NIEUWS

Finkteam Borg: tweeweg vloerstaander met Air Motion Transformer

De Duitse luidsprekerbouwer Finkteam heeft een nieuwe tweeweg vloerstaander ontwikkeld genaamd Borg. De nieuwe Borg is voorzien van een woofer/middentoner met een diameter van maar liefst 26 centimeter en een Air Motion Transformer voor de weergave van hoge tonen. Vanaf juli zou hij in de winkel moeten staan.

Finkteam Borg: tweeweg vloerstaander

De Borg van het Duitse Finkteam is een tweeweg vloerstaander met een middentoner/woofer met een diameter van 26 centimeter en een speciaal ontworpen Air Motion Transformer (AMT) voor de weergave van hoge tonen.

De middentoner/woofer is voorzien van een lichte, stijve papieren conus met een 75 millimeter grote spreekspoel om de aangeboden stroom gemakkelijk te kunnen verwerken. Ingenieurs hebben hard gewerkt om alle aspecten van de driver te verfijnen, van de ophanging van de conus tot het magneetsysteem. De frame van de driver is gemaakt van spuitgiet aluminium met als doel een dynamisch geluid met lage vervormingniveaus te leveren, gekoppeld aan een hoog volume.

De AMT-tweeter is ontwikkeld en geproduceerd door Mundorf, met input van Finkteam. De tweeter heeft een 25 micrometer dik Kapton-diafragma met 50 micrometer dikke aluminium strips. Het doel is natuurlijk een transparante en ongekleurde weergave die zoveel mogelijk vrij is van vervorming.om de aangeboden stroom gemakkelijk te kunnen verwerken. Ingenieurs hebben hard gewerkt om alle aspecten van de driver te verfijnen, van de ophanging van de conus tot het magneetsysteem. De frame van de driver is gebouwd van spuitgiet aluminium met als doel een dynamisch geluid met lage vervormingniveaus te leveren, gekoppeld aan een hoog volume.

Ondanks dat het een grotere AMT is - om het beperkte hoge frequentiebereik van zo'n grote middentoner/woofer aan te kunnen - weet de tweeter nog steeds frequenties tot 30 kHz te bereiken met een lage vervorming. De cross-over frequentie is ingesteld op 1,6 kHz, lager dan de circa 2,5 kHz die gebruikelijk is bij tweeweg systemen

De cross-over is een vierde orde akoestisch Linkwitz-Riley-ontwerp, ontworpen om de Borg een gelijkmatige respons te geven. De luidsprekers zijn bedoeld als een relatief eenvoudige belasting voor een versterker en hebben een gevoeligheid van 87dB / 1 W / 1 m.

De gemiddelde impedantie is 10 Ohm. De laagste impedantie is 6,5 Ohm bij 20 kHz, Het frequentiebereik loopt van 41 Hz tot 30 kHz op niveau van -6 dB. De Borg is 1.050 millimeter hoog, 300 millimeter breed, 400 millimeter diep en weegt 52 kilogram.

De kast maakt gebruik van een sandwichconstructie. Meerdere lagen MDF en een speciale demping zetten trillingsenergie om in warmte. Interne analysesoftware werd gebruikt om het gedrag van de kast te optimaliseren. Finkteam heeft behoorlijk wat instelmogelijkheden ingebouwd in de Borg, met bedieningselementen op het achterpaneel die tal van afstemmingsopties bieden.

Finkteam Borg: prijs en leveringsinformatie

De Borg is naar verwachting te koop vanaf juli en zal  24.000 euro per paar gaan kosten.

EDITORS' CHOICE