NIEUWSAccuphase

Accuphase DG-68 Digital Voice Equalizer: zeer geavanceerde toonregeling

Een krachtige DSP en state-of-the-art algoritmen vormen volgens de Japanse fabrikant Accuphase de basis van het ontwerp van de nieuwe Accuphase DG-68 Digital Voice Equalizer. De DG-68 is niet alleen bedoeld om de weergave optimaal aan de omstandigheden in de luisterruimte aan te passen, maar ook om de tonaliteit naar eigen inzicht te optimaliseren. En dat alles in een oogwenk, op een bijna intuïtieve manier, aldus Accuphase.

Accuphase DG-68: grafische equalizer met DSP en kamercorrectie functionaliteit

Accuphase maakt reclame voor de nieuwe Accuphase DG-68 Digital Voice Equalizer met het feit dat het de mogelijkheid biedt om bijna in een oogwenk een ideale luisteromgeving te creëren, en zelfs meer. Met de DG-68 kan de gebruiker bijna intuïtief het geluid in zijn luisterruimte aanpassen. Tientallen jaren ervaring en state-of-the-art technologieën zijn bedoeld om een apparaat te bouwen dat geluidsveldcompensatie combineert om de akoestische eigenschappen van een kamer te optimaliseren met een equalizer om de tonale kwaliteit van de muziekprestaties te optimaliseren.

Lange tijd werd het als de hoogste deugd van hifi beschouwd om de weergave zo ‘neutraal’ mogelijk te maken, zo min mogelijk in het signaal te worden gestoord. Een ingreep door middel van bijvoorbeeld geluidscorrectie was ronduit heiligschennis. En velen beschouwen het nog steeds als een vorm van heiligschennis. Dit toont aan dat de filosofie van hoe men met hifi moet omgaan ook aan trends onderhevig is, want wie een paar jaar terugkijkt, ziet versterkers met een uitgebreide toonregeling en zelf aparte toonregelingsapparaten zoals grafische equalizers. Equalizers waren vaak een integraal onderdeel van een hifiset.

De laatste tijd is geconstateerd dat het onderwerp ruimteakoestiek met plezier steeds meer in de belangstelling komt te staan, namelijk in die mate dat men ze niet zo veel mogelijk probeert te optimaliseren met verschillende bouwkundige maatregelen, maar feitelijk opnieuw wordt gestart met de elektronica zelf. Mogelijkheden die lange tijd in het homecinema segment werden gebruikt, duiken nu in steeds geavanceerdere vormen op met stereocomponenten, zoals kamermeting en vervolgens kamercorrectie. De nieuwe Accuphase DG-68 Digital Voice Equalizer is een uitgebreide en zeer geavanceerde toonregeling.

De nieuwe Accuphase DG-68 Digital Voice Equalizer vertegenwoordigt de vijfde generatie van dit concept, dat voor het eerst werd gepresenteerd in 1997 met de Accuphase DG-28 Digital Voice Equalizer. Alle volgende modellen hebben het werkingsmechanisme steeds meer geoptimaliseerd, tot aan het nieuwste model Accuphase DG-68 Digital Voice Equalizer, dat nu kan komen met de nieuwste technologie en nog meer geavanceerde opties en daarom wordt neergezet als een state-of-the-art oplossing in zijn gebied.

De DG-68 Digital Voice Equalizer biedt in wezen drie functies: 1. geluidsveldcorrectie, ook wel de voicing functie genoemd, 2. een egalisatiefunctie, d.w.z. equalizer, en ten slotte 3. een spectrumanalysator. De basis van al deze functies is een bijzonder krachtige DSP, namelijk een 40-bit floating point DSP van het type Analog Devices ADSP-21489, die een zeer nauwkeurige, volledig digitale signaalverwerking mogelijk maakt.

Accuphase DG-68: aansluitingen

Er zijn verschillende opties beschikbaar om de nieuwe Accuphase DG-68 Digital Voice Equalizer in de hifiset te integreren. De DG-68 kan worden doorgelust tussen de voorversterker en de eindversterker. Hij kan ook worden geïntegreerd via een record out en record in van een voorversterker of geïntegreerde versterker. Als een volledige stereoversterker de mogelijkheid biedt om de voorversterker en de eindversterker te scheiden, kan de Accuphase DG-68 Digital Voice Equalizer hier ook worden geïntegreerd. Aangezien de nieuwe Accuphase DG-68 Digital Voice Equalizer talrijke interfaces heeft op analoog en digitaal niveau, zijn er hier werkelijk talloze scenario's.

