Lyngdorf TDAI-2170 introductieverslag

Redactie HiFi.nl | 22 januari 2014 | Lyngdorf Audio

Eerder deze week waren we ter gelegenheid van de Benelux première van de Lyngdorf TDAI-2170 versterker te gast bij Hifi Corner in Schoten… Onze eerste indrukken van de nieuwe Lyngdorf-telg delen we graag!

De TDAI-2170 is nog niet te koop en de definitieve technische specificaties worden nog even niet gecommuniceerd. Lyngdorf wil namelijk eerst de CE-goedkeuring op zak hebben. Een kwestie van een paar weken – hooguit een maand – geduld, wist Flemming Smith te vertellen. En Flemming kan het weten, want hij is verkoopdirecteur bij Steinway Lyngdorf. En tevens de presentator van dienst tijdens het event.

Modulair
De nieuwe versterker heeft een eenvoudig no-nonsense uiterlijk, maar ziet er best wel chique en gedistingeerd uit. Links zit een groot en goed afleesbaar display. En dat is belangrijk, want je dient zowat alle parameters – en dat zijn er nogal wat – in te stellen via een menu interface. Verder zit op de voorzijde nog een grote draaiknop en een wat kleinere draai/drukknop.

De nieuwe TDAI-2170 op de CES-stand van Auro Technologies

Het uitzicht van de achterzijde is afhankelijk van het aantal optionele modules dat je laat installeren. Daar zijn er drie van: een HDMI-module, een USB audio-module en een high end ADC-module. Die eerste zorgt voor het toevoegen van vier HDMI-ingangen en één -uitgang en ondersteunt daarbij ook CEC en ARC. De bedoeling is dat je op die manier ook apparaten zoals je set-topbox en je game console kunt aansluiten. Niet voor de ultieme hifi-beleving, maar gewoon voor het gemak. Anderzijds kan je ook een multi/sa-cd speler aansluiten langs die weg. En dan hebben we het natuurlijk wél over serieuze hifi. De USB-ingang biedt je zoals verwacht de mogelijkheid om je computer in te zetten als hoogwaardige geluidsbron. Fijn, maar het had toch prettiger geweest dat deze functie standaard al op de versterker voorzien was, naar ons idee.

Hoewel de Lyngdorf een compleet digitale versterker is, kan je er toch analoge bronnen op aansluiten. De ADC die daar op volgt is OK, maar dan ook niet meer dan dat. Ziedaar de bestaansreden van de high end ADC-module. Je krijgt dan méér analoge ingangen – 3x ongebalanceerd en 1x gebalanceerd – en een hoogwaardige ADC.

Een ‘full option’ TDAI-2170 kost overigens € 3.490. Zonder opties heb je hem voor € 2.590. Voor een Lyngdorf is dat een heel schappelijke prijs. En zeker als de klankmatige eigenschappen dicht in de buurt komen van die van de veel duurdere Lyngdorf Millenium Mk IV, zoals Flemming Smith aangeeft.

Luisteren
Een eerste luistertest met de Lyngdorf CD-2 cd-speler als bron – die ook qua looks perfect bij de TDAI-2170 past – en een koppel Dali Epicon 6 luidsprekers laat horen dat de Lyngdorf behoorlijk wat in zijn mars heeft. En dat het geluid met het befaamde Roomperfect systeem geactiveerd aanzienlijk beter klinkt dan zonder. Roomperfect heeft in beginsel dezelfde doelstelling als alle overige Room EQ systemen, maar de manier waarop één en ander aangepakt wordt is toch wel anders. En bijgevolg zijn de resultaten ook anders.

Het verschil met en zonder Roomperfect, zoals we het konden horen in de akoestisch geoptimaliseerde luisterruimte bij Hifi Corner, laat zich nog het beste omschrijven als strak, solide en logisch samenhangend (met) of enigszins op losse schroeven en niet bijzonder strak – een typische laagweergave onder invloed van staande golven – en minder één geheel vormend (zonder). Om maar te zeggen: het werkt.

Los van dit alles is het natuurlijk niet zomaar mogelijk om op een betrouwbare manier aan te geven welk aandeel de versterker precies in het geluidsbeeld heeft. We zijn namelijk niet vertrouwd met de bron, niet met de luidsprekers en niet met de akoestiek van de kamer. Wel mogen we veilig stellen dat deze versterker véél potentieel heeft. Het staat ook vast dat de TDAI-2170 alleszins geen beperkende factor is qua resolutie. Het is mogelijk om ‘diep’ in de opname te ‘kijken’ en heel nauwkeurig de positie aan te duiden waar de muzikanten zitten. Ook de signatuur van de opnameruimte – en/of de kunstmatige galm – krijg je netjes te horen.

Daarbij klinkt de Lyngdorf mooi dynamisch en produceert hij een uitgesproken strak laag. Voor dat laatste zijn er twee redenen te bedenken: de kwaliteiten van Roomperfect en de opmerkelijke voeding van de versterker – er zit nota bene géén toroïdale transformator in –, die tot 30 ampère zou kunnen produceren en die geen enkel probleem heeft met het aansturen van zelfs de meest laagohmige speakers, genre Martin Logan en Magnepan.

Dus? Zonder meer een interessant en veelbelovende machine die we graag in onze luisterkamer verwelkomen. Zodra het verhaal met de CE-goedkeuring rond is, gaan we er achteraan…

MERK

EDITORS' CHOICE