ARTIKEL

Diep geschokt maar niet gebroken


Dr. Longbeard & Marja | 25 september 2001

(Dr. Henk "Longbeard" Boot en Dr. Marja Vanderloo hadden de afgelopen weken een kleine wereldreis ingepland. Van Rotterdam naar New York naar LA naar New York en dan weer naar Rotterdam. Henk en Marja waren onderweg naar New York op 11 september 2001...)

Diep geschokt maar niet gebroken zijn we weer in R`dam terug. De reis is heel anders gelopen dan gepland. Tokyo was onbereikbaar dus geen foto`s. In LA waar we vast zaten ontbrak het aan motivatie om maar wat dan ook te doen behalve zo snel mogelijk naar New York te gaan. Uiteindelijk lukte dat na zes dagen.

Zelfs Tinseltown, toch al een vreemde stad waar echt iedereen `eigenlijk acteur` is lijkt verslagen. Rodeo Drive, zeg maar de LA versie van de PC Hooft, is helemaal leeg. Winkels gaan wel open, maar sluiten na een paar uur door gebrek aan betalende klandizie. Hotels staan goeddeels leeg door ondermeer het niet doorgaan van de Emmy uitreiking. Ons dagelijks ritueel bestaat uit het kijken naar een van de tv zenders, het plannen van een eerstvolgende vlucht en bijbehorende accomodatie en als later blijkt dat ook die vlucht niet doorgaat het annuleren van e.e.a.

Kennissen van ons zijn ook vast komen te zitten en moeten terug naar New York. Zij kiezen ervoor om met de auto te gaan; 48 uur aan een stuk rijden. Ook al zijn alle autoverhuurders heel soepel - $49 per dag zonder beperkingen en laat de auto maar achter op de plaats van bestemming - kiezen we er toch voor om te vliegen.

Eindelijk lukt een vlucht naar JFK die doorgaat op maandag. Aangeraden wordt om 3 a 4 uur van te voren op LAX te arriveren in verband met de verscherpte controles. Enkel taxi`s en limo`s mogen voor het luchthavengebouw passagiers afleveren. Anders moet je met een shuttle bus vanaf een van de afgelegen parkeerplaatsen gaan.

Bij de terminal aangekomen staat er een enorme wachtrij, zeker 300 meter lang. Voorbereid op enige uren staan sluiten we achteraan aan. Toch maar even de uit de rij gestapt en naar voren gelopen om de situatie te overzien en wat blijkt: er is een aparte rij voor First Class passagiers en daar staan maar 4 personen! Door schade en schande wijs geworden reizen we altijd first of business. Als je je reizen goed voorbereidt is dit best te doen, en ja het is zakelijk.

In nog geen 20 minuten zijn we voorzien van een plaatsbewijs en door de X-ray controle heen. Het blijkt dat de handbagage slechts steeksproefgewijs met de hand wordt doorzocht. We hebben dus veel tijd over om in een vrijwel verlaten vertrekhal te wachten op de vlucht.

Op de heenreis (10/9 `s avonds) van JFK naar LAX hadden we twee uur vertraging als gevolg van slecht weer waardoor we al die tijd op de startbaan hebben gestaan met uitzicht op de skyline van Manhattan tegen een pikzwarte onweerslucht. Nu vertrekt de vlucht met zijn uit New York afkomstige bemanning op tijd. Omdat het toestel heel leeg is heeft het personeel veel tijd om hun verhaal kwijt te kunnen. Bij het eten wel stalen vorken en lepels en een (vlijmscherp!) plastic mes. Drankjes wel uit flessen geschonken in echte glazen. Ach, het idee telt.

EDITORS' CHOICE