NIEUWS

Wat is de ideale internetverbinding om hifi-muziek te streamen?

Goede muziek stream je natuurlijk in de hoogste kwaliteit. Wat heb je daar aan internetverbinding voor nodig en kun je daar zomaar voor terecht bij alle providers? We zetten de benodigde verbindingssnelheid op een rij, om zeker te weten dat je geen beat en geen snaar hoeft te missen.

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Hoe snel moet het internet zijn?

Hoe snel het internet precies moet zijn hangt natuurlijk af van de manier waarop je naar muziek luistert. Of beter gezegd, streamt. Als je naar muziek luistert die je lokaal beschikbaar hebt of op een cd of lp hebt staan gaat dit natuurlijk helemaal niet op. 

Om muziek te streamen heb je relatief weinig bandbreedte nodig. Wél belangrijker wordt dit als je de muziek streamt en ondertussen naar video’s kijkt die erbij horen. We zetten een aantal cijfers voor je op een rij:

   Muziek streamen via Spotify
Spotify laat je kiezen uit meerdere kwaliteitsniveaus. Op het hoogste niveau gaat het om 0,32 Mbit/s.

   Luisteren via Apple Music
Apple biedt maar één (hoog) kwaliteitsniveau aan. De stream is nog wat zuiniger dan bij Spotify, omdat je daar maar 0,26 Mbit/s voor nodig hebt.

   Streamen met video via YouTube
Inclusief muziekvideo’s gebruik je meer bandbreedte. Het gaat om maximaal 34 Mbit/s in Ultra HD. Als je voldoende hebt aan Full HD is het overigens maar 6 Mbit/s.

Wil je internetproviders vergelijken? Kies dan dus voor een abonnement dat minstens deze snelheden biedt.

Tip: de meeste abonnementen bieden ruim voldoende snelheid, zeker als je alleen muziek (zonder video) streamt. Zelfs met een goedkoop abonnement van 20 Mbit/s kun je met meer dan 50 personen tegelijkertijd luisteren.

Providers vergelijken: ga voor de laagste prijs

Wil je een provider vergelijken, om zeker te weten dat je daarmee een goede keuze maakt? Ga uit van de bovenstaande cijfers en tel het aantal personen dat er gemiddeld tegelijkertijd gebruik van zal maken.

Tip: houd jij ervan om muziek te streamen en zitten er anderen te beeldbellen of te gamen? Tel de verschillende soorten gebruik bij elkaar op om tot de bandbreedte te komen die je nodig hebt.

Als je het alleen belangrijk vindt om muziek te streamen hoef je daarmee eigenlijk geen rekening te houden bij de keuze voor een internetabonnement. Met 0,32 of 0,26 Mbit/s ga je het aan het internetverbruik maar nauwelijks merken of je wel of niet aan het streamen bent. Vind je het ook belangrijk om er video’s bij te kijken en doe je dat het liefst in de hoogste kwaliteit? Dan is het een goed idee een sneller internetabonnement te kiezen.

Voor het streamen van muziek alleen heb je zelfs in de hoogste kwaliteit voldoende aan een eenvoudig internetabonnement. Let bij de vergelijking van providers dus vooral op de laagste prijs. Je hebt pas een upgrade nodig als je (in zeer hoge kwaliteit) ook naar video’s wil kijken.


EDITORS' CHOICE