NIEUWSLumin

Lumin voegt Leedh Processing toe aan alle streamers

Rob Nijman | 10 augustus 2020 | Fotografie Fabrikant | Lumin

Lumïn heeft een nieuwe feature toegevoegd aan alle streamers, die bij het digitaal regelen van het volume voor een 'aanmerkelijke verbetering van de geluidskwaliteit' moet zorgen: LEEDH processing.

Standaard processing algoritmes voor het digitaal regelen van het volume hebben niet zelden een negatieve invloed op de weergave kwaliteit door onder andere afrondingsfouten. Daarom wordt er vaak voor een analoge volumeregeling in een audiosysteem gekozen. "Maar dankzij LEEDH processing technologie behoren deze afrondingsfouten tot het verleden en is er sprake van een echte ‘Lossless’ digitale volume regeling. Een echt hoorbare verbetering, die een analoge volume regeling overbodig maakt."

Lumïn-gebruikers hebben nu de mogelijkheid om LEEDH Processing Volume Control te gebruiken in plaats van het standaard processing algoritme. Deze feature kwam onlangs voor alle Lumïn eindgebruikers beschikbaar via een gratis update van het merk, Lumïn firmware V13.0. 

Wat is LEEDH Processing?

LEEDH Processing is een innovatie van Gilles Millot van Acoustical Beauty, een Franse fabrikant van high-end audio. Het is een nieuw digitaal algoritme voor volumeaanpassing dat afrondingsfouten elimineert. Het past volgens de fabrikant de amplitude van het digitale signaal nauwkeurig aan, zonder enige vormverandering en zonder enige vorm van informatieverlies. LEEDH gebruikt efficiëntere volumewaarden voor gehele getallen om de integriteit van audio-informatie te behouden tijdens daaropvolgende DAC-conversie. De lage processing voedingsvereisten ontlasten bovendien CPU-bronnen.

Sommige digitale bewerkingen vergroten het benodigde aantal bits voor het coderen van het verwerkte signaal. Dit aantal bits kan dus de limiet van de DAC-conversie overschrijden, wat een afkapping van het signaal vereist. Deze afknotting vernielt een deel van de informatie in het signaal.

 

Het LEEDH Processing-principe bestaat uit het minimaliseren van het aantal extra bits om het verlies van informatie door afknotting te verminderen of te elimineren. Dat maakt het mogelijk om digitale bewerkingen te optimaliseren voor volumeregeling, up-sampling, filtering en bestandscompressie. De invloed op volumeregeling is de eerste commerciële toepassing van het algoritme. De LEEDH-technologie kan in alle modellen van Lumïn heel eenvoudig a/b-getest worden omdat het algoritme rechtstreeks via de instellingen in de app aan- en uitgezet kan worden. Kijk voor meer informatie en de firmware update op de website van het merk, luminmusic.com.


EDITORS' CHOICE