NIEUWSRevel

Revel F328Be: vloerstaander met beryllium tweeter

De Amerikaanse luidsprekerbouwer Revel heeft de F328Be aangekondigd, een vloerstaande luidspreker die meteen het vlaggenschip is van Revel’s PerformaBe productlijn. De nieuwe drieweg vloerstaander is voorzien van een beryllium tweeter en een middentoner en woofers die voorzien zijn van een conus van composiet keramiek.

Revel F328Be: New King in town?

Volgens importeur Reference Sounds zijn de luidsprekers van het Amerikaanse Revel een soort onontdekte pareltjes in High End Audio. Terwijl veel fabrikanten een gigantische hap van het budget aan marketing wijden, investeert Revel liever in research en ontwikkeling. De engineers in Northridge beschikken dan ook over een reeks unieke en in eigen beheer ontwikkelde test- en meetsystemen zoals de ‘double blind listening room’ en de ‘spinorama’ die het afstraalgedrag van de luidspreker in kaart brengt d.m.v. een 70tal geautomatiseerde metingen. Het is dan ook de wetenschap achter de luidspreker en vooral de relatie tussen gereflecteerd en direct geluid die iedere Revel luidspreker maken wat hij is: eerlijk en neutraal van klank, makkelijk plaatsbaar met een breed genietbare stage en een bizar goede prijs-kwaliteit verhouding.

Revel F328Be: vloerstaander met drie woofers

Revel’s Beryllium serie wordt wereldwijd hoog gewaardeerd. Vooral de breedte van het klankbeeld en de precisie van het midden-hoog, ook ver buiten de sweet-spot, maakt indruk. Tot nu toe was de F228Be met zijn twee acht inch woofers de topper uit deze serie. Met de nieuwe F328Be komt daar verandering in want de F328Be heeft maar liefst drie woofers met een diameter van 200 millimeter (acht inch).

Uiteraard leggen de drie composiet keramiek membraan woofers nog meer fundament en kracht in het laag. Toch is vooral de verdere verfijning van het midden-hoog het meest opvallend. De F328Be maakt namelijk gebruik van een nog verder geoptimaliseerde waveguide die het afstraalgedrag van de tweeter rondom de cross-over frequentie beter aanpast aan het afstraalgedrag van de midrange. Zo versmelten de cruciale midrange en tweeter nog meer tot een perfecte eenheid, zowel op de as van de luidspreker als ver daarbuiten.

De F328Be weet een nog geloofwaardiger beeld te schetsen, verfijnder, sprankelender en energieker. Het triootje woofers helpt daarin natuurlijk ook een handje net als de dubbele basreflexpoort aan de achterzijde. Volgens Kevin Voecks, hoofd Revel Research stevent de F328Be zelfs de Ultima Salon voorbij. Het dynamische karakter van de F328Be maakt hem ook ideaal voor een ultieme meerkanaals beleving, altijd al een extreem sterk punt geweest van Revel. Zeker met de gigantische C426Be center speaker uit dezelfde line up, aldus importeur Reference Sounds.

Revel F328Be: technische gegevens

 

MERK

EDITORS' CHOICE