NIEUWS

Soulines tt42: vlaggenschip referentie draaitafel uit Servië


Sinan Kökbugur | 18 februari 2021 | Fotografie Fabrikant

Het in Servië gevestigde Soulines heeft de tt42 aangekondigd, een vlaggenschip draaitafel die er naar eigen zeggen niet alleen goed uitziet en klinkt, maar ook gebruiksvriendelijk is en de gelijktijdige montage van twee toonarmen van elke lengte en elk montagetype mogelijk maakt. We weten nog niet vanaf wanneer de tt42 leverbaar zal zijn en hoeveel hij zal kosten, maar de beschikbare informatie willen we alvast delen met onze lezers.

Soulines tt42 draaitafel: “vraag naar de zin van het leven, het universum en alles”

Alle draaitafelmodellen van het Servische Soulines zijn vernoemd naar een creatieve persoonlijkheid uit de kunstwereld die persoonlijk veel voor het merk betekent. Deze keer noemden ze de draaitafel naar een nummer dat meestal geen andere betekenis heeft dan een wiskundige. Maar in de context van de sciencefictionroman 'Hitchhiker's Guide to the Galaxy' van de beroemde Douglas Adams geplaatst, is het getal 42 het antwoord op de “vraag naar de zin van het leven, het universum en alles”.

In de woorden van Soulines: “Omdat niemand kan zeggen welke de beste draaitafel ter wereld is, omdat we nog steeds niet weten hoe die draaitafel zou moeten zijn, welke kenmerken hij zou moeten hebben, omdat we niet weten hoe de vraag correct zou moeten worden geformuleerd, is het ook onmogelijk om de vraag over de zin van het leven, het universum en alles correct te formuleren en een zinvol antwoord te krijgen. Het getal 42 is dus het perfecte antwoord op die vraag, zolang de vraag maar op die manier is geformuleerd. Totdat we hebben vastgesteld wat de beste draaitafel ter wereld zou moeten zijn, zou de tt42 het antwoord kunnen zijn.”

Soulines tt42: techniche opbouw en Fibonacci-reeks

Het ontwerp van de tt42 werd gedaan met behulp van 3D-modelleringssoftware en met behulp van de Golden Ratio en de Fibonacci-reeks om een volledig mechanisch uitgebalanceerd systeem te verkrijgen. Het massamiddelpunt van de draaitafel wordt dus op de verticale rotatieas van de hoofdlageras (het middelpunt van het draaiplateau) geplaatst, waardoor het traagheidsmoment tot het middelpunt van de massa wordt gereduceerd. Om een uniforme trillingsdemping over het hele frequentiespectrum te verkrijgen, is gekozen voor een constructie van verschillende materialen zoals acryl, aluminium en roestvrij staal voor de plint- en subplintcomponenten op basis van hun specifieke mechanische eigenschappen. Alle componenten zijn nauwkeurig CNC-gefreesd en met de hand afgewerkt.

Soulines tt42: plint, onderbouw en hoofdlager

De uit acryl vervaardigde hoofdsokkel, massief aluminium subsokkel en motorsamenstel zijn driepunts of vierpunts gekoppeld over rubberen kurkringen van verschillende afmetingen voor demping, waardoor maximale controle wordt verkregen over de overdracht van trillingen door de complexe plint / subplint / motor-pod montage.

Zowel de arm-pods als de hoofdlagers zijn direct gemonteerd op de CNC-gefreesde aluminium subplint, die op zijn beurt driepunts is gekoppeld aan de hoofdplint van acryl over de rubberen kurkringen van verschillende afmetingen die worden gebruikt voor de demping.

Het hoofdlagersamenstel is van het omgekeerde type, nauwkeurig CNC-gefreesd en afgewerkt met de kleinste toleranties. De bovenste naaf van het lager is vervaardigd uit massief roestvrij staal en bestaat uit een messing businzetstuk en een Derlin drukkussen. Een gepolijste roestvrijstalen as bevat bovenaan een gehard stalen kogellager, waardoor de kogel absoluut centraal in de as zit.

Soulines tt42: draaiplateau en aandrijving door borstelloze gelijkstroommotor

Het draaiplateau is 60 millimeter dik en weegt 5,4 kilogram en is met een zeer hoge nauwkeurigheid vervaardigd uit gelamineerd gegoten acryl. Het gebruik van een mat is geheel naar de voorkeur van de gebruiker. De complete hoofdlagersamenstelling en schotel worden afzonderlijk vervaardigd om specifiek op elkaar te passen, in plaats van in batches te worden vervaardigd.

Het aandrijfmechanisme maakt gebruik van een krachtige, borstelloze DC-motor met hoog koppel en met een geïntegreerde elektronische driver voor snelheidsregeling, terwijl de motorcontroller een echt analoog apparaat is dat zorgt voor een constante snelheid en uniforme rotatie. De gebruiker kan het plateau 33 1/3 of 45 rondjes per minuut laten draaien.

Soulines: CNC gefreesde roestvrijstalen voeten

De draaitafel wordt ondersteund door drie verstelbare massieve voeten die CNC-gefreesd zijn uit massief roestvrij staal om nivellering mogelijk te maken en een optimale koppeling te bieden met het oppervlak waarop hij staat. De voeten zijn gekoppeld aan de specifieke aluminium pods over de rubberen kurkringen van verschillende diameters, terwijl de aluminium pods op hun beurt weer driepunts zijn gekoppeld aan de acryl hoofdsokkel over rubberen kurkringen van verschillende grootte voor demping. Zo wordt de doorbraak van structurele trillingen (vanuit de omgeving via plank / rek / standaard) geminimaliseerd en kan worden verwaarloosd.

Soulines tt42: bevesting van toonarmen

Twee identieke armplateaus bestaan uit verschillende delen: het bovenste deel, het onderste deel en het arm-board (geschikt voor SME x 2, Jelco / Linn / Ortofon, Rega / Origin Live / Audio Note / enz.), allemaal CNC gefreesd van aluminium en drie sets (van vier) afstandhouders van verschillende hoogtes (15, 20, 25 mm) van roestvrij staal. Het bovenste en onderste deel zijn stevig verbonden met zes M4-bouten en kunnen over elkaar schuiven, dus de vereiste verandering van geometrie voor verschillende toonarmlengtes, 9 of 12 inch, is vrij eenvoudig. Dit is een kwestie van de M4-bouten losschroeven, het bovenste deel verschuiven naar de juiste positie en weer vastdraaien van de bouten.

De rechter arm-pod met de SME arm-board is in de fabriek gemonteerd, terwijl de afmontage van de tweede (linker) arm-pod, die gedeeltelijk is gemonteerd, volgens Soulines vrij eenvoudig is met behulp van zes M4-bouten die zijn meegeleverd. Op maat gemaakte arm-boards zijn beschikbaar op aanvraag en na overlegging van de nodige technische tekeningen van de specifieke vereisten voor bevestiging.

Soulines tt42: leveringspakket 

 • Drie verschillende (gebruiker) verwisselbare aluminium arm-boards:
 • Twee SME-armborden - afstand tussen toonarm en spil van 199-241 mm (9 ") en 275-317 mm (12")
 • Rega / Origin Live arm-board - toonarm draaipunt tot spindel afstand 222 mm
 • Jelco arm-board - toonarm draaipunt tot spindel afstand 214 mm (9 ") en 290 mm (12")
 • Gedeeltelijk gemonteerde tweede arm-pod
 • Drie sets (van vier) RVS afstandhouders van verschillende hoogtes 15, 20 en 25 mm
 • Hoogwaardige rubberen kurkmat
 • Hulpmiddel voor het uitlijnen van een element: gradenboog, inclusief Baerwald, Loefgren en Stevenson gradenbogen

 

Soulines tt42: technische specificaties 

 • Aandrijvingstype: riemaandrijving, met een ronde siliconenrubberen riem met een diameter van twee millimeter
 • Motor: een elektronisch gestuurde, hoogwaardige borstelloze gelijkstroommotor met hoog koppel
 • Snelheden: 33,33 en 45,00 RPM met fijnafstelling van de snelheid voor beide snelheden afzonderlijk
 • Lager: geavanceerd massief omgekeerd lager CNC-gefreesd uit massief roestvrij staal met messing inzetstuk en Derlin drukkussen; gepolijste roestvrijstalen as, gehard stalen kogellager
 • Plateau: 60 millimeter dik en 5,4 kilogram zwaar, vervaardigd uit gelamineerd gegoten acryl
 • Constructie: meerlagige acryl / aluminium / roestvrijstalen constructie met alle hoofdonderdelen zoals plint, subplint, motorpod en elk van de drie isolatievoeten zijn driepunts of vierpunts gekoppeld over de rubberen kurkringen van verschillende afmetingen voor demping
 • Afwerking: combinatie van antraciet zwart gepoedercoat aluminium, glanzend roestvrij staal en zwart acryl
 • Extra's: tweede arm-pod; drie door de gebruiker verwisselbare armborden voor SME (x2), Jelco en Rega / Origin Live / Audio Note toonarmen; drie sets (van vier) RVS afstandhouders met verschillende hoogtes; rubberen kurkmat; uitlijngereedschap voor cartridge gradenboog
 • Voeding: hoogkwalitatieve schakelvoeding geschikt voor netspanning tussen 90-240 Volt / 50-60 Hz, uitgang DC 24Volt / 2 Ampère
 • Afmetingen, alleen rechterarmhouder gemonteerd voor 9-inch toonarm: 470 x 355 x 165 mm (BxDxH)
 • Afmetingen, beide arm-pods gemonteerd voor 9-inch toonarmen, 470 x 415 x 165mm (BxDxH)
 • Afmetingen, alleen rechterarmhouder gemonteerd voor 12-inch toonarm: 530x355x165 mm (BxDxH)
 • Afmetingen, beide arm-pod gemonteerd voor 12-inch toonarmen: 530x480x165mm (BxDxH)
 • Voetafdruk van 465 x 355 mm (BxD)
 • Nettogewicht: 20 kilogram

 

Soulines tt42: prijs en leveringsinformatie

We weten niet vanaf wanneer de tt42 van Soulines geleverd kan worden. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

EDITORS' CHOICE