NIEUWSMagnat

Magnat Transpuls 1000: retro luidspreker met moderne techniek

Het Duitse audiobedrijf Magnat heeft het tweede lid in de Transpuls-productlijn van luidsprekers uitgebracht. Nadat circa twee jaar geleden de Transpuls 1500 is uitgebracht, is nu de iets kleinere Transpuls 1000 aangekondigd. Beide Transpuls-modellen doen denken aan de luidsprekerontwerpen uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, maar volgens de fabrikant zijn de luidsprekers technisch bij de tijd. De nieuwe Transpuls 1000 komt in de loop van oktober op de markt.

Magnat Transpuls 1000: luidspreker met retro uiterlijk

De Transpuls 1000 van het in Duitsland gevestigde Magnat is een drieweg basreflex luidspreker met een woofer van 260 millimeter, een middentoner van 135 millimeter – beiden voorzien van een lichtgewicht papieren conus – en een zeer dynamische hoorntweeter met een diameter van 25 millimeter. Magnat claimt een gevoeligheid van 92 dB en de Transpuls 1000 heeft volgens deze opgave geen krachtpatser van een versterker nodig om tot zingen te komen. De Transpuls 1000 weegt 20 kilogram en meet 38 x 79 x 28 centimeter. Het is dus bepaald geen kleine luidspreker.

De nieuwe luidspreker is bedoeld als vloerstaander. Hij leunt circa vijf graden naar achteren, zodat de hoge tonen ongeveer op oorhoogte op de luisterpositie aankomen. De behuizing is gemaakt van stevig MDF, waarop een nette vinylcoating in de Dark Wood finish is aangebracht. De vorm, de afwerking, de relatief grote drivers en de basreflexpoorten aan de voorkant maken de retro look compleet. Overigens worden afneembare frontjes meegeleverd voor wie de drivers niet wil zien. Vanwege de plaatsing van de baspoorten aan de voorkant, kan de Transpuls 1000 relatief dicht tegen de achterliggende wand geplaatst worden

Volgens Magnat genereert de Transpuls “prettige trillingen” vanaf 22 Hz en loopt het frequentiebereik door tot 32 kHz. De cross-overfrequenties liggen op 750 Hz en 3,8 kHz.

Magnat brengt overigens twee versies van de Transpuls 1000 uit genaamd Transpuls 1000L en Transpuls 1000R. De “L” en de “R” staan voor links en rechts en markeren aan welke kant de drivers zich bevinden. De L- en R-versie zijn elkaars spiegelbeeld, mits de afneembare frontjes zijn verwijderd.

Magnat Transpuls 1000: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting komen de luidsprekers in de loop deze maand op de markt voor een prijs van net geen 400 euro per stuk.

MERK

EDITORS' CHOICE