NIEUWS

FinkTeam Kim: tweeweg luidspreker met bijpassende standaard

De Duitse luidsprekerbouwer FinkTeam heeft zijn derde model luidspreker onthuld. Het nieuwe model heet Kim en is tevens de goedkoopste luidspreker van de in de Duitse plaats Essen gevestigde fabrikant. De Kim is een tweeweg model dat wordt geleverd met een bijpassende op maat gemaakte standaard. Vanaf augustus zal de levering beginnen.

FinkTeam Kim: tweeweg basreflex luidspreker

Het portfolio van het Duitse FinkTeam bestond tot nu toe uit tot slechts twee luidsprekers, t.w. de 65.000 euro kostende WM4 en de Borg die 24.000 euro per paar kost. Het bedrijf heeft nu zijn derde luidspreker onthuld. De nieuwe Kim wisselt voor een bedrag van 9.950 euro per paar van eigenaar.

De Kim heeft volgens de fabrikant veel van het DNA van de Borg. Het tweeweg basreflex ontwerp is voorzien van een woofer met papierconus, aangedreven door een extra grote magneet die samenwerkt met een Air Motion Transformer (AMT) voor de weergave van hoge tonen. De hoogwaardige cross-over is gemaakt van onderdelen van Mundorf en andere eersteklas componenten. Het grote verschil met de Borg is niet alleen de prijs maar ook het formaat. De Kim meet 854 x 300 x 310 millimeter (H x B x D) en heeft een minder uitdagende vorm. FinkTeam wilde echter nog steeds een acht inch woofer kunnen plaatsen en een voorplaat gebruiken om diffractieproblemen te minimaliseren, net als bij de Borg.

In tegenstelling tot de Borg, is de woofer van de Kim omgeven door rubber om de resonantiefrequentie terug te brengen tot het niveau dat nodig is voor de kast. De resulterende frequentierespons is een geciteerde 35 Hz tot 25 kHz, maar dat is op niveau -10 dB.

De kastwanden van de Kim zijn een sandwich van twee panelen met een dempende lijmvulling. Intern beschikken ze over geoptimaliseerde verstevigingen en resonatoren die staande golven verzachten. Er wordt bewust geen overmatig dempend materiaal gebruikt. De poort aan de achterkant is gemaakt volgens dezelfde principes die zijn ontwikkeld voor de Borg en de demping van de woofer kan worden aangepast, evenals het HF-niveau, via een paar driewegschakelaars. Aan de achterkant bevindt zich ook een enkele set puur koperen luidsprekeraansluitingen.

De cross-over van de FinkTeam Kim is een Linkwitz-Riley filter, 4e orde op een lage 2.200 Hz. Bovendien is de AMT aangesloten via een passieve vertraging om de fase aan te passen ten opzichte van de woofer, net zoals bij de Borg. Volgens de fabrikant zijn alleen de beste componenten gebruikt voor de cross-over. De weerstanden zijn allemaal bifilaire typen met lage inductie, op maat gemaakt voor FinkTeam en gemaakt met koperdraad en een lage tolerantie.

Ten slotte staat Kim in een licht gekantelde hoek op zijn roestvrijstalen standaards. De standaard zorgt ervoor dat het geluidsbeeld de juiste hoogte en maat heeft als je in een typische luisterpositie zit, aldus Karl-Heinz Fink. Bovendien zou de standaard zijn ontworpen met minimale oppervlakken die resonanties kunnen uitstralen en is hij licht genoeg om geen energie op te slaan.

FinkTeam Kim: techniosche specificaties

 • Frequentiebereik: 35 Hz - 25 kHz (-10dB), 45Hz-23kHz (-3 dB)
 • Gemiddelde impedantie:> 8 Ohm
 • Minimale impedantie: 5,9 Ohm @ 160 Hz
 • Gevoeligheid: 86 dB @ 2,83 Volt / 1 meter
 • Vervorming: 0,2% THD @ 1Watt
 • Kantelfrequentie: 2.200 Hz
 • Woofer: acht inch diameter conus, diameter spreekspoel van 38 millimeter
 • Tweeter: 110 mm AMT
 • Afmetingen: 854 x 300 x 310 mm (H x B x D), diepte 412 mm met standaard
 • Gewicht: 25,1 kilogram
 • Afwerking: keuze uit verschillende standaard afwerkingen
 • Kast: basreflex met meerdere Strunk Absorbers en gedempte dubbellaagse sandwichpanelen met eendimensionale versteviging en CleanPort-resonator.
 • Bijpassende op maat gemaakte standaard
 • Optionele schakelaars: drie posities Tweeter-niveau, drie posities Woofer-demping
 • Luidsprekeraansluitingen: Single Wiring, puur koper

 

Finkteam Kim: prijs en leveringsinformatie

De Kim is naar verwachting vanaf augustus leverbaar. De adviesprijs is 9.950 euro per paar voor de standaard afwerkingen. Meer weten? Kijk dan op de website van FinkTeam.

EDITORS' CHOICE