NIEUWSJBL

JBL brengt jubileumversie van L100 Classic uit

Sinan Kökbugur | 08 januari 2021 | Fotografie Fabrikant | JBL

De Amerikaanse luidsprekerfabrikant JBL, onderdeel van Harman International, heeft een jubileumversie van het bestaande model L100 Classic uitgebracht. Het merk viert dit jaar zijn 75-jarig jubileum en de jubileumversie heet dan ook heel toepasselijk L100 Classic 75. De oplage is gelimiteerd. Er zullen slechts 750 paar op de markt worden gebracht.

JBL L100 Classic 75

De in oplage gelimiteerde JBL L100 Classic 75 is gemodelleerd naar de bestaande JBL L100 Classic en is naar eigen zeggen ontworpen om de techniek en het ontwerp van JBL van de afgelopen 75 jaar te demonstreren. Dit overigens 51 jaar na de introductie van JBL's iconische L100 Century-luidsprekers. Lees ook onze recensie over de JBL L100 Classic.

De L100 Classic 75 heeft hetzelfde retro-ontwerp in jaren zeventig stijl als de JBL L100 Classic,, inclusief een iconisch zwart Quadrex-schuimrooster en kasten van teakhoutfineer. Met slechts 750 paar van dit historische product beschikbaar, heeft de exclusieve luidspreker een uniek gesigneerd embleem op de achterkant en een certificaat van echtheid, ter herdenking van het 75-jarig bestaan van het bedrijf.

“We hebben enorm veel succes geboekt met het nieuwste L100 Classic-model dat we in het najaar van 2018 hebben geïntroduceerd,”zo stelt Jim Garrett, Senior Director, Product Strategy and Planning van Harman Luxury Audio. “We dachten dat er geen betere manier was om het 75-jarig jubileum van het JBL-merk te eren dan met een limited edition-versie van misschien wel onze meest iconische luidspreker aller tijden. Deze unieke luidspreker is voorbestemd om een zeer gewild model te worden bij muziekliefhebbers over de hele wereld,” aldus de fabrikant.

JBL L100 Classic 75: teak fineer

Het meest opvallende kenmerk van de L100 Classic 75 is het teakhoutfineer dat alle kanten van de luidsprekerbehuizing siert. De houtafwerking wordt aangevuld door een zwart Quadrex-schuimrooster, geaccentueerd met een goud en zwart JBL-logo. Speciale badges zijn te vinden op de voor- en achterkant van de luidspreker, inclusief een gedenkplaat met de handtekening van de belangrijkste systeemingenieur, Chris Hagen, evenals het individuele paarnummer van de totale productierun van 750 paar.

Akoestisch gezien heeft de L100 Classic 75 een verbeterd ontwerp van de wooferophanging en een herzien cross-overfilter met bi-wire-mogelijkheden via een premium inputcup met dubbele sets vergulde aansluitklemmen. De L100 Classic 75 wordt verkocht als een matched pair-systeem en bevat een set JS-120 vloerstandaarden.

JBL L100 Classic 75: drivers

De L100 Classic 75 is voorzien van de JT025Ti2-4 titanium dome tweeter (25 millimeter) gekoppeld aan een golfgeleider met een akoestische lens voor optimale integratie met de JM125PC-8 gegoten frame, pure pulp conus midrange driver (125 millimeter) direct hieronder gelegen. De verticale HF- en MF-transduceropstelling is enigszins verschoven naar rechts van de woofer eronder, met HF- en MF-verzwakkers linksboven op het voorste schot. Lage frequenties worden geleverd door de JW300SW-8  gegoten frame, witte pure pulp conuswoofer (300 millimeter) die werkt in een basreflexbehuizingssysteem dat is afgestemd via een enkele, naar voren gerichte poortbuis met uitlopende uitgang.

JBL L100 Classic 75: prijs en leveringsinformatie

Naar verluidt is de JBL L100 Classic 75 verkrijgbaar vanaf mei 2021. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE