Audio Research Reference 160M: mono-buizenversterker met autobias

“Na twee jaar ontwikkeling is de geheel nieuwe Reference 160M Monoblock eindversterker als geen ander gebouwd, ziet eruit als geen ander en klinkt als geen andere versterker die je ooit hebt gehoord, maar het is onmiskenbaar Audio Research”, aldus luidt de wervende tekst van het persbericht van het Amerikaanse Audio Research.

De nieuwe versterker beschikt over een verfijnd circuitontwerp met minder en betere componenten in het signaalpad dan in eerdere ontwerpen. De Reference 160M kan geschakeld worden in ultraline-modus of triode-modus. Hij heeft een automatische bias, eindbuismonitoring en -beveiliging, een geavanceerde energiemeter en nog veel meer. Deze reeks functies is nog nooit eerder aangeboden in een Audio Research-versterker, aldus Audio Research.

Audio Research Reference 160M: nieuwe referentie met moderne sturing en techniek

De ontwerpers van het Amerikaanse Audio Research wilden voor de Reference160M (ook wel REF160M genoemd) een nieuwe stijl creëren die het uiterlijk van de REF6-voorversterker zou aanvullen, terwijl ze ook voor een transparante frontplaat kozen die een blik op de gloeiende KT150-vacuümbuizen mogelijk maakt. Hoewel in dit venster de eindbuizen te zien zijn, bevat het venster ook een innovatieve constructie met twee lagen met kenmerkende geëtste markeringen die een geïntegreerde vermogensmeter vormen. De markeringen op de vermogensmeter branden via verborgen LED's en de helderheid van de verlichting kan worden aangepast.

Livio Cucuzza, het creatieve brein dat verantwoordelijk is voor de nieuwe esthetiek van Audio Research, merkt op: “De nieuwe REF160M is de top van het design van Audio Research en is de eerste stap in een nieuw tijdperk van producten. Met zijn transparante meter geven we vorm aan de meest gerenommeerde audiokarakteristiek van Audio Research: transparantie. Als een enthousiaste en Audio Research-klant, kan ik zeggen dat de REF160M de coolste buizenversterker ter wereld is!”

De Reference 160M heeft een beschermingskap met een geïntegreerde ventilator om de warmte af te voeren die wordt gegenereerd door de vier KT150-uitgangsbuizen en twee 6H30 stuurbuizen. Transistors zorgen waar nodig voor sturing en beveiliging en om verhoogde efficiëntie, stabiliteit en betrouwbaarheid te verschaffen. De voeding maakt gebruik van een nieuw ontwikkelde High Energy Capacity Transformer en een groot afvlakcapaciteit om extreem hoge stroom op aanvraag te leveren voor voorbijgaande pieken en intense dynamiek, evenals voor buitengewone basdiepte en autoriteit.

Audio Research Reference 160M: kort signaalpad en automatische regeling van de buizen

Het is volgens Audio Research duidelijk dat het beste pad het kortste pad is. De ingenieurs van Audio Research hebben een nieuwe topologie ontworpen met het kortste signaalpad en de minste componenten. Die componenten zijn niet alleen de best beschikbare, maar zijn in veel gevallen op maat gemaakt voor Audio Research. Deze kwaliteitscomponenten omvatten een speciale vierlaags printplaat die de ruisvloer verlaagt tot ongekende niveaus. Dit ontwerp was voorheen gereserveerd voor gebruik in de voorversterkers. Het resultaat is een nieuwe maatstaf voor muzikaliteit voor elk criterium van geluidskwaliteit.

De Reference 160M beschikt ook over een gepatenteerd automatisch biascircuit dat werkt met verschillende soorten buizen, waaronder 6550, KT88 en KT120, naast de meegeleverde KT150. De autobias stuurt dynamisch bij om voortdurend de juiste bias van de eindbuizen te behouden, terwijl ook wordt aangepast voor slijtage van de buizen. Het is niet meer nodig om tussentijds de bias te controleren of opnieuw in te regelen.

Audio Research Reference 160M: gebruik, selectie en voorbereiding van de KT-150 eindbuizen

Audio Research heeft een voorkeur voor de KT150-eindbuis want deze buis wordt in alle versterkers gebruikt, van de modellen VSi75 tot de REF750SE. De prestaties van de KT150 zijn ongeëvenaard en de lange levensduur van 3.000 uur zorgt voor jarenlang ononderbroken luisterplezier. Het is belangrijk om te weten dat Audio Research de buizen 48 uur inbrandt voordat wordt gemeten en gematched met behulp van het “Certified Matched” -proces. Dit is weliswaar tijdrovend en duur, maar het proces en de inbranding zijn van cruciaal belang, omdat nieuwe buizen aanzienlijk afwijken na de eerste 48 uur. Complete buizensets worden vervolgens met de grootste zorg samengesteld voor elk model.

