NIEUWSMoonriver

Moonriver Model 404 Reference: nieuwe geïntegreerde versterker uit Zweden

Moonriver Audio is een Zweeds audiobedrijf met een heel klein portfolio dat bestaat uit één geïntegreerde versterker, Model 404. Kennelijk is het lonend om slechts één product te verkopen want Moonriver Audio bestaat al een tijdje. De wereldwijde lovende kritieken m.b.t. de Model 404 zullen daar ongetwijfeld aan bijdragen. De Model 404 krijgt gezelschap in de vorm van de Model 404 Reference. De nieuwe Moonriver 404 Reference zal in de loop van deze maand op de markt komen.

Moonriver Model 404 Reference: combinatie van ambacht en moderne techniek

“Na het overweldigende succes van de Moonriver Model 404 (Standard), besloten we een stap verder te gaan door het toch al uitstekende ontwerpplatform van het Standard 404-model te verbeteren. De Moonriver Model 404 Reference behaalt nog betere prestaties dan het standaardmodel, met behoud van een redelijke prijs,“ aldus het in Zweden gevestigde Moonriver Audio. De Reference-versie van de Model 404 heeft dus dezelfde basis maar er is ook het nodige verbeterd.

Moonriver had naar eigen zeggen een heel duidelijke visie bij het bedenken van de Model 404 Reference versterker: klassiek design met een modern tintje: hoogwaardige materialen zoals extra grote aluminium bedieningselementen, stevige walnoten wangen, een stevig chassis en een ergonomische gebruikersinterface. De Model 404 Reference heeft geen wat Moonriver noemt 'voor de show'-esthetiek, dus geen display met ingewikkelde seriële menu's en verborgen functies, noch een enkele multifunctionele knop voor 'minimalistische' doeleinden. Het hart van Model 404 is puur en minimaal, maar de interface is gebruikersgericht en door iedereen binnen enkele seconden eenvoudig te bedienen, zonder dat de gebruikershandleiding nodig is. Vier knoppen en drie schakelaars geven directe toegang tot elke functie.

De voeding van de Model 404 Reference wijkt in aanzienlijke mate af van de standaardversie. Beide modellen hebben weliswaar vijf afzonderlijke voedingslijnen. De Model 404-standaard is voorzien van een totale afvlakcapaciteit van 57.000 uf. De Model 404 Reference tilt de capaciteit naar een spectaculaire 107.000 uf, waarvan 21.000 uF alleen voor de voorversterker is gereserveerd. Deze enorme toename vergroot de algehele dynamiek en geeft volgens de fabrikant een diepere en meer gearticuleerde soundstage. De ruimte tussen de instrumenten lijkt te zijn toegenomen, terwijl de basweergave meer autoriteit en diepgang heeft dan ooit tevoren.

De Moonriver 404 Reference versterker is modulair net als zijn broer. Hij is geschikt voor een mm- of mm/mc-phonomodule en een asynchrone USB-DAC. Het monteren van deze modules is eenvoudig en kan op elk moment, bij of na aankoop, plaatsvinden. De USB DAC kan ook worden geüpgraded met een nieuwere versie om aan toekomstige behoeften en technologieën te voldoen. Moonriver werkt momenteel aan een nieuwe module maar het is nog bekend wanner die nieuwe module zal verschijnen.

Moonriver Model 404 Reference: tape monitor loop, balansregeling en monoschakelaar

De meeste hedendaagse fabrikanten verwerpen waarschijnlijk het idee van hun product met een tapelus. Bij Moonriver Audio is geconcludeerd dat de tape monitor loop essentieel is. Het voegt niet alleen de mogelijkheid toe om het verschil tussen opgenomen en bronmateriaal in realtime te monitoren, het maakt ook, en vooral, mogelijk om naar believen een digitale of analoge kamercorrectieprocessor, een buffer, een ruisonderdrukkingssysteem of een ander beschikbaar lijnapparaat in het signaalpad op te nemen om het geluid van een aangesloten bron te verbeteren.

Balansregeling lost echter een veelvoorkomend probleem op: luidsprekers die asymmetrisch zijn opgesteld, in een niet-gebalanceerde kameromgeving. Woonkamers en huismeubilair zijn bedoeld voor het dagelijks leven en luisterplek en luidsprekers staan meestal niet opgesteld in de vorm van een gelijkzijdige driehoek. Een goede balansregeling biedt daarom de eenvoudigste aanpassing om een goed geluidsbeeld te bereiken.

Niet veel versterkers hebben een schakelaar om van stereosignaal monosignaal te maken. De Model 404 Reference heeft dat wel en volgens de fabrikant is dat met name gunstig bij het luisteren naar oude opnamen. Een 78-toeren plaat is nooit stereo opgenomen en de ruisvloer kan iets naar beneden gedrukt worden door de versterker in mono modus te zetten.

Moonriver 404 Reference: aansluitingen en technische gegevens

De Model 404 Reference heeft vijf lijningangen. Bij plaatsing van een phono-module wordt een lijningang ingeleverd en dat geldt ook voor plaatsing van een USB-DAC module. Dan zijn er ook een drietal uitgangen. Twee daarvan zijn bedoeld voor aansluiting van een eindversterker en hebben derhalve volumeregeling. De derde (tape loop) heeft geen volumeregeling en is bedoeld voor aansluiting van een opnameapparaat. Alle aansluitingen zijn uitgevoerd in cinch. Het enkele paar luidsprekeraansluitingen is gemaakt door het Duitse WBT en is geschikt voor dikke kabels.

Het maximale uitgangsvermogen aan acht Ohm is 50 Watt. Het frequentiebereik loopt van 10 Hz tot 50 kHz. De totale harmonische vervorming is 0,05 procent. De opgegeven S/R-verhouding is 85 dB. De afmetingen zijn 430 x 390 x 135 millimeter (B x D x H) en het gewicht is 13 kilogram.

Moonriver 404 Reference: prijs en leveringsinformatie

In de loop van december 2020 zal de Moonriver Model 404 Reference op de markt komen. De adviesprijs is 4.490 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE