NIEUWS

B.audio B.dac EX en B.dpr EX: toevoeging van netwerk- en streamingfuncties

De Franse fabrikant B.audio, specialist in digitale audio, lanceert verbeteringen aan zijn DA-converters onder het EX-label. De reeks nieuwe functies omvatten een netwerkingang die toegang geeft tot streamingfunctionaliteiten, evenals een USB-slot voor directe aansluiting van opslagmedia. Bovendien biedt een op DSP gebaseerde akoestische correctiefunctie een breed scala aan mogelijkheden voor aanpassing aan de luisteromgeving. 

B.audio B.dac EX en B.dpr EX: uitbreiding met netwerk en streamingfuncties

Het in Frankrijk gevestigde B.audio is opgericht in 2016 en bestaat uit een naar eigen zeggen een “complementair familieteam van ingenieurs wiens professionele ervaringen het mogelijk maakten om met een frisse blik naar de uitdagingen van geluidsweergave te kijken”. Het portfolio van het bedrijf bestaat momenteel uit een zestal producten, t.w. een tweetal DA-converters, een tweetal voorversterkers en een tweetal eindversterkers. De nu aangekondigde uitgebreide versie van de B.dac, genaamd B.dac EX, is een antwoord op vele verzoeken om netwerk- en streamingfuncties enerzijds en hoogwaardige DA-conversie samen te pakken in één product.

Streaming-ingangen zijn optimaal gekoppeld aan B.audio's gepatenteerde Source Jitter Removal (SJR) technologie, een proces dat volgens de fabrikant effectief honderd procent van de bronjitter elimineert. Door de conversiecircuits optimaal te laten werken, biedt de SJR een ongeëvenaarde conversiekwaliteit van digitaal naar analoog, ongeacht het gebruikte audioformaat.

De beschikbare netwer- en streamingfuncties zijn onder meer compatibiliteit met protocollen UPnP, MPD, LMS, NAA, Roon, Airplay. Voorts is  toegang tot streamingdiensten (o.a. Qobuz, Tidal, Spotify) via compatibele iOS- en Android-applicaties ingebouwd. Alle gangbare resoluties en codecs worden natuurlijk ondersteund: PCM tot 384 kHz / DXD / DoP / native DSD tot DSD 256. De geïntegreerde cloud / UPnP-server maakt gegevens opgeslagen op USB-media toegankelijk via het netwerk.

B.audio B.dac EX en B.dpr EX: akoestische correctie

De ingebouwde DSP is voorzien van parametrische akoestische correctiemogelijkheden waarmee de gebruiker het beste uit de luisteromgeving kan halen. Deze in eigen beheer ontwikkelde functionaliteit is gebaseerd op een 64-bits architectuur. De algehele versterking wordt automatisch bepaald zonder tussenkomst van de gebruiker, hetgeen de afwezigheid van verzadiging garandeert, ongeacht de gebruikte parameters. Door deze specifieke eigenschappen blijft de signaalkwaliteit volgens de fabrikant behouden, waardoor een optimaal resultaat wordt gegarandeerd.

B.audio B.dac EX prijs en leveringsinformatie

B.audio EX-techniek straks ook beschikbaar in andere producten zoals de B.dpr EX, een voorversterker met een analoge volumeregeling en optionele analoge ingangen. Ook de digitale producten van de One-productlijn kunnen t.z.t. met de de EX-functies worden uitgebreid.

De B.dac EX is naar verluidt beschikbaar vanaf het begin van de volgende maand en kost 13.200 euro. De B.dpr EX, voorzien van de technologie die in de B.dac EX is geïntegreerd, heeft een adviesprijs van 16.900 euro. De EX-varianten van de digitale producten in de One-productlijn beginnen bij 8.590 euro voor de B.dac one EX.

EDITORS' CHOICE