Met een ingebouwde bedrijfsurenmeter op het achterpaneel, kan de eigenaar de tijdsduur van het buisgebruik controleren, terwijl het buisbeschermingscircuit van de versterker is voorzien van afzonderlijke hoogwaardige zekeringen voor elke uitgangsbuis. Statusledjes op het voorpaneel geven aan of een zekering is gesprongen en welke.

Audio Research Reference 160M: naar keuze ultraline-modus of triode-modus

Sommige muziekliefhebbers geven de voorkeur aan een buizenversterker met een hoog vermogen en kiezen daarom voor de ultraline-modus, terwijl anderen (meestal met luidsprekers met een hoog rendement of mensen die op lagere volumeniveaus luisteren) de voorkeur geven aan triode-schakeling, die minder uitgangsvermogen produceert. De Reference 160M is de eerste versterker van Audio Research die direct tegemoet komt aan deze uiteenlopende behoeften door een schakelaar op het voorpaneel aan te bieden waarmee de gebruiker de gewenste bedieningsmodus kan selecteren. De Reference 160M biedt circa 150 Watt in de ultraline-modus en 75 Watt in de triode-modus.

De Reference 160M is de eerste Reference-serie versterker van Audio Research die naast gebalanceerde (XLR) ook een single-ended (RCA) ingang heeft, zodat de versterker eenvoudig in elk systeem kan worden aangesloten. De versterker heeft ook een RS-232-ingang en 12V trigger om hem op afstand in of uit te schakelen.

Allemaal prachtig, maar hoe klinkt dat nou? Het voor de eerste keer horen van de Reference 160M is volgens Audio Research een verrassende en energieke muzikale ervaring. Zoals Warren Gehl (auditieve beoordelaar van Audio Research) verklaarde: “De REF160M ontlokt het meest overtuigende muzikale realisme van elke Audio Research-versterker tot nu toe”.

Audio Research Reference 160M: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe Reference 160M is leverbaar in zwarte en zilverkleurige uitvoering. Voor een bedrag van 16.490 euro per stuk wisselt hij van eigenaar. Een paartje kost dus 32.980 euro.

Audio Research Reference 160M: specificaties

 • Uitgangsvermogen: 140 Watt continu van 20Hz tot 20kHz. 1 kHz totale harmonische vervorming, typisch 1% bij 140 watt, lager dan 0,04% bij 1 watt. (Opmerking van Audio Research: het werkelijke vermogen is afhankelijk van zowel de lijnspanning als de "toestand", dat wil zeggen: als de voedingslijn een hoge vervorming heeft, zal het maximale vermogen nadelig worden beïnvloed, hoewel dit vanuit een luisterpositie niet kritisch is)
 • Frequentiebereik: 0,5 Hz tot 110 kHz (-3 dB wijst naar 1 Watt)
 • Vermogensbandbreedte: 5 Hz tot 70 kHz op -3 dB
 • Ingangsvoeligheid: 2,4 Volt RMS gebalanceerd voor nominaal vermogen. (25,5 dB versterking in 8 Ohm)
 • Ingangsimpedantie: 200 kOhm (gebalanceerd)
 • Uitgangspolariteit: niet-inverterend. XLR-ingangspen 2+ (IEC-268)
 • Luidsprekeraansluitingen: 16 Ohm, 8 Ohm, 4 Ohm
 • Uitgangsregeling: circa 0,6 dB 16 Ohm belasting, dempingsfactor ongeveer 14
 • Negatieve feedback (terugkoppeling): 14 dB
 • Stijgsnelheid: 13 Volt / microseconde
 • Stijgtijd: 2,0 microseconden.
 • Opgenomen vermogen: 105-130VAC 60Hz (210-250VAC 50Hz) 400 Watt bij nominaal vermogen, 700 Watt maximum, 260 Watt bij “inactief”, 1 Watt standby
 • Eindbuizen: twee paar KT150 (gematched ), twee paar 6H30
 • Afmetingen: breedte 43,8 cm, hoogte 25,4 cm, diepte 47 cm (met handvaten 48,9 cm)
 • Gewicht: 25,5 kilogram; 33,2 kilogram inclusief verpakking

EDITORS' CHOICE