NIEUWS

DS Audio lanceert DS E1, het nieuwe instapmodel optische cartridge

In 2013 onthulde het Japanse DS Audio 's-werelds eerste en enige optische phono-cartridge, de DS-W1. Een reeks nog verder gevorderde modellen volgde al snel, variërend van het vlaggenschip DS Master 1 tot het (toenmalige) instapniveau DS 002. DS Audio heeft nu de DS E1 gelanceerd waarmee een optische cartridge voor een grotere groep liefhebbers bereikbaar is geworden.

DS Audio DS E1: optische cartridge, zonder spoelen en magneten

De nieuwe DS E1 van het Japanse DS Audio beschikt over hetzelfde optisch-mechanische systeem en dezelfde draadgeveerde cantilever als het vlaggenschip DS Master 1, evenals het middenmodel DS W2 en de tot voor kort goedkoopste DS-002. De nieuwe DS E1 is het nieuwe instapmodel en kost ongeveer de helft. De techniek van de DS E1 maakt een hoge kanaalscheiding mogelijk, meer dan 24 dB, en levert een output van meer dan 500 mV.

Wat is eigenlijk een optisch element? In een draaitafelelement is altijd sprake van een samenwerking tussen magneetjes en spoelen die de bewegingen van de stylus en de cantilever omzetten in een (zwak) stroompje. Bij een mm-element beweegt de magneet (moving magnet) en bij een mc-element beweegt de spoel (moving coil). DS Audio heeft in zijn optische elementen magneten en spoelen verwijderd. Een laserstraal volgt de bewegingen van de stylus en daardoor is het element lichter. Door het verwijderen van spoelen en magneten worden ook wrijving en massatraagheid verwijderd en dat zou moeten leiden tot een veel betere aftasting met als eindresultaat een beter en rijker geluid, aldus DS Audio.

Een ander fundamenteel voordeel ligt in de uitvoer van de cartridge. Bij conventionele mm- en mc-ontwerpen, hangt het uitgangssignaal af van de snelheid waarmee een kleine magneet of spoel beweegt in een elektromagnetisch veld. Bij lagere frequenties beweegt de magneet of de spoel langzaam, dus het uitgangssignaal is klein, terwijl de spoel of magneet bij hogere frequenties sneller beweegt en het uitgangssignaal dus onevenredig groot is. Vandaar de behoefte aan egalisatie door een phono-voorversterker. In contrast, in een optische cartridge, is het uitgangssignaal afhankelijk van de afstand waarover de stylus beweegt, dus er zijn geen verschillen tussen hoge en lage frequenties. Daarom is geen egalisatie vereist (anders dan RIAA-curvecorrectie) en is de reproductie van lage frequenties sterk verbeterd. Een optische cartridge kan theoretisch signalen van slechts 1 Hz detecteren, als ze op de plaat aanwezig zouden zijn..

De nieuwe DS E1 is voorzien van een aluminium cantilever en elliptische stylus. De behuizing is gemaakt van aluminium. De bijbehorende DS E1-equalizer/phonostage maakt gebruik van een operationele versterker in het hart van zijn versterkingscircuit, waardoor het aantal vereiste componenten aanzienlijk wordt verminderd. Dit maakt het ook mogelijk om de eenheid aanzienlijk compacter en lichter te maken, ongeveer een derde van de grootte van de DS 002-equalizer. Elke DS E1-cartridge en equalizer/phonostage wordt met de hand vervaardigd in het eigen pand van DS Audio in Sagamihara, Japan.

DS Audio DS E1: prijs en leveringsinformatie

De DS Audio DS E1 optische phono-cartridge met phono stage/equalizer zou inmiddels beschikbaar moeten zijn, maar we weten niet of ze ook in Nederlandse winkels zullen liggen. Op een Engelstalige website zagen wij een prijs van 2.295 Britse ponden.

EDITORS' CHOICE