NIEUWSKlipsch

Klipsch Forte IV: moderne techniek in vloerstaande retro behuizing

De Amerikaanse luidsprekerbouwer Klipsch heeft de vloerstaande luidspreker Forte IV uitgebracht. De Forte IV maakt deel uit van de Klipsch Heritage-serie en de luidsprekerkast is met de hand gemaakt in de VS. Het uiterlijk lijkt van veertig jaar terug maar Klipsch belooft moderne techniek te leveren met de Forte IV. De koper kan kiezen uit vier verschillende uitvoeringen. 

Klipsch Forte IV: drieweg vloerstaande luidspreker

De originele Forte van Klipsch is een Amerikaanse klassieker die zijn debuut in 1985 heeft gemaakt. Vanaf 1996 was hij niet meer in productie tot de derde versie van de Forte in 2017 werd geïntroduceerd. De nieuwe Klipsch Forte IV luidsprekers zijn cosmetisch gewijzigd en voorzien van de nieuwste ontwikkelingen in akoestische techniek, met behoud van het elegante ontwerp en de krachtige prestaties die het originele model zo populair hebben gemaakt.

De Forte IV is een drieweg ontwerp dat gebruikmaakt van een woofer met een diameter van 30 centimeter en een hoorngeladen middentoner en tweeter die voorzien zijn van nieuwe ultramoderne compressiedrivers voor een soepele en krachtige respons. De tweeter (type K-100-TI) heeft een membraan gemaakt van titanium. De nieuwe K-702 middentoner compressiedriver is gekoppeld aan een gemodificeerde gepatenteerde Tractrix hoorn met gepatenteerde Klipsch Mumps-technologie voor consistent geluid in het hele luistergebied. Een nieuw ontworpen hoogfrequente faseplug zorgt voor een brede spreiding om ervoor te zorgen dat het laatste octaaf overeenkomt met het dekkingspatroon van de midden- en hoogfrequente hoorns. De aan de achterkant gemonteerde 15-inch passieve radiator ondersteunt een grotere basweergave en uitbreiding.

De Forte IV is volledig vernieuwd vergeleken met zijn voorganger, gebruikmakend van eersteklas componenten, een geheel nieuw cross-overfilter met als resultaat levensechter geluid met de beste efficiëntie en belastbaarheid in zijn klasse, aldus fabrikant Klipsch.

De dubbele luidsprekeraansluitingen zijn gemonteerd op hoogwaardige aluminium en zijn natuurlijk geschikt voor grote, hoogwaardige luidsprekerkabels. Met een diepte van slechts 33 centimeter neemt de Klipsch Forte IV relatief weinig vloeroppervlak in, terwijl hij toch kamervullend kwaliteitsgeluid levert.

Elk paar Forte IV-luidsprekers is op elkaar afgestemd met behulp van houtfineerpanelen die uit hetzelfde hout zijn geoogst. De luidsprekers bewegen naadloos samen door de fabriek en het eindproduct wordt geïnspecteerd en gelabeld met opeenvolgende serienummers, zodat elk paar luidsprekers een bij elkaar passende set is.

De Forte IV heeft een zeer hoge gevoeligheid 99 dB (2,83 Volt / 1 meter) en heeft dus geen krachtpatser als versterker nodig. Het frequentiebereik loopt van 38 Hz tot 20 kHz (+/- 3 dB). De impedantie is acht Ohm. De cross-overfrequenties liggen op 650 Hz en 5,2 kHz. De afmetingen zijn 90,81 x 42,24 x 33 centimeter (H x B x D). De Forte IV weegt bijna 33 kilogram.

Klipsch Forte IV: prijs en leveringsinformatie

De koper kan kiezen uit vier afwerkingsopties, t.w. Amerikaans noten, natuurlijk kersen, zwart essen en distressed eiken. We weten niet wanner de levering in de Benelux gaat beginnen en ook is nog geen prijsinformatie voor de Benelux bekend gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE