ARTIKEL

Mag het een dB meer zijn?

Dr. Longbeard & Marja | 14 augustus 2000

Het leuke van in de stad wonen is dat er nogeens wat gebeurt

Zo ook afgelopen zaterdag bij de Fast Forward Dance Parade in Rotterdam. Rond 12:00 uur kwamen de eerste vrachtwagens met daarop al dan niet geheel ontblote dansers, DJ`s en onduidelijke figuren ondersteund met per wagen toch zeker een 50.000 watt aan versterking het centrum in rijden.

Iedere wagen vertegenwoordigt een discotheek en op deze manier proberen ze klanten te winnen. Voor de doelgroep wordt inspirerende muziek gedraaid. Wij zijn typisch geen deel van de doelgroep, al zien we wel in dat de enige manier om deze muziek te be- dan wel overleven is op basis van enige chemische hulpmiddelen. Wij houden meer van natuurlijke hulpbronnen. Maar hoe dan ook van bovenuit ons kraaiennest konden we de bonte stoet aanschouwen en meegenieten van de constante dreun.

Soms sta je bij een stoplicht en dan staat er een Kadett `Oembah" naast je. Je weet wel een Kadett van rond de 500 gulden waar dan een `auto HiFi` set van 10.000 gulden in zit met een digitale volume regeling; 0 Watt of 1000 Watt. Probeer je dan voor te stellen hoe het IN de Kadett klinkt. Nu dat effect kon je zaterdag op de Coolsingel meemaken.

De kopjes stonden leuk mee te rammelen in de kast en alle andere resonantie bronnen in huis konden makkelijk worden opgespoord. Om zelf nu nog iets te gaan draaien is niet echt verstandig.
Maar, het is Rotterdam en dat betekent dat het op de afgesproken tijd is afgelopen en dat de veroorzaakte rommel van confettie, lege blikjes, pillen zakjes etc. bijna direct is op geruimd. Om 16:00 konden we onze eigen muziek weer gaan draaien, zij het op een iets lager volume. Rond de 87dB is perfect voor overdag.

De bijgesloten foto laat zien dat op 100 meter hoogte 103dB makkelijk werd gehaald. Moet je indenken wat het op straatniveau is.... 
EDITORS' CHOICE