NIEUWSDS Audio

DS Audio Grand Master: het vlaggenschip van de optische elementen

Het Japanse DS Audio bouwt optische draaitafelelementen en het bedrijf heeft de Grand Master onthuld. De Grand Master is het nieuwe vlaggenschip van DS Audio en heeft diverse technische innovaties en verbeteringen aan boord. De bijbehorende phono-equalizer is ook een vlaggenschipmodel. Ja, deze fraaie en unieke techniek is niet goedkoop. De prijs bestaat uit vijf cijfers, voor de komma.

DS Audio Grand Master: optisch draaitafelelement

De Grand Master van de Japanse fabrikant DS Audio is niet alleen het nieuwe topmodel, maar het is ook de derde generatie van de unieke technische filosofie van het bedrijf. Bovendien heeft de Grand Master een radicaal opnieuw ontworpen optisch systeem en een microridge-stylus aan het uiteinde van een diamanten cantilever die tussen 2,0 gram en 2,2 g volgkracht vereist (2,1 gram is aanbevolen).

In de elementen van DS Audio zijn spoeltjes en magneten vervangen door laserstralen die de beweging van de stylus en naald volgen. Lees ook onze uitleg over de techniek van DS Audio in ons artikel over de DS E1, het instapmodel van DS Audio. De DS Audio Grand Master voert de optische techniek naar een hoger niveau en beschikt over onafhankelijke LED's en lichtdetectoren (PD's) voor het linker en rechterkanaal. Naast een geoptimaliseerde positionering van het optische systeem, wordt de uitgangsspanning van de cartridge significant verhoogd van 40 mVolt naar 70 mVolt (een toename van 75 procent). Het nieuwe ontwerp heeft ook een kleinere en 50% lichtere (van 1,56 mg tot 0,74 mg), schaduwplaat gemaakt van 99,9 procent puur beryllium, in plaats van aluminium, zoals in de tweede generatie elementen werd gebruikt.De stijve constructie van het element van 7,7 gram, inclusief de Ultra Duralumin-behuizing, is ontworpen om maximale stijfheid te bevorderen en maakt gebruik van interne bedrading die 1,6 keer dikker is dan die van de modellen van de tweede generatie om de impedantie te verminderen.

Hoewel DS Audio de output significant heeft verhoogd, is de signaal-ruisverhouding volgens de fabrikant niet slechter geworden. De Grand Master-cartridge heeft volgens de fabrikant een aanzienlijk verbeterde S/R-verhouding in vergelijking met zijn stalgenoten, hetgeen resulteert in een nog lagere ruisvloer en dus meer muzikale helderheid. Bovendien stelt DS Audio, dankzij het onafhankelijke ontwerp van de Grand Master-cartridge een veel betere kanaalscheiding heeft opgeleverd. DS Audio stelt dat de scheiding van hoge frequenties bij de Grand Master met 10 dB is verbeterd in vergelijking met zijn voorgangers.

DS Audio Grand Master: bijbehorende equalizer

Zoals alle DS Audio-ontwerpen heeft de Grand Master zijn eigen equalizer nodig. Uiteraard tilt de Grand Master-versie het ontwerp naar een ander niveau. Ten eerste bevinden de equalizer (25,1 kilogram) en de voeding (29,8 kilogram) zich in aparte behuizingen. DS Audio gebruikt elektrolytische condensatoren van 2,34 ?F en 2,97 ?F in respectievelijk de equalizer en voeding, hetgeen resulteert in een aanzienlijk robuuster voedingsontwerp dat de weergave van de lage frequenties heeft verbeterd.

De Grand Master-equalizer beschikt ook over op maat gemaakte filmcondensatoren en niet-inductieve wikkelweerstanden. Bovendien bevat het ontwerp drie transformatoren voor een optimale kanaalscheiding, elk met een 1,5 keer grotere vermogen dan het model Master One van DS Audio.

Ten slotte biedt de Grand Master-equalizer zowel single-ended RCA- als gebalanceerde XLR-uitgangen, samen met zes optionele lage kantelfrequenties, zodat de Grand Master naadloos aansluit bij elk hifi-systeem.

DS Audio Grand Master: prijzen en leveringsinformatie

Prijs van het nieuwe referentiesysteem voor de Grand Master is 52.000 euro voor de Grand Master Optical cartridge en Equalizer set. De optical cartridge is ook los te koop voor 12.000 euro en de Grand Master Equalizer is geprijsd op 40.000 euro. Meer weten? Kijk dan op de website van Audio Ingang.

MERK

EDITORS' CHOICE