NIEUWSQuad

Quad Artera Solus Play: cd-speler, DAC, versterker en streamer

Het Britse audiomerk Quad heeft circa twee jaar geleden de Artera Solus op de markt gebracht, een cd-speler, DA-converter en versterker in één kast. Nu heeft het bedrijf de Artera Solus Play aangekondigd. Dit is feitelijk hetzelfde apparaat maar dan met toevoeging van streamingfuncties gebaseerd op DTS Play-Fi. De koper kan kiezen uit een zilverkleurige of zwarte uitvoering.

Quad Artera Solus Play: alleen luidsprekers toe te voegen

Quad heeft DTS Play-Fi toegevoegd aan zijn alles-in-één Artera Solus. De oorspronkelijke Artera Solus is circa twee jaar geleden op de markt gekomen. Voor de nieuwe Artera Solus Play heeft Quad dus min of meer de bestaande Artera Solus van 32 x 32 centimeter genomen en netwerkstreaming toegevoegd gebaseerd op het DTS Play-Fi platform. Het resultaat is een compacte alles-in-één systeem waar alleen nog een paar passieve luidsprekers aan toegevoegd hoeven te worden.

De Quad Artera Solus Play biedt streaming met hoge resolutie via Wi-Fi, RJ45-ethernetkabel en bluetooth met aptX. Het nieuwe apparaat kan ook meedoen als onderdeel van een draadloos multiroomsysteem, cd's afspelen en biedt volledige DAC- en voorversterkerfaciliteiten om andere audioapparaten aan te sluiten, evenals een versterker van 2 x 75 Watt.

De eindtrap van de eindversterkercircuits maakt gebruik van een combinatie van complementaire feedback (CFB) en conventionele emittervolgercircuits. Dit zorgt volgens de fabrikant voor thermische stabiliteit en lineairiteit van de CFB en verhoogt het huidige vermogen van de versterker zonder de voordelen van het CFB-circuit in gevaar te brengen.

Een ringkerntransformator van 300 VA levert met afzonderlijke secundaire wikkelingen, gevolgd door een capaciteit van 2 x 15.000 uF per kanaal (in totaal 60.000 uF), stroom aan de twee eindtrappen.

De Artera Solus Play kan muziek tot 24-bit/192 kHz streamen vanaf DLNA-compatibele NAS-schijven en services zoals Tidal, Amazon Music, Deezer en Qobuz. DA-conversie wordt uitgevoerd door een ES9018 Sabre32 Reference, de eminente 32-bit, achtkanaals hybride multi-bit Delta-Sigma DAC-chip.

Voor het afspelen van cd's buffert een slotlaadmechanisme gegevens van de schijf voordat het naar de asynchrone DAC-sectie wordt gevoerd. Vier digitale filteropties stellen gebruikers in staat om het geluid van zowel cd's als externe digitale bronnen aan te passen aan de persoonlijke smaak en de aard van het bronmateriaal.

Extra bronnen kunnen digitaal worden gekoppeld via twee coaxiale, twee optische en een USB Type B voor digitaal, die bestanden tot PCM 32-bit / 384kHz en DSD / 256 aankan. Wie analoog wil koppelen, gebruikt daarvoor de twee cinch-ingangen Verder worden RCA, gebalanceerde XLR, optische en coaxiale uitgangen aangeboden samen met een 12V triggeruitgang en aan de voorzijde gemonteerde hoofdtelefoonaansluiting.

Quad Artera Solus Play: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe Artera Solus Play is naar verluidt beschikbaar vanaf juli, met een keuze uit een zwart of zilverkleurig frontpaneel. We hebben nog geen prijsinformatie voor de Benelux, maar op een Duitstalige website zagen wij een prijs van net geen 2.000 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE