NIEUWSAccuphase

Accuphase DP-570 MDS: Super Audio CD-speler met digitale ingangen

Het Japanse audiobedrijf Accuphase heeft de DP-570 MDS aangekondigd, een (sa)cd-speler die vanwege de aanwezigheid van digitale ingangen en uitgangen flexibel kan worden gebruikt. Accuphase belooft het afspelen van optische schijfjes naar het hoogst mogelijke niveau te trekken. 

Accuphase DP-570 MDS Super Audio CD-speler

De in Japan gevestigde hififabrikant Accuphase kan worden omschreven als een bedrijf met een nogal conservatieve bedrijfsfilosofie. Het bedrijf bouwt componenten met klassiek te noemen afmetingen. Accuphase heeft ook het fenomeen streaming tot op heden links laten liggen. De componenten die het bedrijf bouwt zijn echter zonder uitzondering geavanceerd, tot in het kleinste detail geoptimaliseerd en gebouwd voor een hoge levensduur. Accuphase presenteert nu de nieuwe Accuphase DP-570 MDS Super Audio CD Player. De Super Audio CS (sacd) is commercieel gezien bepaald geen doorslaand succes te noemen maar de gewone cd is springlevend en fabrikanten zoals Accuphase weten keer op keer nog meer uit het schijfje te halen.

De nieuwe Accuphase DP-570 MDS Super Audio CD-speler is een hoogwaardige geïntegreerde SACD- of CD-speler, die is gemaakt op basis van de synthese van de nieuwste technologieën, aldus de beschrijving van de Japanners. De naar eigen zeggen uitstekende signaalverwerking niet alleen is gereserveerd voor gegevens van de geïntegreerde schijf, maar ook kan worden gebruikt door externe digitale bronnen. Zelfs als het onderwerp streaming nog niet direct is behandeld, staat de nieuwe Accuphase DP-570 MDS Super Audio cd-speler ook open voor deze toepassing via de geïntegreerde DA-converter.

De DP-570 MDS profiteert rechtstreeks van de ontwikkeling van de huidige topmodellen, volgens de fabrikant, met verwijzing naar de nieuwste generatie van de drive. Deze moet een zeer laag zwaartepunt hebben en dus een duidelijk verbeterd basisontwerp. Het loopwerk is gemaakt vanuit een aluminium blok en beweegt in een zeer soepel laadmechanisme. Dit zijn misschien slechts details, maar dit zijn precies wat de oplossingen van die met merk doen opvallen. Daarbij hoort ook een drielaagse grondplaat met ontkoppelde lagering van de aandrijving voor optimale trillingsdemping. Vier nieuw ontwikkelde elastische butyl dempers verbinden de dwarsbalk en het schijflaadmechanisme en zorgen er ook voor dat de geplaatste schijfjes vrij van invloeden van buitenaf kunnen worden uitgelezen. Bovendien zorgen deze ontwerpkenmerken er uiteindelijk ook voor dat de aandrijving extreem stil werkt. Om de drive te voorzien van de best mogelijke omstandigheden voor een optimale werking, heeft de DP-570 MDS Super Audio CD Player een zwaar uitgevoerde behuizing.

Ook de DA-converter is van de nieuwste generatie en voorzien van de ES9028PRO-chips van ESS Technologies. Door vier parallelle uitgangen te regelen, zou de nieuwe Accuphase DP-570 MDS Super Audio cd-speler uitstekende prestatiegegevens moeten bieden met betrekking tot vervormingsfactor, ruis en lineariteit. De fabrikant spreekt van MDS + DA-converters.

Voor nauwkeurige signaalverwerking is een nauwkeurige klok natuurlijk essentieel en de ontwikkelaars kozen voor een AK4118A van Asahi Kasei Microdevices. Dit zou bijvoorbeeld faseruis drastisch moeten verminderen en een zeer nauwkeurige klokweergave moeten garanderen.

Na de DA-converter komt het signaal in een direct gebalanceerd filtercircuit waarin de asymmetrische en symmetrische eindtrappen onafhankelijk van elkaar zijn gebouwd zodat ze geen invloed op elkaar hebben, ongeacht welke voorversterker of versterker is aangesloten.

Opnieuw werd natuurlijk veel aandacht besteed aan de stroomvoorziening, vertrouwend op een oplossing met analoge schakelingen en een discreet ontwerp voor weinig ruis. De DP-570 MDSW is dus voorzien van een royaal gedimensioneerde nettransformator met een aparte voeding voor analoge en digitale schakelingen en geoptimaliseerde afvlakcondensatoren als essentiële criteria in dit verband.

Zoals reeds opgemerkt, aan aansluitingen geen gebrek. Op het achterpaneel zijn een optische en coaxiale S / PDIF-interface en een USB-poort voor directe aansluiting op een pc geplaatst. Hierdoor kunnen signalen worden verzonden in lineaire PCM met maximaal 32 bits en 384 kHz. DSD wordt ook native ondersteund, tot DSD256.

Dan is er ook een RJ45-poort, die overigens niets te maken heeft met integratie in het netwerk, maar wordt gebruikt als HS-LINK. Deze HS-LINK is ontworpen om signalen op digitaal niveau, inclusief native DSD-gegevens, tussen compatibele apparaten te verzenden. In het bijzonder kan hier een Accuphase DG-68 digitale voicing-equalizer worden ingebed. Als gevolg hiervan is er ook een HS-LINK-uitgang aan de achterkant van de nieuwe Accuphase DP-570 MDS Super Audio CD-speler, evenals een optische en een coxiale S/PDIF-interface als uitgangen.

Zoals reeds aangegeven, worden analoge signalen uitgevoerd via een ongebalanceerd paar cinch-aansluitingen of een paar gebalanceerde XLR-aansluitingen, waarbij de laatste uitgang een faseschakelaar heeft.

De voorkant van de nieuwe Accuphase DP-570 MDS Super Audio cd-speler is opnieuw zeer netjes ontworpen, met twee displays en verschillende status-LED's die op een beproefde manier informatie geven over de bedrijfsstatus van het apparaat. En de gebruiker kan hier enkele interessante instellingen maken of relevante informatie ontvangen. Met de meegeleverde afstandsbediening, een Accuphase RC-140-afstandsbediening, kunnen alle functies van de speler gemakkelijk worden bediend.

De afmetingen zijn 465 x 393 x 151 millimeter (B x D x H) en de DP-570 MDS Super Audio cd-speler weegt 19 kilogram.

Accuphase DP-570 MDS Super Audio CD-speler: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet wanneer de Accuphase DP-570 MDS Super Audio cd-speler voor het eerst geleverd kan worden in de Benelux. Ook zijn wij nog in afwachting van officiële prijsinformatie voor de Benelux.


EDITORS' CHOICE