentegen weinig mee van de ambiance waarin de opname heeft plaatsgevonden. Veel pianowerk, koperblazers met de mond van het instrument haast de microfoon omvattend, bekkens en snare drums terugkomend in je eigen kamer. De snelheid zit er behoorlijk in waar de A300 PRaT levert, Pace Rhythm and Timing. Het gegeven waar Naim beroemd om is geworden. Plat gezegd betekent dat leven in de brouwerij, een timing die je doet opveren uit de stoel en eerder het ‘beleven’ van muziek dan het lijdzaam ondergaan.

Een paar tracks verder op de verzamel-cd springt piano naar voren, levendig in de hoge noten, wat kort in de lage tonen waar ze soms wegzakken in de overige tonen van bas en drums. Daar heeft NuPrime mogelijk de concessie gedaan om de A300 een scherpe prijs mee te mogen geven. Laten we wel zijn, het gros van de luidsprekers die in aanmerking komen om gecombineerd te worden met de A300 zijn niet in staat in de lage tonen dat onderscheid te leggen waarmee de Omnia onderuit zou gaan. Dan zitten we toch echt in de hogere regionen zoals met een lastige BBC LS3/5a monitor en equivalenten waar een heel ander prijskaartje aan komt te hangen.

Combattimento levert al een tijdje prachtige klassieke cd’s af, goed opgenomen en met veel passie gespeeld. Eén daarvan is “Typisch Combattimento” met barok van onder meer Kerll, Vivaldi en Biber. Zeker niet altijd even gemakkelijk weer te geven gezien de fraaie opnames waaraan weinig geknutseld is.

Ook met deze muziek staat de Omnia A300 zijn mannetje door de muziek levendig en realistisch van klank te brengen. Viool behoudt de scherpte, het randje dat er behoort te zijn, klavecimbel tingelt zachtjes mee, cello en bas doen het qua definitie beter dan met de eerder gespeelde lage tonen in de muziek. Het orkest blijft netjes op enige afstand gehouden, waarbij tussen de diverse instrumenten een duidelijk onderscheid bestaat en een solist alle ruimte heeft. Zonder dat de solist te ver naar voren wordt gehaald, zoals vaak het geval is en daarmee gaat de samenhang met de andere spelers verloren.

NuPrime Omnia A300: klein en fijn

Dat het veelal eigen opnames waren waar ik de NuPrime Omnia A300 mee aan het spelen hield, wil niet zeggen dat een bron als Tidal ondergeschikt zou zijn. En het is echt niet nodig om te pushen naar MQA, dat formaat is niet zaligmakend en zolang de A300 er niet over beschikt kun je nog steeds heel plezierig high resolution luisteren. Voor een dienst als Qobuz is MQA zelfs niet eens beschikbaar van de bron. De tv aan de A300 werkt feilloos over Toslink, een analoge bron via Aux idem dito. Luisteren met een hoofdtelefoon, al is die van mij wel wat gedateerd en simpel, was een genoegen.

Waar de A300 het meeste voor is gebruikt is streamen van muziek. Na enige gewenning aan de App blijkt die heel plezierig te werken en compleet te zijn. De app verliest vrijwel nooit connectie (2x in twee weken) en als het al druk is op het thuisnetwerk, dan wordt de verbinding in seconden hersteld zonder dat een reboot van tablet of van de A300 nodig is. Stabieler kan nauwelijks en bedraad ethernet aansluiten is zeker geen noodzaak. Een heel grote netwerkbelasting is muziek spelen toch al niet.

Al met al blijft de NuPrime Omnia A300 in gedachten als een fijne muziekspeler, met trekjes die vaker richting een hogere prijsklasse gaan dan de prijs van het apparaat doet vermoeden. Dat zowel de app als de software compleet zijn, met uitzondering van AirPlay, pleit voor NuPrime als bedrijf. Geen valse beloftes, daar is de website duidelijk over. Geen vastlopers, snelle en duidelijke installatie, degelijke afstandsbediening, zelfs een handleiding op papier (in het Engels), het zijn allemaal argumenten ten gunste van de Omnia A300.

Dus zoekt u in deze prijsklasse, loop er dan niet met een boog omheen vanwege het fysieke formaat, maar vraag om een deugdelijke demo bij uw vakhandelaar. Wie weet is het de compactheid die gaat overwinnen op de losse doosjes, zelfs als u dat helemaal niet in gedachten had. Wel combineren met een fijne set speakers, de NuPrime Omnia A300 is dat waard.

NuPrime Omnia A300
€ 1.495,- | www.dimex.nl
Beoordeling: 4.5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE