Review Audio-Technica M50xBT2: een echte uitblinker

Jamie Biesemans | 13 november 2023 | Audio-Technica

SAMENVATTING

Een goede bouwkwaliteit, een uitstekend batterijleven, ondersteuning voor LDAC en een evenwichtigere weergave met voldoende detail maken de ATH-M50xBT2 draadloze koptelefoon een uitstekende keuze voor onderweg maar ook thuis.

PLUSPUNTEN

  • Multipoint en LDAC
  • Zeer goed batterijleven
  • Ook prima voor film en gaming
  • Mooi midden- en hoogdetail
  • Strakke en meeslepende bassen

MINPUNTEN

  • Draagsensor is er niet
  • Geen aptX-ondersteuning

De ATH-M50x-koptelefoon is al jaren zeer geliefd bij dj’s, muziekliefhebbers en gamers. Krijg je met de ATH-M50xBT2 Bluetooth-versie precies dezelfde kwaliteiten, maar dan zonder kabelgedoe? Dankzij het verbluffende acculeven hadden we meer dan tijd genoeg om net dat te onderzoeken.

M50xBT2

De ‘BT’ in de naam is een huizenhoge hint over welke type hoofdtelefoon we hier bekijken: een draadloze. Meer bepaald, de Bluetooth-versie van de populaire ATH-M50x. Een echt begrip in de DJ-wereld, en een koptelefoon die vlot z’n weg naar studio’s vindt. Maar het is meer dan een stukje deejay- of mixinggereedschap.

Audio-Technica beweert dat de eigenschappen van deze hoofdtelefoon ook andere groepen kan aanspreken. Gamers en muzikanten bijvoorbeeld, maar eveneens gewone muziekliefhebbers die thuis of onderweg even met een playlist de realiteit ontvluchten. Bijzonder: de draadloze versie van de AHT-M50x kost slechts 30 euro meer dan de bekabelde uitvoering. Dat is niet heel veel meer voor een stukje extra gemak. Zeker als je onderweg muziek beluistert is het fijn als je niet met een kabel hoeft te worstelen. Maar als je werkt achter je computer is het fijn dat je even een kopje koffie kunt halen zonder de laptop de grond op te trekken.

Overigens kun je wel een kabel op de ATH-M50xBT2 aansluiten, er zit er zelfs eentje mee in de doos. Wellicht ga je dat nooit doen, maar het is wel nuttig om bijvoorbeeld de koptelefoon te gebruiken met een in-flight entertainmentsysteem op een vliegtuig. Je economystoel wordt er niet royaler van, maar het is vast een hele upgrade vergeleken met de wegwerpoortjes die de hostess in je schoot wierp.

Studiodesign

Qua design is de ATH-M50xBT2 meteen te herkennen als een verwante van de M50x. Het ziet er quasi-identiek uit: een beetje brutaal, wat groter (want het gebruikt ook forsere 45-mm drivers) en rijkelijk versierd met een Audio-Technica-opschrift op de hoofdband en grote logo’s op de driverbehuizingen. Je kunt echt spreken van een iconisch design. Omdat de bekabelde is al jaren een enorm verkoopsucces is, is het heel herkenbaar geworden.

De allereerste versie, de ATH-M50s, werd zelfs al in 2007 voorgesteld. Je mag dus echt spreken van een herkenbaar headfi-object, of je nu hem in de klassieke zwarte uitvoering neemt of in een van de opvallendere Limited Edition-kleuren die Audio-Technica soms bovenhaalt. Een van onze favoriete uitvoeringen van de bekabelde M50x was in Lantern Glow-feloranje uitgevoerd, een echte blikvanger. Voorlopig zijn Ice Blue of Deep Sea-blauw de twee extravagante opties bij deze Bluetooth-uitvoering.

De bouwkwaliteit straalt betrouwbaarheid uit, wat komt door het robuust aanvoelend ontwerp. Ja, het oogt wat functioneler, maar het geeft wel de indruk dat de M50xBT2 het ruwe studioleven zou kunnen doorstaan. De verstelbare hoofdband en de multifunctionele scharnieren lijken van hun kant heel duurzaam. Bij het verwringen en mishandelen van de koptelefoon – dat hoort bij een test – hoor je geen gekraak of voelt er niets kwetsbaar. Afgaande op onze ervaringen kan deze Audio-Technica echt wel tegen een stootje.

DJ-stijl 

Het is ook heel praktisch. Dankzij het dubbele scharniermechanisme aan elk kant kun je de oorkussens over twee assen 180 graden draaien. Wat toelaat dat je in DJ-stijl een enkel oorkussen tegen je oor drukt. Maar zelfs als je niet van plan bent om Tiësto of Charlotte de Witte achterna te gaan, dan betekent de scharniersoepelheid dat de hoofdtelefoon vlot op je oren past.

Helemaal dichtklappen kun je met de ATH-M50xBT2 ook, zo past hij makkelijk in het meegeleverde zakje. Qua oordruk zit de Audio-Technica stevig op je oren. Niet lastig of onaangenaam, maar wel stabiel en met genoeg druk zodat omgevingsgeluid grotendeels buiten wordt gehouden.

Veel mooie features 

Voor een Bluetooth-hoofdtelefoon uit de middenklasse heeft de ATH-M50xBT2 verrassend veel functies uit het topsegment. Multipoint-verbindingen onder meer, waardoor je de koptelefoon tegelijkertijd met je smartphone en je tablet kunt verbinden. Als je tijdens het bekijken van ‘One Piece’ op Netflix even gebeld wordt, dan kun je makkelijk overschakelen van een naar het andere.

De twee microfoons in M50xBT2 doen het trouwens goed bij het telefoneren. Wat je dan weer niet hebt zijn wat detailzaken, zoals een sensor die de muziek pauzeert als je de koptelefoon afneemt.

Een lang batterijleven is altijd een sterkte geweest van Audio-Technica. We zijn dus niet verbaasd om te merken dat de accu van deze koptelefoon ruim bemeten is. Je kunt vijftig uur aan een stuk muziek beluisteren, wat een prima resultaat is. En vooral heel comfortabel; de batterij is zo goed dat je ’s morgens gewoon de koptelefoon kunt opzetten en weten dat het nog vele uurtjes verder kan. De keerzijde: de accu gaat zo lang mee dat je bijna vergeet dat je hem wel eens moet opladen.  

Als kers op de taart biedt de ATH-M50xBT2 ondersteuning voor de betere LDAC-codec, waardoor je met de meeste Android-telefoons kunt rekenen op een goede geluidskwaliteit. AAC en SBC is er voor iPhones en als je verbindt met een pc, Mac of tv. De verbinding is dus bij dit koptelefoon geen zwak punt.

Fine-tuning kan

De Connect-app die bij de koptelefoon hoort is heel sober. Je hoeft er eigenlijk enkel in te duiken om de ATH-M50xBT2 te updaten of om over te schakelen op de low latency mode (mocht je het gevoel hebben dat de audio achterloopt op het beeld, bij een game bijvoorbeeld). Een equalizer ontbreekt ook niet. Audio-Technica laat je zelfs kiezen uit een grafische equalizer (met staafjes per frequentieband) of een parametrische.

Het voordeel bij dat laatste is dat je echt heel gericht de hoofdtelefoon kunt finetunen. Je kunt zelfs vrij een frequentie uitkiezen en deze met een gain- en Q-instellingen tweaken. Die flexibiliteit kom je niet zo vaak tegen bij een hoofdtelefoon zoals deze. Mocht de klankkleur van de M50xBT2 niet passen bij een bepaald album, dan kun je het via deze weg wel weer snel aanpassen.

Niet enkel voor DJ’s

De roots van de ATH-M50xBT2 liggen bij een koptelefoon die bedoeld was als monitorhoofdtelefoon in een studio. Dat zijn meestal eerder neutrale toestellen, maar dat kun je niet stellen van deze draadloze versie (of van het bekabelde origineel). We klagen niet, want een studiohoofdtelefoon is voor een doorsnee luisteraar niet altijd zo spannend om op te hebben.

Deze Audio-Technica is klankmatig heel wat boeiender, wat ook verklaart waarom het een geliefde keuze is om te dragen als je achter een dj-controller plaatsneemt. Tegelijkertijd zoekt het geen extremen, wat maakt dat het voor een mobiele koptelefoon heel universeel en gebalanceerd overkomt.

Een volle klank met goed basfundament, dat hoort er wel bij. Let wel, de ATH-M50xBT overstijgt het etiket ‘basmonster’, een koptelefoon die enkel bassheads kunnen smaken. Het weet een stevig, aantrekkelijk maar ook goed gedefinieerd laag te combineren met een aangename respons over de midden- en hoge frequenties.  Dat associëren we ook met het Japanse Audio-Technica, een merk dat voor hifi-liefhebbers heel verfijnde houten hoofdtelefoons bouwt en hoogwaardige Shibata-naalden in z’n elementen voor platenspelers stopt.

Of je het nieuwe LEFT-album van Helmet streamt of de dj-mixes van Amelie Lens’ fabric-tracks een kans geeft, het levert een spannende sound met detail en definitie. Niet op een supergrote soundstage misschien, maar wel dynamisch en met voldoende openheid zodat je niet vermoeid wordt van gecomprimeerde mixes. Dat zet aan tot meer luisteren. Zet een (goede) track op en de kansen zijn groot dat je blijft. ‘Break of the Night’ van V V Brown is een mooi voorbeeld. De percussie, de heldere speech en de backing vocals zijn lekker diep en strak, wat deze track echt voortstuwt.

Gitaarmuziek handelt de ATH-M50xBT2 prima af. Iets als ‘Royal Tea’ van meestergitarist Joe Bonamassa bijvoorbeeld, waar de beukende rhythmgitaren van ‘When One Door Opens’ met veel korrelige textuur wordt neergezet en je bij de snelle gitaarsolo de vingervlugheid van Bonamassa mooi ervaart. In deze prijsklasse een mooie prestatie.

Conclusie 

De ATH-M50xBT2 is een draadloze koptelefoon met veel positieve punten. Een goede bouwkwaliteit, een uitstekend batterijleven, ondersteuning voor LDAC en een evenwichtigere weergave met voldoende detail, dat vind je niet altijd op dit prijspunt. Dat maakt deze Audio-Technica een uitstekende keuze voor onderweg maar ook thuis.

Audio-Technica M50xBT2
199 euro | www.audio-technica.com
Beoordeling 4,5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE