Audio Research presenteert Reference 80S stereo eindversterker

Het in de VS gevestigde Audio Research heeft de Reference 80S gepresenteerd. De Reference 80S is een tweekanaals buizeneindversteker die volgens de fabrikant 80 Watt per kanaal kan leveren. Vier buizen van het type KT-150 nemen de eindversterker voor hun rekening.

Audio Research Reference 80S: tweekanaals eindversterker

Audio Research is al sinds 1970 gespecialiseerd in buizentechniek voor audiodoeleinden. Het nieuwste product is de Reference 80S, een stereo-eindversterker die volgende fabrikant hoge prestaties kan leveren.

Met dezelfde afmetingen als de Reference 160S stereo en 160M mono versterkermodellen, maar gemaakt voor muziekliefhebbers die misschien niet hetzelfde niveau van indrukwekkend uitgangsvermogen nodig hebben, levert de Reference 80S nog steeds hetzelfde niveau van opvallend industrieel ontwerp en techniek als zijn krachtigere stalgenoten. Er is een enkele ondiepe fluisterventilator ingebouwd in de bodemplaat voor een stille en koele werking (de draaisnelheid kan worden gevarieerd). De twee GhostMeters (VU-meters waar je doorheen kunt kijken) lijken te zweven voor de vier KT150-uitgangsbuizen in het volledig van aluminium gemaakte chassis. De vier eindbuizen van het type KT150 vertegenwoordigen de helft van het aantal van acht in het eerdere model 160S.

Net als de andere referentieversterkers van Audio Research, heeft de 80S een volledig gebalanceerde differentiële circuittopologie en combineert hij het kortst mogelijke signaalpad met de best mogelijke componenten – waarvan er vele op maat zijn gemaakt – om de hoogste prestaties en de laagste vervorming te bieden. Een printplaat met vier lagen wordt gebruikt om een apart aardingsvlak, een betere circuitlay-out en minder ruisopwekkende punt-naar-puntverbindingen te bieden.

De Reference 80S biedt flexibiliteit met de XLR- en cinchingangen. Op de achterzije bevinden zich aparte aansluitingen voor vier, acht of zestien Ohm luidsprekers. Met de 12 Volt in- en uitgangstriggers kan de Reference 80S mee aan/uitschakelen met andere apparaten. Er is ook een RS232-ingang. Audio Reserach heeft een buisurenteller geplaatst zodat de gebruiker weet hoeveel uur de buizen op de klok hebben staan. Automatische uitschakeling kan worden geactiveerd, of niet.

De geboden functies komen overeen met die van de 160S. Het gepatenteerde auto-bias circuit regelt de bias in overeenstemming met de buisleeftijd, maar ook n.a.v. powerline-spanningsschommelingen. Verder is er een schakelbare triode- of pentode-modus om tegemoet te komen aan de luidsprekers en de persoonlijke voorkeuren van de luisteraar plus outputbuisbewaking.

Voedingscircuits vergemakkelijken de levering van extreem hoge stroom op aanvraag, waardoor indrukwekkende voorbijgaande pieken, intense dynamiek en veel basdiepte en autoriteit mogelijk zijn, aldus de fabrikant.

Audio Research Reference 80S: prijs en leveringsinformatie

De Audio Research Reference 80S is in de Benelux verkrijgbaar via importeur Savor Audio en kan per direct besteld worden. De verwachte levertijd is maart 2021, de adviesprijs bedraagt 16.990 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE