REVIEWDenon

Review: Denon DP-400 platenspeler met Audio-Technica VM95EN/H-element

Edouard Hendrix | 19 februari 2021 | Denon

SAMENVATTING

Denon bewijst met de DP-400 bewijst dat het nog niets van zijn pluimen verloren heeft. De DP-400 is een uitstekende platendraaier die zowel klassieke als moderne stijlkenmerken combineert. Zowel qua bouwkwaliteit als looks scoort hij ver boven het gemiddelde.

PLUSPUNTEN

  • Muzikaliteit
  • Fraaie en stijlvolle vormgeving
  • Degelijke constructie en fijne afwerking
  • Handige features
  • Geschikt voor beginnende én ervaren vinylisten
  • Hele gunstige prijs-kwaliteitverhouding
  • Perfecte combi met Audio-Technica element

MINPUNTEN

  • Kleine hendeltje van de platenlift

Denon bouwde in het verleden legendarische platenspelers waarvoor tegenwoordig op de tweedehandsmarkt zo wat gevochten wordt. Het Japanse merk houdt er nog altijd een uitgebreid assortiment op na waarin je voor elk budget een degelijke platenspeler kunt vinden. Met de DP-400 wil Denon zowel oude als nieuwe vinylliefhebbers aantrekken. Benieuwd of ze daar in slagen. 

Denon vierde in 2020 zijn 110-jarig jubileum. Een mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf dat als eerste Japanse elektronicafabrikant, gespecialiseerd in audioapparatuur, op de markt kwam. Denon verwierf naam en faam met zijn hoogwaardige producten en pakte doorheen de jaren regelmatig uit met absolute primeurs. Wist je bijvoorbeeld dat Denon al in 1939 het eerste professionele opnameapparaat voor grammofoonplaten ontwierp, dat Denon mee aan de wieg stond van de cd en de eerste cd-speler en dat de Japanse fabrikant een baanbrekende rol speelde bij de introductie en de ontwikkeling van home cinema? De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen ik de Denon DP-400 platendraaier in handen kreeg.

Denon DP-400

De Denon DP-400 is het topmodel uit de Denon Design Series. Als je even de DP-450USB niet meerekent die als extra over een ingebouwde USB-ingang met opnamemogelijkheden beschikt. Ik hou het bij de platendraaier pur sang. Een riemaangedreven model met een S-vormige toonarm met een verwisselbare headshell met element en een modieuze gefumeerde stofkap. De DP-400 draait plaatjes op 33, 45 en zelfs 78 toeren per minuut. Denon levert een houder mee waarin je de losse stofkap veilig verticaal vastzet waardoor ze ook dienst kan doen als display voor een LP-hoes. Niet alleen een leuke en handige maar ook een doordachte gadget.

De in zwarte of witte hoogglanslak uitgevoerde MDF-plint verhult een onderliggende behuizing waarin de motor, de elektronica en de RCA-aansluitingen ondergebracht zijn. Het aluminium plateau met zijn zware rubberen platenmat is gedeeltelijk verzonken in de met een aluminium afgeboorde plint, wat voor een elegante toets zorgt. De constructie steunt op vier degelijke voeten. Met zijn gewicht van 5,8 kg, stofkap inbegrepen, maakt de DP-400 duidelijk dat hij met zijn slanke en elegante vormgeving best een stevig gebouwde platendraaier is.

Auto Speed Sensor

Dankzij de Auto Speed Sensor garandeert de DP-400 een immer correcte draaisnelheid. Je hebt geen stroboscoopschijf en -lamp nodig, het ingenieuze systeem houdt een oogje in het zeil en corrigeert de draaisnelheid als dat nodig zou zijn.

De DP-400 is uitgerust met een automatische armlift met stop-functie. Dat betekent dat de S-vormige toonarm automatisch omhoog gaat bij het einde van de plaat en dat het plateau stopt met draaien. Bijzonder handig, want het vermijdt niet alleen dat je bij het einde van de plaat een spurtje moet trekken om de plaat af te zetten, het beschermt eveneens je plaat en je element. Het hendeltje van de armlift lijkt me wat klein uitgevallen te zijn en het staat iets te dicht bij de toonarm. Of heeft dat misschien te maken met de dikte van mijn vingers?    

Denon & Audio-Technica

De Denon DP-400 wordt vanuit de fabriek geleverd met een naamloos MM-element dat van Audio-Technica afkomstig blijkt te zijn. De reden hiervoor is dat Denon uitsluitend MC’s in huis heeft die qua prijs niet echt bij de DP-400 passen. Wat allerminst een probleem is, want bij Audio-Technica maken ze al sinds mensenheugnis heel goede elementen. Trouwens, dat naamloze element levert verdienstelijke prestaties. Even meegeven dat de toonarm van de DP-400 solide genoeg is om er eventueel toch een Moving Coil in te monteren.

Audio-Technica VM95EN/H

De jongens van Audio-Technica zijn zo vriendelijk om me bij wijze van upgrade een AT-VM95EN/H-element uit de VM95 Series Elliptial Nude Stereo Cartridges na te sturen. Elk element uit deze serie is uitgerust met een elliptische diamanten stylus die met een veel grotere precisie dan een conische stylus de groeven van een plaat aftast. Het Audio-Technica VM95EN/H-element wordt vanuit de fabriek op de AT-HS6BK headshell gemonteerd en geleverd als plug & play.

De Denon DP-400 verkeert met een Marantz Model 30 geïntegreerde versterker, Sonus faber speakers en bekabeling van AudioQuest in goed gezelschap. Marantz en Denon zijn goede bekenden voor elkaar. Beide merken sloegen in 2002 de handen in elkaar en kwamen samen, met behoud van de eigen merknaam, onder de vlag van D&M Holdings dat later een onderdeel werd van Sound United. De match tussen de DP-400 en de Model 30 is dan ook voor de hand liggend. Te meer omdat de Model 30 een meer dan voortreffelijke phono amp aan boord heeft. De Denon DP-400 krijgt dus alle mogelijke kansen om zijn kunsten te vertonen.

Prestaties

En dat doet de DP-400 met brio. De Denon doet zijn werk in absolute stilte. Dat wil zeggen zonder rolgeluiden of resonanties van de motor die doordringen tot in de stylus. Het nochtans niet zo zware plateau draait stabiel. De zware rubberen mat zorgt voor extra gewicht en stabiliteit. De krachtige motor draait rondjes tegen exact 33? toeren per minuut. Het is misschien slechts een detail, maar als ik de platenborstel over de plaat haal, blijft de Denon vrolijk verder draaien. In tegenstelling tot anderen die bijna stilvallen.

De luistertest begint met de Denon DP-400 en zijn standaard bijgeleverde element. De ingebouwde phono-equalizer die in bepaalde gevallen ongetwijfeld nuttig kan zijn, laat ik voor wat hij is. Als eerste schijf draai ik ‘Liquid Spirit’ van Gregory Porter. ‘No love dying’ en ‘Hey Laura’ zijn uitgelezen nummers om van de diepe, warme stem van Porter en de sobere muzikale begeleiding te genieten. De DP-400 verrast me aangenaam met een prima gebalanceerde weergave. ‘Glamoured’ van Porter’s vrouwelijk equivalent Cassandra Wilson bevestigt mijn eerste bevindingen. De fraaie covers ‘Fragile’ en ‘Crazy’ brengen me in een aangename sfeer.

Met ‘At least for now’, het studiodebuut van Benjamine Clementine’, schakel ik een versnelling hoger. ‘London’, ‘Adios’ en ‘Nemesis’ zijn schitterende songs waarin Clementine uitpakt met zijn fors stemgeluid en merkwaardige arrangementen. Een kolfje naar de hand van de DP-400 die voor een mooie detaillering zorgt. ‘Gold Junkies’ op het album ‘Lilies’ van Melanie De Biasio zorgt voor een aanslag op de laagweergave van de DP-400 die niettemin aardig stand houdt. In ‘Brother’ is er meer ruimte voor de frêle stem van De Biasio. Om stil van te worden.

De tussenbalans

Eerlijk gezegd, de Denon DP-400 verrast me aangenaam, vooral met zijn prijs in het achterhoofd en wetende dat hij kant-en-klaar uit de fabriek komt. De DP-400 bezorgt me een instant aangename luisterervaring. Ongecompliceerd en eerlijk. Dit is waar het om draait, gewoon heerlijk plaatjes draaien zoals het hoort. Gelukkig staan er voldoende leuke platen in de platenbakken en zijn de nachten lang en donker.

Upgrade

En dan is het tijd om het Audio-Technica VM95EN/H element te monteren. Een fluitje van een cent, want een kwestie van de headshell los te schroeven en integraal te vervangen. De arm hoeft niet eens uitgebalanceerd te worden, de naalddruk blijft gewoon op 2 gram en de anti-skating op 2. Toegegeven, de fraaie headshell met het logo van Audio-Technica zorgt voor een stijlvolle toevoeging aan de DP-400. Maar hoe zit het klankmatig?

Dat ontdek ik als is de hele rits platen opnieuw afspeel, kwestie van geen appels met peren te vergelijken. Gregory Porter en Cassandra Wilson passeren opnieuw de revue. Het resultaat is verbluffend. Het lijkt alsof er een onzichtbaar gordijn weggenomen wordt. Een gordijn dat er zonder het VM95EN/H element niet eens leek te zijn. Maar toch, de muziek klinkt meteen een stuk levendiger en gedetailleerder. Fraaie nuances openbaren zich en het podium lijkt er precies een stuk groter op geworden. De controle over het diepe laag gaat er een stuk op vooruit en de soms iet wat scherpe randjes in het hoog smelten als sneeuw voor de zon.

Geen luistertest zonder Louis Armstrong en Ella Fitzgerald. Het onsterfelijke album ‘Ella and Louis’ uit 1956 prijkt in zo wat elke platenkast. Terecht, want de combinatie van Louis’ trompet, zijn schorre stem en die van power house Ella vullen elkaar wonderwel aan. Tel daar de uitmuntende opnamekwaliteit bij en je weet dat deze schijf een speler vergt met oog voor de kleinste details. De DP-400 laat zich niet afschrikken en weet zelfs de soms vlijmscherpe randjes van Louis’ trompet onder controle te houden. Met een beetje verbeelding zie je Ella en Louis voor je neus op het podium staan. Of beter gezegd, je hoort waar ze staan, en daar is geen verbeelding bij nodig.

Nog altijd met de prijs van de DP-400 en nu ook die van de Audio-Technica VM95EN/H in het achterhoofd, moet ik toegeven dat ik behoorlijk onder de indruk ben. Ik ben er zelfs van overtuigd dat de DP-400 in een blinde luistertest gereputeerde concurrenten in een hogere prijsklasse wel eens de broek zou kunnen afstropen. Overdreven, denk je? Niet in het minst. De prestaties van een platendraaier zijn nog altijd afhankelijk van het gebruikte element. Eens je daar een goede match gevonden hebt, is het genieten geblazen. En dat hoeft niet altijd veel geld te kosten.   

De eindbalans

Met de DP-400 bewijst Denon dat het nog niets van zijn pluimen verloren heeft. De DP-400 is een uitstekende platendraaier die zowel klassieke als moderne stijlkenmerken combineert. Zowel qua bouwkwaliteit als looks scoort hij ver boven het gemiddelde. Een trouwe bondgenoot om je te laten genieten van je gekoesterde platenverzameling. Maar ook een ideale metgezel om als beginnend vinylliefhebber de geneugten van het plaatjes draaien te leren beleven.

Ook alle lof en eer voor Audio-Technica dat nog altijd uitstekende elementen maakt. Het loont beslist de moeite om het standaard element van de DP-400 te vervangen door een element uit de Audio-Technica VM serie. Hiermee bezorg je de Denon DP-400 met een beperkte investering een aanzienlijke upgrade. Het hoeft niet altijd peperduur te zijn, zolang je er maar van geniet. En dat is met deze Denon DP-400 en Audio-Technica VM95EN/H beslist het geval. Kortom, opzet geslaagd.

Denon DP-400 platenspeler
€ 499 in de uitvoering met standaard element | www.denon.com
€ 647 incl Audio-Technica AT-VM95EN/H-element op bijpassende AT-HS6BK headshell 
Beoordeling 4.5 / 5

MERK





EDITORS' CHOICE