NIEUWS

In memoriam: Marja & Henk

Rob Nijman | 03 november 2020

Vanmiddag bereikte ons het bijzonder verdrietige nieuws dat oud-redacteuren Marja Vanderloo en haar echtgenoot Henk Boot ons afgelopen week beiden zijn ontvallen. Henk is vorige week dinsdag in het ziekenhuis overleden aan complicaties na een gevaarlijke operatie, Marja besloot op de avond na zijn begrafenis dat het zonder hem niet meer hoefde. Of had dat, zoals zij alles samen deden, al vooraf met haar Henk besloten. 

Marja & Henk, zoals veel lezers en audioliefhebbers binnen en recenter vooral buiten Nederland hen zullen kennen, waren ruim 40 jaar samen. Ze schreven samen voor 6moons.com en stonden vanaf 2000, kort na de oprichting van HIFI.NL, met ruim een decennium aan bijdragen en bijna 200 unieke longreads aan de basis van onze website. Een groot deel van die stukken schreef Henk onder zijn pseudoniem Dr. Longbeard. 

Muziek als thema

Marja & Henk (beiden 1956) woonden de afgelopen jaren op het platteland, verhuisd naar 'een huis met volop luistermogelijkheden'. Audioschrijven was voor hen een 'pure hobby die volledig uit de hand is gelopen', terwijl hun inkomsten voornamelijk uit werk in de IT werd betrokken. Muziek is hun hele leven het bepalende thema geweest. Opgroeien in de jaren 60 was de basis voor een brede eetlust voor allerlei soorten en genres.

Een ware gids door dat muzikale universum was Frank Zappa, die hen ook op het pad bracht van Miles Davis, een andere grote muziekleraar en wegwijzer. Muzikale legendes die regelmatig in hun reviews terugkwamen. Reviews die gekarakteriseerd werden door de subjectieve beleving van audio en muziek, want het unieke 'audio-echtpaar' deed niet aan absoluut geluid. "Alles wat je hoort is subjectief. Net zoals ik je niet kan vertellen hoe ik kleuren zie (waar eindigt groen en begint blauw in het spectrum), kan ik je niet vertellen wat ik hoor, laat staan dat het 'absoluut' is. Als onze aanpak absoluut zou zijn, zou er maar één correct audiosysteem in de wereld zijn. Stel je voor welke gevolgen dat zou hebben."

Jean-Pierre Joos, oprichter van HIFI.NL, herinnert zich zijn eerste kennismaking nog goed. "Dat was al ergens in augustus 2000, we bestonden nog geen jaar. Hans en ik kregen een e-mail van Dr. Longbeard, met een stukje tekst over de Fast Forward Dance Parade in Rotterdam. Ook bijgesloten een foto: een hand houdt een decibelmeter vast, met ergens in de diepte op de foto Rotterdam te zien."

"In die tijd was het lastig om hifi-gerelateerde content op internet te vinden. We kochten tijdschriften als HVT en HomeStudio, checkten de nieuwsberichten en herschreven deze om die op HIFI.NL te publiceren. Ik hapte gelijk: we publiceerden het item direct (nog altijd te lezen, helaas zonder die foto) en bedankten hen voor de bijdrage."

"Het contact met Marja & Henk was gelegd. Al snel bleek dat ze meer voor ons wilden schrijven en dan over een veelheid aan hifi-gerelateerde facetten: over mainstream hardware, maar ook over de meest exotische ontwerpen. Over muziek en films op dvd en blu-ray. Maar ook over concerten overal ter wereld: over beginnend jazzartiesten tijdens de Doelen Lente Hifi Show tot de Blue Man Group in Vegas. En als bonus werd elke hardware recensie en elk internationaal showverslag voorzien van hartstikke goede, eigen foto’s. Tientallen shows in Nederland hebben Henk en Marja voor HIFI.NL bezocht en ‘verslagen’. Een goudmijn voor alle lezers, want niet alleen schreven ze allebei heel goed, maar ook graag en veel." 

"Marja & Henk waren bijzonder. Dol op muziek. Gek van hifi en high-end. Authentiek. Altijd samen.  Wereldburgers. Ook hun niet-hifi ervaringen deelden ze. Zo schreven ze over ‘hun’ New York na 9/11. Ze brachten uiteindelijk meer dan 200 verschillende artikelen in die authentiek, origineel en heel prettig te lezen waren. Samen met Rene van Es waren ze het hart van het jonge HIFI.NL."

Een uitgebreide biografie in hun eigen woorden lees je via deze link op 6moons.com. Daar vind je ook een mooi afscheidswoord van uitgever Srajan Ebaen, die daags voor het overlijden een bericht kreeg van Marja.

We wensen familie en vrienden veel sterkte.


EDITORS' CHOICE