NIEUWS

Nu ook CD’s afspelen en rippen met Auralic

Met de introductie van de beta-firmware versie 7.0 (en hoger) is het nu mogelijk om je Auralic streamer te gebruiken als volwaardige cd-speler/ripper. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een USB optisch schijfstation (CD-drive) met een eigen voeding, of een optisch schijfstation zonder eigen voeding in combinatie met een USB-hub mét eigen voeding.

CD’s rippen met een streamer van Auralic

CD’s rippen kan met een computer worden uitgevoerd, mits de computer is voorzien van een optische drive en geschikte software. Het Chinese audiomerk Auralic heeft het nu mogelijk gemaakt om en streamer van het merk te gebruiken om cd’s te rippen. Hoe werkt dit dan precies?

Ook als je een cd afspeelt via je Auralic apparaat, maak je gebruik van het interne geheugen, waardoor de jitter-waardes drastisch worden verlaagd. Voordat de muziek van een CD wordt afgespeeld of naar een harde schijf wordt gekopieerd, wordt de data eerst meerdere malen uitgelezen en in het geheugen opgeslagen, om vervolgens met het origineel te worden vergeleken. Dit resulteert in een drastische verlaging van de door het cd-transport veroorzaakte jitter, waardoor de eventuele negatieve effecten van het gekozen cd-transport nagenoeg compleet worden geëlimineerd. Hierdoor krijg je in potentie zelfs een betere geluidskwaliteit dan mogelijk is met hoogwaardige cd-spelers.

In de apparaten die onderdeel zijn van de G-productlijn van Auralic wordt de data op een CD eerst – met de Multiple-stage data verification technology – meerdere malen gecontroleerd voordat de CD wordt afgespeeld of de rip wordt weggeschreven. Dit betekent dat iedere sector van de CD tweemaal uitgelezen en vergeleken wordt, om vervolgens pas in het interne geheugen opgeslagen te worden als de verkregen data beide keren volledig identiek is. Als de verkregen data niet identiek mocht zijn wordt diezelfde sector nogmaals acht keer op een lagere snelheid uitgelezen. Pas na het berekenen van de meest accurate ‘uitlezing’ wordt de data opgeslagen in het interne geheugen en kan het proces voortgezet worden. Op deze manier wordt de best mogelijke kwaliteit gewaarborgd.

CD’s worden overigens altijd naar het FLAC-formaat omgezet. Wegschrijven als WAV-bestand is dus niet mogelijk.

In principe kan iedere Windows of Mac-compatible USB CD-drive gebruikt worden in combinatie met je AURALiC streamer. Het optische USB-schrijfstation moet echter over een externe voeding beschikken om een ongestoorde werking te kunnen garanderen.

Meer weten? Kijk dan op de Nederlandse website van Auralic.

EDITORS' CHOICE