Review: Lyngdorf TDAI-1120 met MH-3 en BW-3 - De små giganter i Lyngdorf

SAMENVATTING

Als je in de markt bent voor een toegankelijke, compacte, functionele en muzikale set, mag je zeker niet voorbijgaan aan deze combinatie. In deze prijsklasse genieten van het unieke Lyngdorf Lyngdorf RoomPerfect-systeem is een voorrecht. Deze combinatie biedt veel waar voor zijn geld.

PLUSPUNTEN

  • Volwaardige Lyngdorf-set
  • Compact, compleet en functioneel
  • Muzikaliteit
  • Prijs-kwaliteitverhouding

MINPUNTEN

  • Geen aanraakscherm op TDAI-1120

Voor wie het Deens niet machtig is, met De sma giganter i Lyngdorf heb ik het over de Lyngdorf TDAI-1120 versterker/netwerkspeler, de Lyngdorf MH-3 satelliet speakers en de Lyngdorf BW-3 subwoofers. Klein van gestalte maar groot qua prestaties. ‘De kleine reuzen van Lyngdorf’ dus.

Een kleine versie bouwen van een topmodel is veel moeilijker dan je op het eerste gezicht zou denken. Toptechnologie onderbrengen in een compacte behuizing is een huzarenstukje. En toch is dat wat het Deense Lyngdorf voor mekaar gekregen heeft met de Lyngdorf TDAI-1120, de MH-3 en de BW-3.

De Lyngdorf TDAI-serie

Lyngdorf beschikt over de nodige know-how en middelen om vernieuwende technologieën en softwaretoepassingen in eigen huis te realiseren. Toen Lyngdorf besloot om zijn gepatenteerde RoomPerfect-technologie te combineren met een compleet digitale versterker, werd de Lyngdorf TDAI-2170 geboren. De TDAI-3400, het tweede en meteen ook het topmodel in de serie, voegde aan de versterker nog een ingebouwde streamer toe. En nu is er het derde model in de serie, de Lyngdorf TDAI-1120. Kleiner dan de TDAI-2170 en de TDAI-3400 maar ook met een streamer aan boord. Met de kleine, gunstig geprijsde TDAI-1120 willen ze bij Lyngdorf het Deense merk toegankelijker maken en inspelen op de trend van compacte alleskunners.

De kleinste Lyngdorf ooit

De Lyngdorf TDAI-1120 is met zijn 30 x 26 x 10 cm de kleinste Lyngdorf ooit. Maar in die kleine behuizing schuilt een bijzonder functioneel toestel. De TDAI-2170 beschikt niet alleen over de digitale versterkertechnologie van Lyngdorf maar ook over RoomPerfect. Met als extra’s een heleboel streamingfaciliteiten, ‘voicings’ en ‘Intersample Clipping Correction’. Een technologisch hoogstandje.

Aansluitingen troef

Aan de achterzijde van de TDAI-1120 vind je digitale en analoge in- en uitgangen: 2 x Coaxial (?192kHz/24bit), 2 x Optical (?96 kHz/24bit) en 1 x HDMI (TV ARC), 1 x Phono Single Ended RCA (RIAA/47kOhm 100pF), 1 x Analog Single Ended RCA (Max level: 4.0V = 0dBFS) en 1 x Microphone input (XLR) voor de RoomPerfect calibratie. Daarnaast heeft de TDAI-1120 nog een analoge stereo RCA imput (75ohm-Max output level 4 Vrms). Naast de stevige luidsprekerklemmen is er nog plaats om 2 subwoofers aan te sluiten. Bijna alles is mogelijk, een cd-speler, een platendraaier, een USB-stick en zelfs een TV. Je kunt ook via Bluetooth vanaf een smartphone of tablet streamen.

Configuratie en streamingfaciliteiten

De TDAI-1120 heeft ‘Network File Playback Universal Plug and Play’aan boord dat ‘Zero Configuration Networking’ ondersteunt. Dat betekent dat het volstaat om de TDA-1120 te verbinden met je netwerk. De Lyngdorf configureert zichzelf. Maar dan moet je wel eerst de Lyngdorf remote app op je smartphone of tablet downloaden.

Eens de configuratie voltooid is, kun je volop genieten van wat de TDAI-1120 biedt: internetradio (vTuner), Spotify Connect, AirPlay2, Chromecast, DLNA Support, universal Plug and Play (uPnP) en Bluetooth. De TDAI-1120 is Roon ready en kan dankzij ‘Local File Playback’ ook muziek vanaf USB-sticks afspelen. De Lyngdorf TDAI-1120 is zo veelzijdig dat je echt even de tijd moet nemen om al die mogelijkheden uit te pluizen.

RoomPerfect™ en voicing

Elke Lyngdorf uit de TDAI-reeks heeft RoomPerfect aan boord. Zo ook de TDAI-1120. Een troef waarmee Lyngdorf zich onderscheidt. Eens je met de bijgeleverde meetmicrofoon je luisterkamer opgemeten hebt, zorgen de processoren in de RoomPerfect-module er voor dat de Lyngdorf rekening houdt met de akoestische eigenschappen van je luisterruimte. Het resultaat is indrukwekkend.

Je kunt kiezen uit drie modi. In de modus ‘focus’ richt de Lyngdorf zich op de ‘sweet spot’ die je bij het opmeten van de luisterruimte bepaalt. Je kunt zelfs meerdere ‘sweet spots’ instellen. In de modus ‘global’ probeert RoomPerfect een soort gemene deler te vinden. Met de Lyngdorf in ‘bypass’-modus’ schakel je de room correction uit.

Soms is het toch nodig om wat bij te sturen of om een bepaalde sfeer op te roepen. Daarom beschikt de TDAI-1120 over ‘voicings’. Veertien filters  waarmee je de weergave kunt aanpassen. De voicings hebben niets te maken met de aloude bass & treble, ze gaan veel verder. Tijdens de luistertest heb ik geëxperimenteerd met de voicings, maar toch verkoos ik om de voicing op standje neutraal te houden.  

Zaken die je niet met ‘voicings’ kunt rechtrekken zijn de vaak overdreven gecomprimeerde muziekbestanden die de muziekindustrie nog altijd aanlevert. Bedoeld om dikke, vette bassen te produceren op mobile devices. Nonsens, want hierdoor wordt alles wat een muzikale fijnproever ambieert volkomen verknoeid. Met de in eigen huis ontwikkelde ‘I.C.C.-technologie’ tracht Lyngdorf dat te compenseren.  

Lyngdorf MH-3 en BW-3

Dat goede speakers niet altijd het formaat van een kleerkast moeten hebben, weten we al langer. Maar hoe kun je met kleine speakers muziek maken die zo natuurgetrouw mogelijk klinkt? Het antwoord is tweedelig: de MH-3 satelliet speaker en de BW-3 actieve subwoofer.

De MH-3 is een bijzonder compacte speaker. Met zijn 14 x 19,2 x 8 centimeter is de MH-3 kleiner dan de broodtrommel van de doorsnee Deen. De BW-3 is iets flinker uit de kluiten gewassen, maar voor een actieve subwoofer nog altijd klein. Maar laat je niet misleiden door die bescheiden afmetingen.   

De MH-3 is dan wel een onderdeurtje, maar in zijn zware, gesloten MDF-behuizing herbergt hij een zeer krachtige 4 inch grote middentoon/basluidspreker en een soft dome tweeter met een grote verticale spreiding. Het is beslist geen sinecure om audiofiele prestaties te halen uit zo’n compacte speaker. Daarom is de 4-inch grote woofer met zijn aluminium conus en 25 mm grote spreekspoel uitgerust met een geventileerde magneet die de helft groter is dan gebruikelijk bij luidsprekers van dat formaat. Met als resultaat een hoog rendement en een vlakke frequentiekarakteristiek. De MH-3 is beschikbaar in hoogglans zwart, mat zwart of mat wit.

De BW-3 is met zijn 31,5 x 23 x 17,2 cm een compacte actieve subwoofer. Zijn besloten behuizing heeft een inhoud van slechts 7 liter. Niettemin heeft de BW-3 een geïntegreerde klasse D-versterker aan boord met een vermogen van 400W en een frequentiebereik van 800 Hz. De 8 inch ‘long-throw’ driver werd speciaal ontworpen voor zijn compacte behuizing. Een extreem snelle, krachtige woofer met een enorme magneet, een spreekspoel van 38 mm en een aluminium conus. De BW-3 is beschikbaar in hoogglans zwart, mat zwart en mat wit.

Plaatsing

De TDAI-1120, de MH-3 en de BW-3 zijn voor elkaar gemaakt. Met twee MH-3’s en twee BW-3’s beschik je over een optimale luidsprekercombinatie die zich even gemakkelijk schikt in een home cinema als in een pure hifi-omgeving. Met één BW-3 kan het ook maar dan haal je natuurlijk niet het onderste uit de kan. 

De kleine MH-3 kan tot 30 centimeter boven of onder de traditionele luidsprekerpositie geplaatst worden. Meer zelfs, je kunt hem aan de muur hangen want de luidsprekerklemmen zitten diep in de behuizing verzonken. De BW-3 kan zowel rechtop als liggend geplaatst worden. Dat bespaart alweer een hoop gedoe met positionering. 

Voor deze review heb ik de Lyngdorf TDAI-1120 gekoppeld aan twee MH-3’ en twee BW-3’s. Als muziekbron gebruikte ik naast de ingebouwde netwerkspeler van de TDAI-2170 een ATOLL CD200 Signature cd-speler en een Clearaudio Concept platendraaier. De bekabeling kwam van Audioquest en Inakustik.  

Een Lyngdorf uit de TDAI-series doet niet aan digitaal/analoog-conversie. Het digitale signaal dat je in een Lyngdorf pompt, blijft digitaal tot aan de luidsprekerklemmen en passeert onderweg geen tussenstops. Met als resultaat dat vervorming en kleuring geen schijn van kans maken, en dat op gelijk welk geluidsniveau. Een pluspunt waarmee Lyngdorf het verschil maakt.

In admiration of music

De TDAI-1120 is een Lyngdorf pur sang, en dat hoor je. Bij voorbeeld met de DALI CD Vol.5 die naar aanleiding van het 35-jarige bestaan van de Deense luidsprekerfabrikant uitgegeven werd. Een fraaie cd, niet alleen omwille van de zeventien zorgvuldig geselecteerde tracks en de schitterende opnamekwaliteit, maar ook omdat je hem als 24-bit/96 kHz WAV uncompressed muziekbestand kunt downloaden. Een ideale manier om de TDAI-1120 en zijn speakers op hun merites te beoordelen.

Over de superieure prestaties van streaming audio ten opzicht van cd-weergave is al veel gediscussieerd. Maar neem gerust van me aan dat het digitale signaal dat van op een degelijk cd-loopwerk aan de Lyngdorf toevertrouwd wordt en dat ongehinderd en onbewerkt digitaal blijft tot aan de luidsprekers, nog steeds een lust om te horen is. Er is een verschil tussen beide media, maar of het ene nu beduidend beter is dan het andere, laat ik volledig in het midden.

Een feest voor de oren

Ik stel vast deze Lyngdorf-combinatie bijzonder veel dynamiek in huis heeft, zo wel op een laag als op een flink geluidsniveau. De verbazingwekkend diepe maar super gecontroleerde lage tonen zijn een schoolvoorbeeld. De detaillering is van een hoog niveau. De TDAI-1120 en zijn kompanen houden alles keurig in het gareel, zonder uitspattingen. Wat de muziekbron aanlevert, geven de Lyngdorfs ongezouten weer.

Op het DALI-album wisselen frêle singer/songwriters, wat stevigere pop, jazz en klassiek elkaar af. De Lyngdorf-combinatie heeft gevoel voor ruimtelijkheid, de timing klopt als een bus. Kortom, qua muzikaliteit zit het goed snor. De prestaties van de TDAI-1120 en zijn acolieten zijn een feest voor de oren.

Compact, compleet en superieur

Lyngdorf omschrijft zijn jongste telgen als compact, compleet en superieur. Ik zie geen redenen om dat tegen te spreken. Als versterker moet de TDAI-1120 niet onderdoen voor de TDAI-2170, als streamer komt hij erg dicht in de buurt van de TDAI-3400.

De MH-3 en de BW-3 mogen zich met gepaste trots positioneren onder hun grote broers, de MH-2 en de BW-2. Kortom, deze Lyngdorf-combinatie is een geslaagde mix van wat Lyngdorf te bieden heeft. Weliswaar in een compacte behuizing en minder krachtig, maar toch met alle mogelijke faciliteiten en een superieure muzikaliteit.   

Conclusie

Als je in de markt bent voor een toegankelijke, compacte, functionele en muzikale set, mag je zeker niet voorbijgaan aan deze combinatie. In deze prijsklasse genieten van het unieke Lyngdorf Lyngdorf RoomPerfect-systeem is een voorrecht. Deze combinatie biedt veel waar voor zijn geld.

Heb je al een Lyngdorf TDAI-2170 of TDAI-3400 in huis en was je nog niet toe aan Lyngdorf speakers, dan heb je met de MH-3 en de BW-3 de mogelijkheid om je set te upgraden. Neem de tijd om de kleine reuzen te beluisteren. Maar kijk uit, want volgens Willy Van de Velde van distributeur Hifi Corner Trading is er geen weg terug eens je voor Lyngdorf gevallen bent. Je bent bij dezen dus gewaarschuwd.

Prijzen
Lyngdorf TDAI-1120: 2.000 euro
Lyngdorf MH-3: 720 euro per paar
Lyngdorf BW-3: 1.700 euro per paar

www.lyngdorf.com

MERK

EDITORS' CHOICE