NIEUWSAuralic

AURALiC introduceert Sirius G2.1 Upsampling Processor

Het in 2009 opgerichte Chinese audiobedrijf AURALiC toont een nieuwe toevoeging aan de G2.1-preoductlijn, waarmee het merk de reputatie in het ontwikkelen van bijzondere digitale bronnen nog verder uitbouwt. Het heeft uiteindelijk meer dan vier jaar geduurd voordat AURALiC de nieuwe Sirius G2.1 Upsampling Processor kon introduceren. Vanaf heden is de Sirius G2.1 Upsampling Processor beschikbaar.

AURALiC Sirius G2.1 Upsampling Processor

De AURALiC Sirius G2.1 Upsampling Processor maakt gebruik van het verbeterde Unity Chassis II. Deze nieuwe aluminium behuizing heeft een extra inwendige behuizing van massief koper. Deze dubbele behuizing zorgt voor een verbeterde stabiliteit en een verbeterde afscherming tegen EMI. De Sirius G2.1 heeft bovendien een nieuwe metalen bodemplaat met vier dempende met veren uitgeruste voeten. Deze voeten zijn zodanig ontworpen dat ongewenste vibraties het apparaat niet kunnen binnendringen.

Sirius G2.1 werkt volgens een open standaard, waardoor muziekliefhebbers zowel de processorkracht als het prestatieniveau van hun eigen DA-converter (DAC) kunnen opwaarderen, ongeacht of het een AURALiC DAC of een exemplaar van een andere fabrikant of merk betreft.

Sirius G2.1 ondersteunt de dataprocessing taak die normaal gesproken op de schouders van de DAC rust. Dit uitbesteden van processortaken geeft volgens de fabrikant een dramatische vermindering van de hoeveelheid ruis en jitter die normaal gesproken zijn weg naar de conversie-stage vindt, waardoor de DAC op een schone en efficiënte manier de digitale datastroom met een lage vervorming aangeleverd krijgt. De gemeten reductie in ruis is veel beter dan wat er momenteel beschikbaar is van andere fabrikanten.

Omdat de meeste DAC-chips ontworpen zijn om in een specifieke mode (bijvoorbeeld DSD128 of PCM 192kHz) optimaal te presteren – en dat hoeft niet persé de hoogst of laagst mogelijke resolutie te zijn – zal de Sirius G2.1 de prestaties van iedere aangesloten DAC weten te optimaliseren en verbeteren door hem in de zogeheten ‘sweet spot’ te laten werken. Hierdoor wordt het potentieel van de DAC optimaal vervuld, ongeacht de resolutie van het aangeleverde bestand.

Sirius G2.1 kan de aangesloten DAC een veelvoud aan resoluties en bestandsformaten aanbieden en accepteert zelf alle data-input met sampling rates variërend tussen 44.1 kHz en 384 kHz in PCM, of DSD64 tot DSD512. Op de Sirius G2.1 zijn veel in- en uitgangen beschikbaar en anders dan concurrerende producten kan de Sirius G2.1 ieder formaat, inclusief PCM in 384 kHz en DSD512 met een extreem lage vervorming uitsturen. Deze flexibiliteit maakt dat de Sirius G2.1 de prestaties van haast alle bestaande DAC’s kan optimaliseren en verbeteren.

AURALiC Sirius G2.1 techniek

De sleutel tot deze innovaties is het state-of-the-art AURALiC Proteus G2 Co-Processing Platform, dat gebruik maakt van een Xilinx XC7A200T FPGA (Field Programmable Gate Array) chip met 512 MB DDR3 geheugen. Deze FPGA chip bevat meer dan 200.000 cellen en 740 DSP slices, die samen een ongekende hoeveelheid rekenkracht voor gegevensverwerking genereren. Sirius G2.1’s rekenkracht en efficiëntie worden mede bereikt door de designkeuze om twee processing-platforms te gebruiken; een AURALiC Tesla G1 processor regelt de aansturing van de  hardware terwijl de AURALiC Proteus G2 zich volledig kan richten op de verwerking van de muziekdata.

De USB- en andere digitale uitgangen maken gebruik van een dubbele galvanische isolatie. Ook worden er dubbele Femto-klokken gebruikt voor de USB- en andere digitale uitgangen. De Sirius G2.1 heeft een drievoudig uitgevoerde Purer-Power voeding zodat discrete voedingen gebruikt kunnen worden voor de Proteus G2 FPGA processor, het algemene dataprocessing circuit en het audiocircuit. Ook beschikt de Sirius G2.1 over een Flexible Filter Mode, waardoor de gebruiker de keuze heeft uit vier verschillende digitale filters zodat de weergave aangepast kan worden aan de eigen smaak.

Net zoals bij de andere G2.1-producten is er een Lightning-Link verbinding – een high-speed (18 Gbps), bi-directioneel datacommunicatie protocol – beschikbaar, waardoor een jittervrije data-overdracht met Aries G2.1, Vega G2.1 en Leo GX.1 mogelijk is.

Daarnaast beschikt de Sirius G2.1 over een 20-bands EQ, en een mogelijkheid om voor een minder optimale luidspreker-plaatsing te kunnen compenseren. In de toekomst zal er een automatische firmware-update beschikbaar komen met een convolution-engine voor geavanceerde room-correction.

AURALiC Sirius G2.1 Upsampling Processor: prijs en leveringsinformatie

De Sirius G2.1 heeft een advies verkoopprijs van 6.699 euro en is vanaf heden leverbaar via geautoriseerde AURALiC dealers.

AURALiC Sirius G2.1 Upsampling Processor: technische specificaties

Supported File Types:

 • AAC, AIFF, ALAC, APE, DFF, DSF, FLAC, MP3, OGG, WAV, WV, MQA and WMA

Sampling Rates:

 • PCM in 44.1KHz – 384 KHz at 16 – 32 bits
 • DSD64 – DSD512 (both 44x and 48x)

Input:

 • Lightning Link (up to 384K/32bit, DSD512)
 • USB Audio (up to 384K/32bit, DSD512)
 • AES/EBU (up to 192K/24bit, DoP DSD64)
 • COAXIAL (up to 192K/24bit, DoP DSD64)
 • TOSlink (up to 192K/24bit, DoP DSD64)

Output:

 • Lightning Link (up to 384K/32bit, DSD512)
 • 2 x USB Host (up to 384K/32bit, DSD512)
 • AES/EBU (up to 192K/24bit, DoP DSD64)
 • COAXIAL (up to 192K/24bit, DoP DSD64)
 • TOSlink (up to 192K/24bit, DoP DSD64)

Internal Clock:

 • Triple Femto Master Clocks for digital outputs, USB Host and Proteus G2

Benchmark:

 • THD+N: <-150dB (upsampling to any PCM or DSD64)
 • THD+N: <-155dB (upsampling to DSD128-DSD512)
 • THD+N: <-130dB (downsampling to 44.1K/48K)

Hardware Platform:

 • AURALiC Tesla G1 General Computing
 • AURALiC Proteus G2 FPGA Co-Processing

Noise Elimination:

 • Dual Galvanic Isolation Digital and USB Audio, EMI Shielding Unity Chassis II

Power Supply

 • Triple-Channel Purer-Power internal linear power supply

On-Device Display

 • 3.97-inch Retina resolution display

Dimension

 • 34 x 32 x 8 centimeter

Weight

 • 7,8 kilogram

EDITORS' CHOICE