NIEUWSAudio Physic

De nieuwe vlaggenschipluidspreker van Audio Physic heet Cardeas

Het jaar is nog maar net begonnen, maar bij de Duitse luidsprekerbouwer Audio Physic komen de zaken echt op gang. De in de stad Brilon gevestigde fabrikant  heeft zijn vlaggenschipmodel Cardeas herzien, verbeterd en opnieuw uitgebracht. De Cardeas is een vierweg vloerstaander, die 68 kilogram per stuk weegt. In de loop van dit kwartaal zal de levering beginnen. 

Audio Physic Cardeas: hoogwaardige en zware vloerstaander

De Audio Physic Cardeas is een vierweg luidspreker met indrukwekkende afmetingen (hoogte: 128 centimeter) en zwaar uitgevoerde behuizing die bestaat uit een composiet van verschillende materialen. Binnen in de overigens asymmetrisch gestructureerde behuizing worden de MDF-wanden beplakt met hightech honingraatpanelen, terwijl buiten – zoals gebruikelijk voor Audio Physic – glaspanelen worden bevestigd die worden bevestigd met een blijvend elastische lijm. Deze mix van materialen maakt de wanden keihard met een hoge interne demping. En het ziet er nog steeds fraai uit.

Uiteraard is de Cardeas in verschillende kleuren verkrijgbaar, zoals alle modellen van de Duitse fabrikant. De drivers zitten niet in het midden van de baffle, maar enigszins verschoven. Dit harmoniseert naar eigen zeggen de afstraling. Audio Physic ontwikkelaar Manfred Diestertich heeft simpelweg alles in de Cardeas ingebouwd dat hij momenteel goed vindt en verbetert daarmee de muziekweergave. Niet alleen de 68 kilogram zware behuizing is een verbetering maar ook de nieuwe aansluitingen van WBT en de speciale condensatoren in het wisselfilter, die werden geselecteerd na lange luistersessies.

Maar het grootste hoogtepunt van deze luidspreker zullen de nieuwe woofers en midrange-drivers zijn, waarmee Diestertich erin is geslaagd modellen te ontwikkelen die het helemaal zonder centreerspin doen. Ter herinnering: de spin is een tissue die ervoor zorgt dat het membraan en de spreekspoel netjes terugzwaaien. Het is een buitengewoon handig onderdeel van elke conusdriver. Maar door de (gewenste) herstellende krachten verhindert het natuurlijk ook een zeker gemak bij dynamisch afspelen. Diestertich compenseert de spin met een uitgebreide klemming aan de membraanrand.

Audio Physic claimt een frequentiebereik van 25 Hz tot 40 kHz. De impedantie is vier Ohm. Het opgegeven rendement is 89 dB. De afmetingen zijn (B x H x D) 25,0 x 128,0 x 43,0 centimeter (49,0 x 128,0 x 58,0 centimeter inclusief voet).

Audio Physic Cardeas: prijs en leveringsinformatie

Audio Physic zal de Cardeas in het eerste kwartaal van 2021 afleveren. We hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux, maar – louter ter indicatie – op diverse Duitstalige websites zagen wij een prijs van 36.550 euro per paar.


EDITORS' CHOICE