NIEUWSJBL

De JBL 4349 Studio Monitor is leverbaar

Sinan Kökbugur | 14 januari 2021 | Fotografie Fabrikant | JBL

Het Amerikaanse luidsprekermerk JBL had in augustus van 2020 de 4349 Studio Monitor aangekondigd, een tweeweg luidspreker voorzien van een compressie hoorn en een twaalf inch woofer. De lancering van de nieuwe luidspreker stond aanvankelijk gepland voor september 2020 maar zoals met zoveel audioproducten heeft de coronapandemie de lancering vertraagd. Met ongeveer drie maanden vertraging is de nieuwe luidspreker vanaf nu te krijgen.

JBL 4349 Studio Monitor: moderne luidspreker in vintage jasje

Het Amerikaanse JBL bestaat 75 jaar. Met een oorsprong in bioscoopomgevingen gevolgd door ’s werelds eerste tweeweg Studio Monitor met Compressie Driver in 1962 bouwt JBL voort op een professionele ruggengraat waarin ‘Live Dynamiek’ altijd een hoofdrol speelt. Alhoewel bij ons in Europa misschien tot nu toe iets minder bekend, ontwikkeld JBL nog altijd een reeks fantastische monitor modellen die trouw zijn aan de professionele roots maar wel volledig beschikken over de allernieuwste technieken. Dynamische parels met een muzikale autoriteit en vanzelfsprekendheid die onmogelijk is met standaard luidsprekers. De 4349 is daar de laatste ontwikkeling van en werkelijk een dijk van een speaker. Naar eigen zeggen heeft importeur Reference Soundsom precies die reden drie exemplaren opgenomen voor weergave van de frontkanalen van het Experience Center.

JBL 4349: The Power of Compression

Hart van de JBL 4349 is de merkeigen D2415K dual 38 millimeter compressie driver gekoppeld aan de speciaal gevormde HDI hoorn. JBL is absolute pionier op gebied van compressie driver technologie. Anders dan bij een standaard dome-tweeter ‘koppelt’ een compressiedriver zijn dome niet direct aan de omgeving maar is deze aan de voorzijde voorzien van een speciale constructie met een hele kleine opening. Deze constructie vormt een drukkamer die het rendement van de tweeter enorm doet toenemen. Vervolgens koppelt JBL deze compressiedriver aan een speciaal gevormde hoorn die de energie gericht de kamer in projecteert en het rendement verder doet toenemen. Onmiskenbaar voordeel van deze constructie is dat er in vergelijk tot een standaard dome veel minder elektrisch vermogen nodig is voor een bepaalde output met veel minder vervorming als gevolg.

De hoorn van de JBL 4349 is de laatste generatie HDI series met SonoGlass hoorn en een breedte van ongeveer 37 centimeter. Deze fantastische constructie heeft een dekking van 100 graden horizontaal x 100 graden verticaal bij -6 dB @ 10 kHz. Daarbij pakt de D2415k het complete frequentie bereik vanaf 1,5kHz voor zijn rekening. Dat is in elk geval op paier indrukwekkend.Een ander voordeel is het controleren van het afstraalgedrag zodat de luidspreker heel uitgebalanceerd klinkt, ook als je er niet precies recht voor zit. In andere woorden, ze klinken bloedsnel, enorm gemakkelijk en heerlijk groots, ook als je even niet in het midden zit. Live dus!

JBL 4349: Pure Pulp Cone Woofer

Met zo’n energieke mid/hoog weergave kan de mid/laag weergave natuurlijk niet achter blijven. De Pure Paper Pulp Woofer met een diameter van 300 millimeter is akoestisch gematched in een zware en stijve kastconstructie met dubbele basreflexpoort aan de voorzijde. Zijn hoge efficiëntie en grote diameter trekken het gemak in de weergave door tot in de laagste frequenties. Het is echt opvallend hoe volumineus en machtig deze speaker zichzelf presenteert zonder enige vorm van overdrijving. Het is volgens de fabrikant lastig om stil  te blijven zitten met de JBL 4349. De speelvreugde en energie spat er vanaf met een articulatie en frisheid die volgens de importeur echt alleen haalbaar is met JBL’s Compressiedriver techniek. Een collega importeur betitelde de 4349 als ‘de beste JBL ooit’. Als we de veel grotere (en duurdere) modellen als de 4367, de K2 en de Everest even vergeten dan denken wij dat hij best eens gelijk kan hebben.

JBL geeft een frequentiebreik op van 32 Hz tot 25 kHz (-6 dB). De gevoeligheid is 91 dB (2,83 Volt / 1 meter). De cross-overfrequentie ligt op 1,5 kHz. De impedantie is acht Ohm. De afmetingen zijn 736,6 x 444,5 x 342,6 millimeter en de 4349 weegt 37,7 kilogram.

JBL 4349 Studio Monitor: prijs en leveringsinformatie

De JBL 4349 Studio Monitor met karakteristiek blauwe baffle is leverbaar in Black Walnut Wood fineer met zwarte grill en Walnut Wood fineer met blauwe grill. Overigens,met de introductie van de JBL 4349 is de JBL 4429 is niet langer in productie. JBL beveelt de optionele JS-120-stands aan, een model dat al door veel L100 Classic-eigenaren wordt gebruikt.

De adviesprijs van de JBL 4349 bedraagt 3.990 euro per stuk.


EDITORS' CHOICE