De DG-68 Digital Voice Equalizer heeft zowel ongebalanceerde als gebalanceerde analoge ingangen, uitgevoerd in cinch- of XLR. Op digitaal niveau is er ook een optische en een coaxiale S/PDIF-interface. Daarnaast is Accuphase HS-Link beschikbaar, een fabrikantspecifieke interface die is ontworpen als een RJ45-aansluiting, via welke audiogegevens kunnen worden verzonden in lineaire PCM met een resolutie van maximaal 32-bit/384 kHz, evenals native DSD tot DSD 5.6.

Om digitale signaalverwerking mogelijk te maken, zijn natuurlijk geschikte converters nodig, hier vertrouwen de ontwikkelaars van de nieuwe Accuphase DG-68 Digital Voice Equalizer op 32-bits AD-converters van het type AK5578EN van Asahi Kasei Microdevices, die worden gebruikt in een viervoudige parallelle configuratie. De DA-converters gebruiken ES9028PRO van ESS Technology in een achtvoudige parallelle configuratie. Bovendien vertrouwen ze op ANCC-technologie, zowel voor AD- als DA-conversie, wat staat voor Accuphase Noise and Distortion Cancelling Circuit en bedoeld is om ruis en vervorming effectief te voorkomen.

Accuphase DG-68: bediening

Hoe complex de technologie ook is die in de nieuwe Accuphase DG-68 Digital Voice Equalizer wordt gebruikt, het moet voor de klant gemakkelijk te gebruiken zijn in de praktijk. Het zeer royale display aan de voorkant van de Accuphase DG-68 Digital Voice Equalizer is uitgevoerd als aanraakscherm. Dit maakt niet alleen een nauwkeurige weergave van de curves mogelijk, maar ze kunnen ook direct via het display worden bewerkt.

De zogenaamde intonatie, d.w.z. bijvoorbeeld de geluidsveldcorrectie, kan volledig automatisch worden uitgevoerd (auto voicing) met behulp van een meetmicrofoon, die in de vorm van de Accuphase AM-68 met kabel en bijpassende standaard bij de levering is inbegrepen. Op deze manier worden de kenmerken van de luisterruimte bepaald en wordt een overeenkomstige correctie uitgevoerd met behulp van 1/6 octaaf IIR-filters met 67 frequentiebanden met elk +/- 12 dB regelbereik. Smooth Voicing garandeert dat de correcties voor de linker- en rechterkanalen worden geselecteerd, rekening houdend met de luidsprekereigenschappen en de akoestiek van de ruimte, zodat de verschillen in de frequentierespons tot een absoluut minimum worden beperkt, zodat over het geheel genomen een zeer vloeiende frequentiecurve wordt bereikt. Indien gewenst kan de geluidsveldcorrectie ook volledig handmatig worden uitgevoerd (manuele voicing).

De equalizer is ook gebouwd met behulp van een 1/6 octaaf IIR-filter en biedt 80 frequentiebanden met een bereik van +/- 12 dB. Dit maakt een opmerkelijk nauwkeurige besturing mogelijk. Hier laat het touchscreen zijn volle kracht zien, want met behulp van een stylus kun je er eigenlijk eenvoudig de frequentiecurve optekenen.

Voor individuele correcties staan dertig geheugenplaatsen ter beschikking, die de gebruiker zelf een naam kan geven.

De spectrumanalysator van de Accuphase DG-68 Digital Voice Equalizer kan worden gebruikt voor besturing, waarbij hij het frequentiespectrum in 35 bereiken tot 50 kHz analyseert en op het display toont. Ook kunnen screenshots worden gemaakt, die op een USB-stick kunnen worden opgeslagen, evenals de instellingen. De overeenkomstige USB-poort bevindt zich aan de achterkant van de Accuphase DG-68 Digital Voice Equalizer.

Naast het eerder genoemde display, dat ruim de helft van de voorkant van de nieuwe Accuphase DG-68 Digital Voice Equalizer in beslag neemt, zijn hier de ingang voor de meetmicrofoon, enkele functietoetsen, een vijfwegbedieningsknop en natuurlijk de hoofdschakelaar aanwezig. Interessant detail aan de zijkant, de stylus voor gemakkelijke bediening zit in een aparte gleuf, dus altijd beschikbaar. Ondanks alle bewerkingsopties wordt de DG-68 geleverd met een geschikte infrarood afstandsbediening type RC.330. De gebruiker kan daarmee vanuit zijn luisterpositie tussen verschillende presets schakelen.

In een gevestigde traditie van de Japanse fabrikant is de nieuwe Accuphase DG-68 Digital Voice Equalizer ook voorzien van een edele, solide metalen behuizing met een solide afdekplaat en een front van geborsteld aluminium, helemaal in stijl met de designlijn van Accuphase. Elegante houten zijpanelen? Check.

Accuphase DG-68: prijs en leveringsinformatie

We weten niet vanaf wanneer de nieuwe DG-68 in de winkel staat. Ook de prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE