REVIEWGold Note

Review Gold Note DS-10 en PA-10: warmbloedig en goed werkend koppel uit Toscane

SAMENVATTING

De combinatie DS-10 en PA-10 laat niets te wensen over voor de liefhebber van streaming. Zo ongeveer alle typen digitale bronnen en opslagmedia kunnen worden aangesloten of benaderd. De bediening is logisch en prettig. De werking en weergave zijn stottervrij. Het kleine vleugje warmte en de grote dynamiek nodigen uit om de techniek te vergeten en eindeloos te grasduinen in de muziekverzameling.

PLUSPUNTEN

  • Compacte vorm, weinig ruimtebeslag
  • Strakke minimalistische vormgeving
  • DS-10 heeft heel veel functies
  • Volkomen stottervrije werking en weergave
  • Klank heeft een klein vleugje warmte
  • Grote en goede dynamiek

MINPUNTEN

  • Gebruik vooral de eigen GN control app voor de beste ervaring, deze werkt goed en wordt continue door ontwikkeld. De MControl app werkt ook maar geeft niet altijd de album art weer.

Het Italiaanse audiobedrijf Gold Note ontwerpt en bouwt zijn producten in Florence, de hoofdstad van de streek Toscane. Het bedrijf stelt zich enerzijds te laten beïnvloeden door de cultuur en (kunst)historie van deze streek maar verwerkt tegelijkertijd moderne en digitale inzichten en techniek in zijn producten. In onze testruime staan de DS-10, een DA-converter tevens streamer tevens hoofdtelefoonversterker en de PA-10, een tweekanaals eindversterker. De apparaten hebben dezelfde vorm en afmetingen en zijn relatief compact. Hoe werken klinken deze Toscaanse producten? We gaan de DS-10 en PA-10 bekijken en onderzoeken. 

Gold Note: Italiaanse bouwer van audioapparatuur

Het Italiaanse audiobedrijf Gold Note is opgericht door Maurizio Aterini en is gevestigd in Florence. Naar eigen zeggen is de aanzet al ongeveer 25 jaar geleden gegeven door het feit dat oprichter Aterini als technisch student ontevreden was over het prestatieniveau van de toenmalige draaitafels. Na het opdoen van de nodige ontwerpervaring en werkervaring in de audio-industrie, richtte Aterini in 2012 samen met zijn vrouw Elena en zijn partner Alessio Gold Note op.

Volgens de website van het bedrijf heeft audioapparatuur vaak een tweeledige focus. Enerzijds is dat een hang naar vroeger, die soms is terug te vinden in de vormgeving. Anderzijds worden nieuwe ontwikkelingen en techniek vaak gretig omarmd. In het geval van Gold Note is het uiterlijk van de producten naar eigen zeggen geïnspireerd door de (kunst)geschiedenis van de Italiaanse streek Toscane. Met name de draaitafels en luidsprekers van Gold Note vertonen vloeiende lijnen en een ambachtelijke bouwwijze die kunstzinnig aandoet. Dat zien we overigens wel vaker bij Italiaanse luidsprekerfabrikanten. Tegelijkertijd kijkt Gold Note nadrukkelijk naar moderne techniek en het bedrijf heeft dan ook een aantal digitale producten. Alle producten worden in Italië ontworpen en gebouwd.

Ook gebruiksgemak speelt een rol. Gold Note heeft immers ook (voor)versterkers met analoge en digitale ingangen en streamingfuncties aan boord. In onze testruimte staat de DS-10, een DA-converter tevens streamer tevens hoofdtelefoonversterker. Dit is een mooi voorbeeld van veel en makkelijk te bedienen (moderne) functies ondergebracht in een kleine behuizing. We gaan de DS-10 zo dadelijk nader bekijken, samen met de PA-10 een compacte eindversterker.

Gold Note: portfolio van bronnen, versterkers en luidsprekers

Het portfolio van Gold Note bestrijkt alles wat de hedendaagse muziekliefhebber nodig heeft. Nou vooruit, Gold Note bouwt geen spoelenrecorders, cassettedecks en tuners, maar wel luidsprekers, versterkers (voor, eind en geïntegreerd), draaitafels, toonarmen, elementen, DA-converters en streamers. Het portfolio is niet heel groot en wisselt ook niet heel frequent. Gold Note is niet het soort fabrikant dat voortdurend nieuwe modellen uitbrengt. Dat is positief want een fabrikant die modellen snel op elkaar laat volgen, geeft de indruk zijn huiswerk niet goed te doen. Een goed gebouwd apparaat kan immers, behoudens een uitzondering, niet een korte tijd later sterk verbeterd worden.

Momenteel biedt Gold Note een viertal luidsprekers aan. Een liefhebber van vinyl kan kiezen uit vijf draaitafels, vijf elementen, twee toonarmen en twee phono-versterkers. Verder biedt Gold Note één cd-speler, drie DA-converters tevens streamers, één geïntegreerde versterker tevens streamer die ook een phono-trap aan boord heeft, één voorversterker en twee eindversterkers. Gold Note biedt ook de mogelijkheid om de voeding van de DS-10, DS-10 Plus, PH-10, PH-1, CD-1000, DS-1000 op te waarderen door een externe voeding aan te sluiten. Onlangs is de PSU 10 EVO aangekondigd, de externe voeding voor de DS-10 en DS-10 Plus, waarvan de levering binnenkort zou moeten starten. Een klant kan ervoor kiezen om meteen een externe voeding bij zijn Gold Note apparaat te kopen, maar een klant kan dat dus ook later doen.

Eén van deze eindversterkers is het compacte model PA-10 dat in onze testruimte staat. De PA-10 is twintig centimeter breed. Ook in onze testruimte staat de DS-10, een DA-converter, streamer en hoofdtelefoonversterker met volumeregeling. Beide apparaten hebben dezelfde afmetingen en kunnen in dezelfde kleur geleverd worden. Gold Note heeft naar eigen zeggen twee flexibele en makkelijk te bedienen apparaten gemaakt. We bekijken van beide apparaten de techniek en gaan daarna muziek luisteren.

Gold Note PA-10: eindversterker

De tweekanaals PA-10 werkt in klasse AB en kan twee keer 75 Watt aan acht Ohm leveren. Aan vier Ohm verdubbelt het vermogen naar 150 Watt. Als de impedantie nogmaals gehalveerd wordt, d.w.z. naar twee Ohm, kan de PA-10 volgens opgave van Gold Note 300 Watt per kanaal leveren. Aan de binnenkant bevindt zich een kleine ventilator, die aanslaat als de temperatuur een bepaalde drempelwaarde zou overschrijden doordat langere tijd op een hoog volume wordt gespeeld. Tijdens de testperiode hebben we de ventilator niet gehoord.

De PA-10 heeft ook de mogelijkheid om de eindtrappen te bruggen (dit wordt door Gold Note Bridge-Tied-Load genoemd (BTL-modus)), waardoor de PA-10 een mono-versterker wordt door samenvoeging van de eindtrappen. Het kleine kastje kan dan 300 Watt aan acht Ohm leveren en 600 Watt aan vier Ohm. De BTL-modus biedt de gebruiker ook de mogelijkheid om met één PA-10 te beginnen en er later een tweede PA-10 naast te zetten.

De gebruiker heeft de keus uit een cinch-ingang en een XLR-ingang, beiden met een ingangsgevoeligheid van 1,4 Volt en een impedantie van 13 kOhm.

Verder kan de gebruiker met een knopje op de achterzijde kiezen voor een hoge of lage dempingsfactor. De standaard is een hoge dempingfactor, maar volgens Gold Note kan een gevoelige of kleine luidspreker baat hebben bij een lage dempingfactor. De uitleg hierover in de handleiding is tamelijk summier en dit aspect hebben we niet verder onderzocht. We hebben de PA-10 gebruikt met een hoge dempingfactor.

Met het meegeleverde triggerkabeltje (door Gold Note GN Link genoemd) kan de PA-10 mee aan/uitschakelen met andere apparaten, zoals de DS-10.

De zwaar uitgevoerde luidsprekeraansluitingen accepteren bananenstekkers, vorkjes en blank draad.

Gold Note DS-10: DA-converter, streamer en hoofdtelefoonversterker

De DS-10 heeft dezelfde vorm en aluminium behuizing als de PA-10. Gold Note heeft de DS-10 vol gepropt met moderne eigentijdse functies maar tegelijkertijd getracht om de bediening eenvoudig te houden. Op het front is slechts één knop te vinden. Door op de knop te drukken kunnen functies gekozen worden door vervolgens aan de knop te draaien. Als niet op de knop wordt gedrukt, werkt de knop als volumeregeling. Gold Note levert een fraaie IR-systeemafstandbediening mee met de DS-10. We lopen even langs de functies van de DS-10.

De DS-10, die dus is voorzien van een volumeregeling (die overigens omzeild en vastgezet kan worden in de hoogste stand), heeft uitsluitend digitale ingangen, ter aansluiting van bijvoorbeeld een cd-loopwerk of een streamer. Het aansluiten van een streamer ligt niet erg voor de hand want de DS-10 is zelf al een zeer complete streamer, maar het kan wel. Gold Note biedt de gebruiker de mogelijkheid om het geluid aan te passen door een drietal parameters naar wens in te stellen. Het gaat dan om 1. het Low Pass filter, 2. hoogfrequent De-emphasis, en 3. voedingslijn naar de DAC-chip. Gold Note spreekt daarom over een Chameleon Dac. De gebruiker kan een drietal profielen opslaan naast de standaardinstelling van de DA-converter.

De DS-10 is een behoorlijk complete streamer. De gebruiker kan met een computer via UPnP muziek via bekabeld of draadloos LAN naar de DS-10 sturen of via bluetooth 5.0, of via Apple’s AirPlay. Ook kan de gebruiker een USB-HDD of SSD aansluiten die geformateerd is in FAT32 of NTFS. De DS-10 herkende probleemloos een USB-HDD van 1 TB van Western Digital. De USB-HDD schakelt mee aan/uit met de DS-10. De gangbare streamingdiensten zoals Spotify, Qobuz, Deezer en Tidal worden ondersteund, evenals internetradio via vTuner. Bediening van de streamer vindt plaats met de MConnect app. Straks meer over bediening met de MConnect app.

De DS-10 ondersteunt MQA en is Roon-ready. Muzieksignaal mag via de USB-B ingang aangeleverd worden in een resolutie tot maximaal 32-bit/384 kHz. Via deze ingang kan ook DSD64/128 worden aangeleverd en verwerkt. Via de andere ingangen (S/PDIF coax, optisch en AES/EBU) kan PCM-signaal tot maximaal 24-bit/192 kHz worden gespeeld.

NB: wie behoefte zou hebben aan een analoge ingang zou voor de DS-10 Plus kunnen kiezen. Dit toestel heeft exact dezelfde vorm en functies als de DS-10 met toevoeging van een analoge lijningang uitgevoerd als 3,5 millimeter jackplug.

Zoals het een serieuze streamer betaamt, heeft de DS-10 een RJ45 LAN-aansluiting. Daarnaast heeft de DS-10 ook wifi aan boord, maar we hebben een sterke voorkeur voor een bekabelde verbinding vanwege de inherent betere stotterbestendigheid.

De verbinding met een versterker wordt gelegd via de cinch-uitgang of de XLR-uitgang. Op het frontpaneel bevindt zich een 6,35 millimeter jackplug hoofdtelefoonaansluiting.

Ten slotte nog enkele cijfers: Gold Note geeft een signaal/ruisverhouding op van 125 dB. De totale harmonische vervorming is maximaal 0,001 procent. Dit zijn prima cijfers, overigens niet uitzonderlijk want de meeste moderne DA-converters hebben vergelijkbare cijfers. Het komt erop neer dat ruis en vervorming onder de waarneembare grens liggen.

Genoeg gepraat over techniek. Tijd om de apparaten van Gold Note aan te sluiten en muziek te gaan luisteren.

MERK

EDITORS' CHOICE