NIEUWST+A

T+A Caruso R: alleen luidsprekers toevoegen, bijv. de R 10 of S 10

Sinan Kökbugur | 26 februari 2021 | Fotografie Fabrikant | T+A

De in de Duitse plaats Herford gevestigde audiofabrikant T + A Elektroakustik heeft drie nieuwe producten geïntroduceerd in zijn Caruso-productlijn. De nieuwe Caruso R is de eerste in zijn soort, omdat het een volledig functionele versterkte muziekspeler is, in plaats van een alles-in-één apparaat. Luidsprekers moeten nog worden toegevoegd. En toevallig heeft T+A ook een nieuwe monitorluidspreker en een nieuwe vloerstaander uitgebracht genaamd R 10 en S 10 die heel goed bij de Caruso R passen. Eind maart 2021 komen de nieuwe producten op de markt.

T+A Caruso R: versterker, DA-converter en streamer

De beslissing om te kiezen voor een systeem zonder luidsprekers wordt uitgelegd door International Sales Director Oliver John van T+A (Theorie und Anwendung): “De Caruso R dicht een gat in onze Lifestyle-line-up door klanten aan te spreken die op zoek zijn naar een klassiek stereosysteem met de extra voordelen van het moderne gebruikersinterface en connectiviteit van het Caruso Multi-Source-System.”

Om bij de Caruso R te gebruiken, introduceert T+A twee nieuwe luidsprekers in de vorm van de vloerstaande Caruso S 10 en monitormodel R 10, die visueel en klankmatig netjes coördineren met de Caruso R. Tijdens de ontwikkelingsfase van de Caruso R lag de uitdaging in het transformeren van een alles-in-één systeem in een ontvanger en het aanpassen van het Navigator OS-besturingssysteem aan deze verandering. “Hoewel het Navigator-besturingssysteem van de eerdere Caruso een sterk uitgangspunt vormde, moesten we veel aspecten van de gebruikersinterface opnieuw bekijken en aanpassen aan de gewijzigde faciliteiten,” zegt projectmanager Jörg Küpper. “Uiteindelijk is het door ons ontwikkelde product een bloedbroeder van de Caruso, maar toch een echt zelfstandige eenheid die met evenveel enthousiasme zal worden ontvangen door nieuwe klantengroepen”, vervolgt Küpper.

Het midden van de Caruso R wordt gedomineerd door een hoge resolutie zeven inch scherm in landschapsmodus, dat het belangrijkste element is in de intuïtieve bediening van het hele systeem. De Caruso R kan ook worden bediend met de Caruso Navigator-app voor Android en iOS en met de standaard meegeleverde afstandsbediening. De ontwerpers van het familiebedrijf Herford stonden voor een moeilijke evenwichtsoefening: enerzijds moest de Caruso R een compact apparaat zijn, aan de andere kant moest het een indrukwekkende aanwezigheid in de kamer uitstralen. Om dit te bereiken, werden de kenmerkende luidsprekerroosters vervangen door zwart gelakte aluminium wangpanelen, terwijl het landschapstouchscreen van de Caruso R ervoor zorgt dat het apparaat breder lijkt. De contrasterende zilveren kap accentueert dit effect op subtiele wijze, aldus T+A.

Technisch gezien voldoet de nieuwe Caruso aan vrijwel alle eisen op het gebied van muziek. Analoge en digitale ingangen zijn aanwezig, evenals FM- en DAB-tuners en Bluetooth- en Airplay 2-ontvangers. Net als zijn voorgangers kan de Caruso R alle muziekbronnen in één apparaat leveren. Muziek van het thuisnetwerk, of via Tidal, Deezer en Qobuz, wordt even helder weergegeven als muziek van de klassieke cd. In de Caruso R bevindt zich de nieuwe Streaming Client die voor het eerst werd geïntroduceerd met de nieuwe Caruso en die toegang biedt tot de muziekstreamingdiensten Amazon Music HD en Spotify Connect.

De vesterker in de Caruso R kan 50 Watt per kanaal aan acht Ohm leveren en 100 Watt per kanaal aan vier Ohm.

Door middel van Amazon Alexa kunnen gebruikers de Caruso desgewenst inrichten als het controlecentrum van hun thuisleven. Zoals je mag verwachten, kunnen de Alexa-functies en microfoons op elk moment worden uitgeschakeld om een privé-omgeving te beschermen.

T+A Caruso S 10 en R 10: luidsprekers

De Caruso S 10 en R 10 luidsprekers vormen de perfecte aanvulling op de Caruso R en houden naar eigen zeggen de filosofie hoog. Marketingdirecteur Conradin Amft stelt dat het belangrijk was om zowel een monitormodel als een vloerstaande luidspreker in het portfolio op te nemen: “Wij geloven in het stellen van zo min mogelijk beperkingen aan onze gebruikers. Deze overtuiging wordt weerspiegeld in de twee luidsprekers, die beide speciaal zijn ontworpen voor hun individuele toepassing en omgeving.”

Beide luidsprekers hebben een behuizing ontwerpen die harmonieus in de Caruso-serie past, terwijl hun krachtige basweergave, kristalheldere middentonen en scherpe hoge tonen een geluidsbeeld genereren dat de kleine vormen logenstraft. De S 10 heeft een frequentiebereik van 33 Hz tot 30 kHz dat wordt bestreken door een tweetal drivers met een diameter van 152 millimeter die samenwerken met een dome tweeter. De kleinere R 10 met zijn frequentiebereik van 40 Hz tot 30 kHz heeft een enkele 152 millimeter middentoner/woofer en dome tweeter.

T+A Caruso R, S 10 en R 10: prijzen en leveringsinformatie

De nieuwe producten zijn vanaf eind maart 2021 te verkrijgen.

Adviesprijzen:
T+A Caruso R:           2.700 euro
T+A Caruso R S 10:   2.250 euro
T+A Caruso R R 10:   1.150 euro

MERK

EDITORS' CHOICE